Ξεκινήστε το ταξίδι σας από την Πελοπόννησο, εδώ που ο μύθος συναντά την ιστορία. Εμβληματικά μνημεία από κάθε περίοδο της ιστορίας, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, πληθώρα Βυζαντινών εκκλησιών, μοναδικής ομορφιάς χωριά αλλά και γραφικές πόλεις, γοητευτικές καστροπολιτείες και φρούρια που υπόσχονται ένα μαγικό ταξίδι μέσα στο χρόνο και μοναδικές εμπειρίες που θα χαρακτούν στη μνήμη σας.
Διαθέτει πλούσιες φυσικές ομορφιές, βουνά, ποτάμια, σπήλαια και υπέροχες ακτές και υπέροχες παραλίες⋅ αμμουδερές και ομαλές στις δυτικές ακτές, πιο βραχώδεις και δαντελωτές στο ανατολικό τμήμα, κάνουν την Πελοπόννησο ένα κομμάτι της ελληνικής γης ιδανικό για διακοπές και διασκέδαση, περιήγηση, σπορ κι επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό.
Από τις ωραιότερες πόλεις της αργολικής γης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, η πόλη του Ναυπλίου – πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 – χτίστηκε σύμφωνα με τη μυθολογία από το Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Ανυμώνης.
Η πολιτιστική του αλυσίδα ξεκινά από την προϊστορική εποχή, συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στον Τρωικό Πόλεμο, παράκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια και ανέκαμψε στα βυζαντινά∙ Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη. Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια – όλα γοητευτικά ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα – επιφυλάσσουν μεγαλοπρεπή υποδοχή στον επισκέπτη.
Η Ελαφόνησος, μόλις 300 μ. από την Πούντα στην ακτή της Πελοποννήσου, έχει μια ιστορία περίπου 5.000 χρόνων, μιας και κατοικήθηκε από την 3η-2η χιλιετία π.X., όπως μαρτυρούν προϊστορικά ευρήματα. Kατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο υπήρξε θέατρο μαχών μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, καθώς οι πρώτοι είχαν οχυρώσει τον ισθμό που ένωνε τότε το νησί με την Πούντα. Από το 1839 έως το 1850 ανήκε στους Άγγλους, οι οποίοι το θεωρούσαν τμήμα των Eπτανήσων. Συνδέεται με τοπικά δρομολόγια φεριμπότ με την Πούντα ή τη Nεάπολη Λακωνίας. Έχει έκταση 20 τ.χλμ. και 750 κατοίκους.
Στο άκουσμα της λέξης Επίδαυρος, το πρώτο πράγμα που έρχεται αναμφισβήτητα στο μυαλό όλων είναι το Αρχαίο Θέατρο (περ. 340-330 π.Χ.), περίφημο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και χώρο ιδιαίτερα σημαντικό στο διάβα της ιστορίας. Εδώ κατά την αρχαιότητα, παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις οι ασθενείς του Ασκληπιού ενώ στη σύγχρονη εποχή, από τη δεκαετία του ‘50 και μέχρι σήμερα κάθε καλοκαίρι ανεβαίνουν συγκλονιστικές παραστάσεις αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ.
Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου, στην Ανατολική παράκτια Αργολίδα έχει να σας προσφέρει πολλά περισσότερα! Υπέροχες παραλίες κάτω από τη σκιά καταπράσινων πεύκων, βουτιές και snorkelling σε βυθισμένες πολιτείες της αρχαιότητας, υπέροχα μονοπάτια για πεζοπορία και διαδρομές ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, πορτοκαλεώνες και ελαιώνες καθώς και παραδοσιακά ταβερνάκια για φρέσκους ψαρομεζέδες του Σαρωνικού και προϊόντα της Αργολικής γης.
Επισκεφθείτε τη μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και γίνετε πρωταγωνιστές ενός μεσαιωνικού παραμυθιού με φόντο πέτρινα πυργόσπιτα, στενά λιθόστρωτα και δαιδαλώδη σοκάκια! Στη Μονεμβασιά, γνωστή και ως Γιβραλτάρ της Ελλάδας, δεν χρειάζεται κανείς χάρτη! Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε «φιλοξενούσε» όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου!
