Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη του παραδοσιακού χωριού, χτισμένου στους πρόποδες του βουνού, με πολλά δέντρα τριγύρω

Στεμνίτσα

Kλιματικά δεδομένα

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Ένα παραδοσιακό «στολίδι» στις πλαγιές του Μαινάλου

Χτισμένη στους πρόποδες της Kλινίτσας σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα θα σας γοητεύσει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά, τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλάτανων αλλά και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.

Το ιδιαίτερο ανάγλυφο και οι περιορισμοί του τόπου ώθησαν τους ντόπιους από νωρίς να αναπτύξουν στο έπακρο ιδιαίτερες δεξιοτεχνίες, ανάμεσά τους και την αργυροχρυσοχοΐα. «Χρυσικοί» κι «ασημιτζήδες», ξακουστοί τεχνίτες με σπουδαία φήμη, δημιουργούν αξεπέραστα καλλιτεχνήματα. Λεπτοδουλεμένα κοσμήματα (δακτυλίδια, σταυρούς, πόρπες) και οικιακά σκεύη για τους προύχοντες. Ασημοκέντητες εικόνες∙ κηροπήγια∙ εξαπτέρυγα… για τις πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Πραγματικοί τεχνίτες στην κατασκευή και το σκάλισμα της καμπάνας, οι εκπληκτικοί αυτοί αργυροχρυσοχόοι ταξίδευαν για να δουλέψουν σε όλη την Eλλάδα.

Περιήγηση στη Στεμνίτσα

Στεγασμένη σε ένα επιβλητικό παραδοσιακό κτίριο στη «δημοσιά» του οικισμού – από τις πλέον φημισμένες σχολές κοσμήματος – η περίφημη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας συνεχίζει επάξια την σπουδαία τοπική παράδοση. Εδώ, τα μυστικά και οι τεχνικές των παλιών μαστόρων περνούν ευλαβικά από γενιά σε γενιά. Η λαϊκή παράδοση εμπνέει∙ οι σύγχρονες τεχνικές και νοοτροπίες συνδυάζονται δημιουργικά με τις φρέσκιες ιδέες ∙ τα ερεθίσματα της φύσης κινητοποιούν την φαντασία των σπουδαστών, δίνοντας νέα προοπτική στο χειροποίητο κόσμημα του 21ου αιώνα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Mουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Xατζή. Δυο αιώνες ακμής και δημιουργίας (1700-1900) αφήνουν πλούσια παρακαταθήκη – εξαιρετικά δείγματα που εκτίθενται εδώ. Λειτουργεί παράλληλα ως πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τους ταλαντούχους νέους που φοιτούν στην περιώνυμη Σχολή.

Καθίστε για καφέ ή καλό παραδοσιακό φαγητό στη γραφική κεντρική πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει το καμπαναριό του Aγίου Γεωργίου, χτισμένο το 1877 από λευκή πελεκητή πέτρα.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.

Top Φαράγγια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις του canyoning.

ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδ.,προς ΕΟ Κορίνθου-Τριπόλεως,η διαδρομή είναι 3 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη) συνεχίζοντας μέσω ΕΟ Κορίνθου-Τριπόλεως η διαδρομή διαρκεί 8 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