Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΒΥΤΙΝΑ

Στα μονοπάτια του Μαινάλου

75 συναρπαστικά χλμ πεζοπορίας

Ταξιδεύοντας στην Αρκαδία της Πελοποννήσου υπάρχει ένα εντυπωσιακό μονοπάτι που σας φέρει σε πανέμορφες τοποθεσίες, σε υψίπεδα που κόβουν την ανάσα, σε φαράγγια, σε κατάφυτες πλαγιές, σε παραδοσιακούς πετρόκτιστους οικισμούς – ένα ταξίδι στην καρδιά της ελληνικής ορεινής φύσης.
Πρόκειται για το «Menalon Trail» μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία που διατρέχει σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλους, μεταξύ άλλων το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τα δυτικά ανάγλυφα του Μαινάλου, την κοιλάδα Μυλάοντα ποταμού και τα νοτιοανατολικά Γορτυνιακά Βουνά.

Η διαδρομή αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ! Μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής προϋπήρχε από την αρχαιότητα. Ήταν μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τις μεταφορές προϊόντων και για τις μετακινήσεις τους από χωριό σε χωριό. Το Menalon Trail περνά από τους με οικισμούς Στεμίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίτσι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτετσινίκο και Λαγκάδια. Διέρχεται από όλες τις ιστορικές και πολιτισμικές εστίες της περιοχής που διασχίζει και συνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, αναδεικνύοντας και αναζωογονώντας την περιοχή, μέσα από την δραστηριότητας της πεζοπορίας.

Το Menalon Trail προσφέρει μια οργανωμένη, ασφαλή και πάνω από όλα δυνατή εμπειρία πεζοπορίας, hiking ή trekking. Όσοι επιλέξετε να περιηγηθείτε στην περιοχή που αναπτύσσεται το Menalon Trail, μπορείτε να φιλοξενηθείτε σε παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η περιπλάνησή σας θα αποκτήσει ένα επιπλέον γαστρονομικό ενδιαφέρον με τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία για επιπλέον δραστηριότητες, όπως mountain bike, ράφτιγνκ και καγιάκ στον Λούσιο ποταμό, και κατά τους μήνες του χειμώνα σκι και snowboard στο χιονοδρομικό το Μαινάλου.

Κι όλα αυτά σε έναν τόπο γοητευτικά πολυσχιδή και άρτια φυσικά κερματισμένο, έναν τόπο πανέμορφο. Ιδανικό για αποδράσεις, μονοήμερες και πολυήμερες!
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της διαδρομήςMenalon Trail, καθώς και η γενικότερη υποδομή που την πλαισιώνει ακολουθούν τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας (ERA), που συγκεντρώνει 33 εθνικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών κρατών και απευθύνεται σε 3.000.000 μέλη. Αφού αξιολογήθηκε με βάση 41 μετρητικά, ποιοτικά και τεχνικά κριτήρια, το Menalon Trail έλαβε πιστοποιητικό επάρκειας ως ένα από τα Μονοπάτια Κορυφαίας Ποιότητας (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτείνεται πλέον από την ERA στους ευρωπαίους πεζοπόρους ως μια συνεκτική, ενδιαφέρουσα και ασφαλής ορεινή περιπέτεια. Tο Menalon Trail είναι το 8ο ευρωπαϊκό μονοπάτι που έλαβε αυτήν τη σημαντική κατοχύρωση ποιότητας και ασφάλειας.