Περιηγηθείτε στην Καστροπολιτεία, η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη, και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως καταλύματα και εστιατόρια. Αυτό σημαίνει ότι στη Μονεμβασιά έχετε την μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσετε σε κάποιο μεσαιωνικό πύργο ή να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο στην οροφή κάποιου πυργόσπιτου!
Αρχοντική. Πανέμορφη. Γαλήνια. Φιλόξενη… Η Βυτίνα, το ξακουστό κεφαλοχώρι της Ορεινής Αρκαδίας, αποτελεί ιδεώδη τόπο χειμερινού τουρισμού και το καλύτερο ορμητήριο για τη γνωριμία της ευρύτερης περιοχής.
Παραδοσιακή, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο, απλώνεται νωχελικά στον κόρφο του Μαινάλου όρους, που την προικίζει με ένα σπάνιο κλίμα – θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Χτισμένη σε κομβικό σημείο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο – απέχει μόλις 12 χλμ. από τη θέση Οστρακίνα του Μαινάλου – όπου θα απολαύσετε εκπληκτικές καταβάσεις και λευκές διαδρομές κάνοντας όλα τα αθλήματα χιονιού.
Με αφετηρία την κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα,κατασκευασμένη από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής, επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη με το αξιόλογο ιστορικό αρχείο, το «Ελληνικό Σχολείο» και το Λαογραφικό Μουσείο. Όμορφες αναμνήσεις θα σάς αφήσει ένας ρομαντικός περίπατος στο «Δρόμο της Αγάπης», όπου οι πανύψηλες δενδροστοιχίες μοιάζουν ν’ αγκαλιάζονται!
Τόπος ιστορικός και ηρωικός, η Δημητσάνα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος πετρόχτιστος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου, για κάθε εποχή του χρόνου. Ο οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος, προσφέρει μοναδική θέα και γοητεύει κάθε ταξιδιώτη με τα πανύψηλα πετρόχτιστα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μνημεία που μαρτυρούν το ένδοξο ιστορικό του παρελθόν. Κέντρο και συγχρόνως τροφοδότης –σε έμψυχο και άψυχο υλικό – του επαναστατικού αγώνα του 1821, η Δημητσάνα αποτέλεσε την μπαρουταποθήκη του αγώνα, καθότι οι θρυλικοί μπαρουτόμυλοί της τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τους μαχητές της Ρούμελης και του Μωριά. Κινητήρια δύναμη της τοπικής κοινωνίας υπήρξε η υδροκίνηση με την εκμετάλλευση της δύναμης των άφθονων νερών της περιοχής. Αλευρόμυλοι∙ νεροτριβές∙ βυρσοδεψία… συνέβαλαν στην οικονομική της άνθηση.
Ο μυθικός ποταμός Λούσιος, τόπος εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, είναι διάσπαρτος από ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, που αξίζει να επισκεφθείτε.
Τα Καλάβρυτα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου, πανέμορφος κάθε εποχή του χρόνου, που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Επισκεφθείτε την πανέμορφη αυτή κωμόπολη στους πρόποδες του Χελμού, η οποία –ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο– σφύζει από ζωή χάριν στο σύγχρονο χιονοδρομικό της κέντρο.
Εδώ θα συναντήσετε ένα ονειρικό σκηνικό με λιθόκτιστα σπίτια, μικρές πλατείες, χαριτωμένους πεζόδρομους, γραφικά καφέ και ταβέρνες δίπλα σε σκιερά πλατάνια. Σήμα κατατεθέν της πόλης ο οδοντωτός, που εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το Φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα. Θα θαυμάσετε το τρόπο με τον οποίο το «τρενάκι» του Βουραϊκού ενσωματώθηκε στο περιβάλλον και δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα του φαραγγιού. Μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί, φτιαγμένο από την ίδια τη φύση!
Η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας, το Λεωνίδιο, μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα, απλώνεται μεγαλόπρεπα από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες του Πάρνωνα. Τα φράγκικης αισθητικής αρχοντόσπιστα, που χτίστηκαν μετά την ολοσχερή καταστροφή του χωριού από τον Ιμπραήμ το 1826, κοσμούν τους δρόμους του χωριού και οι μοσχομυριστές πετρόχτιστες αυλές με τα γεράνια, τα αγιοκλήματα και τις λεμονιές μαγεύουν τον ταξιδιώτη.
Στον εύφορο κάμπο της περιοχής καλλιεργείται η περιβόητη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που έχει κάθε Αύγουστο την τιμητική της. Επισκεφτείτε το φεστιβάλ της τσακώνικης μελιτζάνας και γευτείτε τα βασισμένα στη μελιτζάνα λαχταριστά εδέσματα που ετοιμάζουν για σας οι ντόπιες μαγείρισσες. Αναζητήστε, επίσης, τις εύγευστες χυλοπίτες, το μέλι και τα τραγανά παξιμάδια.
Χτισμένα σε χερσόνησο της Πελοποννήσου, είναι από τα παλαιότερα θέρετρα του Σαρωνικού. Εδώ υπάρχουν θερμές πηγές κατά μήκος της ΝΑ παραλίας της χερσονήσου- και όμορφες παραλίες με καθαρή θάλασσα.
Από την αρχαιότητα ήταν φημισμένα για τις ιαματικές πηγές, οι οποίες οφείλονται σε ηφαιστειακά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Παυσανία, στα «Τροιζηνιακά», στην έκρηξη του ηφαιστείου και την εμφάνιση θερμών πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες, στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από την προϊστορική περίοδο. Κατά τους αρχαίους χρόνους, η χερσόνησος ανήκε στην περιοχή της Τροιζηνίας, την οποία απέσπασαν οι Αθηναίοι το 425 π.Χ. Το όνομα τους οφείλεται στο μεθάνιο, το οποίο σχετίζεται με τα ιαματικά νερά και την ηφαιστειακή δράση στην περιοχή. Στα Μέθανα μπορείτε να πάτε με πλοίο από τον Πειραιά είτε οδικώς μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου και της Επιδαύρου.
Ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου με σημαντικό αρχαιολογικό, αλλά και οινολογικό ενδιαφέρον, η Νεμέα, περιβάλλεται από εύφορους κάμπους που αιώνες τώρα χαρίζουν ζωή στον τόπο. Εδώ, απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός αμπελώνας στην Ελλάδα που δίνει κρασιά διάσημα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με διασημότερη ποικιλία, το Αγιοωργίτικο.
Τις εντυπώσεις κερδίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, όπου στις ημέρες μας πραγματοποιείται αναβίωση των «Nεμείων», αθλητικών αγώνων που τελούνταν στη Νεμέα από το 573 π.Χ. και κάθε δύο χρόνια εκ περιτροπής με τους αγώνες της Oλυμπίας, των Δελφών και της Iσθμίας. Από το 1996, οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες αναβιώθηκαν 2.300 χρόνια μετά και τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον αθλητών και θεατών.
Στην Δυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή που ονομάζεται και «κοιλάδα των θεών», άνθισε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων, η Αρχαία Ολυμπία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της αρχαιότητας, από το 776 π.Χ. ένωναν όλους τους Έλληνες του τότε γνωστού κόσμου κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς κατά τη διάρκειά τους σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες προκειμένου να μπορέσουν όλοι να συμμετέχουν στα αγωνίσματα.
Σήμερα, στην ίδια γη ανάβει κάθε τέσσερα χρόνια η φλόγα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μέχρι να καταλήξει και να ανάψει τη δάδα στην πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωσή τους.
Χτισμένη στους πρόποδες της Kλινίτσας σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα θα σας γοητεύσει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά, τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλάτανων αλλά και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.
Το ιδιαίτερο ανάγλυφο και οι περιορισμοί του τόπου ώθησαν τους ντόπιους από νωρίς να αναπτύξουν στο έπακρο ιδιαίτερες δεξιοτεχνίες, ανάμεσά τους και την αργυροχρυσοχοΐα. «Χρυσικοί» κι «ασημιτζήδες», ξακουστοί τεχνίτες με σπουδαία φήμη, δημιουργούν αξεπέραστα καλλιτεχνήματα. Λεπτοδουλεμένα κοσμήματα (δακτυλίδια, σταυρούς, πόρπες) και οικιακά σκεύη για τους προύχοντες. Ασημοκέντητες εικόνες∙ κηροπήγια∙ εξαπτέρυγα… για τις πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Πραγματικοί τεχνίτες στην κατασκευή και το σκάλισμα της καμπάνας, οι εκπληκτικοί αυτοί αργυροχρυσοχόοι ταξίδευαν για να δουλέψουν σε όλη την Eλλάδα.
Χτισμένο στους πρόποδες των Γερανείων Ορέων, και σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από την Κόρινθο και 84 χλμ. από την Αθήνα, βρίσκεται το παραθαλάσσιο Λουτράκι. Πρόκειται για ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, φημισμένο για τις πηγές φυσικού μεταλλικού και ιαματικού νερού ήδη από τη δεκαετία του ‘30 αλλά και για ένα από τα πολυτελέστερα Casino Resort στην Ευρώπη. Η σύγχρονη λουτρόπολη, απλωμένη στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, είναι ζωντανή και δραστήρια όλο το χρόνο με ιδιαίτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Χάρη στις υπερσύγχρονες ιαματικές εγκαταστάσεις, τα υψηλών προδιαγραφών συνεδριακά κέντρα, τις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, τις πολυάριθμες επιλογές διαμονής, φαγητού και διασκέδασης, την εγγύτητα σε αξιόλογα αρχαιολογικά, θρησκευτικά μνημεία, μουσεία, φυσικές τοποθεσίες, το Λουτράκι αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Η Αρεόπολη συχνά χαρακτηρίζεται ως «η πέτρινη καρδιά της Μάνης». Και δίκαια. Γιατί ο άκαμπτος, στιβαρός σαν πέτρα χαρακτήρας των κατοίκων της έχει συνυπογράψει την ιστορία του τόπου- και ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της έχει ως δομικό συστατικό την πέτρα. Η Λακωνική Μάνη έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο προορισμό χάρη στον συνδυασμό της τοπικής ιστορίας, που ξετυλίγεται σαν μίτος, από χωριό σε χωριό, και του απαράμιλλου φυσικού κάλλους που διαθέτει. Μια ματιά στον χάρτη αρκεί για να το επιβεβαιώσει: Οι αποστάσεις ανάμεσα σε κολπίσκους άγριας ομορφιάς, γαλήνιες παραλίες και σπηλιές είναι μικρές- και διάστικτες από σημεία ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Έτσι λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται για να γευτεί κάποιος την ομορφιά της Αρεόπολης και όσων συναρπαστικών την περιβάλλουν είναι ο χρόνος. Η περιοχή προσφέρει άφθονες επιλογές διαμονής, από ξενοδοχεία, ξενώνες και δώματα, μέχρι και ολόκληρες αυτόνομες κατοικίες. Κάθε επιλογή συνδυάζει την παραδοσιακή μανιάτικη φιλοξενία – αλλά και αρχιτεκτονική - με τις σύγχρονες ανέσεις, εξασφαλίζοντας μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.
Ονειρεύεστε να απολαύσετε ένα χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο στην αγκαλιά της φύσης; Τότε, η περιοχή της ορεινής Κορινθίας είναι σίγουρα ο προορισμός σας.
Η ελιά, ως δέντρο και ως καρπός, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον τόπο μας και γενικότερα με την Μεσογειακή λεκάνη.
Οι ολόλαμπρες λιακάδες και οι φωτεινές μέρες μάς ξεσηκώνουν για μικρές αποδράσεις σε μέρη κοντινά, σε κάθε περίπτωση όμως, συναρπαστικά.