Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Εκδρομή στη Λίμνη Βουλιαγμένης και το Ηραίο Περαχώρας

Σε μικρή απόσταση από το Λουτράκι, διάσημο για τα ιαματικά και φυσικά μεταλλικά νερά, βρίσκεται το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας ή Μελαγκάβι, που το κοσμεί ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού. Στο σημείο αυτό αποκαλύφθηκαν τα πιο σημαντικά λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων. Κέντρο ήταν το ιερό της θεάς Ήρας, που βρισκόταν στο βάθος του λιμανιού, κοντά στους βράχους πάνω στους οποίους είναι χτισμένος ο σημερινός φάρος.


Ο Αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου


Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και δείτε από κοντά εκτός από το Ιερό της Ήρας που βρίσκεται στο λιμανάκι κάτω από το Φάρο Μελαγκάβι, τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, όπως μια στοά σε σχήμα Γ, μια μεγάλη υδροδεξαμενή, αίθουσες φαγητού και ένα δεύτερο μικρότερο ναό.

Η περιοχή κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Η κορινθιακή τέχνη, των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων, θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας.
Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρου του Ηραίου διενεργήθηκαν από το 1930 έως το 1933 από τον Humphry Payne, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η ανασκαφική έρευνα συνεχίστηκε το 1938-1939 από τον Thomas J. Dunbabin και το 1964-1965 από τον Birmingham Richard Tomlinson, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.
Το Ηραίο της Περαχώρας αποτελείται από δύο τμήματα και για το λόγο αυτό πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι επρόκειτο για δύο ιερά, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία (στο άκρο της στεριάς) και στην Ήρα Λιμενία (του λιμανιού). Νεότερες ανασκαφές έχουν οδηγήσει σήμερα τους ερευνητές στην άποψη ότι υπήρχε ένα και μόνο ιερό, της Ήρας Ακραίας - Λιμενίας.

Στο πρώτο επίπεδο, δίπλα από τον γραφικό κολπίσκο και το λιμάνι, που προσφέρεται για αναζωογονητικές βουτιές, βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός της Ήρας, ο οποίος αντικατέστησε έναν πρωιμότερο μικρό αψιδωτό ναό γεωμετρικών χρόνων (τέλη 9ου αι. π.Χ.- αρχές 8ου αι. π.Χ.). Ο βωμός ήταν ένα επίμηκες τετράπλευρο κτίσμα που αρχικά έφερε μετώπες και τρίγλυφα και στις τέσσερις πλευρές ενώ βόρεια, υπήρχαν τα κατάλοιπα επτά τουλάχιστον βαθμίδων που αποτελούσαν τμήμα κλιμακοστασίου. Ανατολικά του βωμού υπήρχε διώροφη στοά του 4ου αι. π.Χ. σε σχήμα Γ. Νοτιοδυτικά του Ναού υπάρχει η Δυτική Αυλή, ένα ακανόνιστο πεντάγωνο η οποία αρχικά είχε ταυτιστεί με την αγορά.

Η γειτονική προβλήτα του 19ου αι. εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Φάρου.

Στα ανατολικά, στο δεύτερο επίπεδο, βρίσκεται η διπλή αψιδωτή δεξαμενή και νότια της δεξαμενής το εστιατόριο. Βορειοανατολικά της δεξαμενής αποκαλύφθηκε λίθινος αγωγός και άλλη μια μικρότερη δεξαμενή καθίζησης. Ανάμεσα στα δυο επίπεδα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγ. Γιάννη το οποίο αρχικά βρισκόταν πάνω στο γεωμετρικό ναό και μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη σημερινή του θέση. Στο ανατολικότερο άκρο, στο τρίτο επίπεδο του ιερού, βρίσκεται το Κτήριο της Εστίας, του 7ου αι.- αρχές 6ου αι. π.Χ. ενώ χαμηλότερα, υπάρχει μια σειρά αναλληματικών τοίχων του 5ου- 4ου αι. π.Χ., τα κατάλοιπα μια κλίμακας και μεγάλη τεχνητή κοιλότητα, η οποία έχει ονομαστεί “Ιερή Δεξαμενή”.

Μια υπέροχη εκδρομή, μια ανάσα από την πόλη

Το χωριό της Περαχώρας - που διατηρεί την αρχαία ονομασία - μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για εξορμήσεις στις υπέροχες παραλίες της περιοχής της Μικρής και Μεγάλης Μυλοκοπής, που πήρε την ονομασία της από την πληθώρα των μυλόπετρων και είναι ίσως η καλύτερη περιοχή του Κορινθιακού για αυτόνομη κατάδυση, αφού συνδυάζει ρηχές, βαθιές, απότομες και περιπετειώδεις βουτιές. Το λιμάνι της Μυλοκοπής είναι το ασφαλέστερο για όλους τους καιρούς, ενώ ο χώρος κοντά σ' αυτήν είναι ο πλέον κατάλληλος και πρόσφορος για υποβρύχια φωτογράφιση, με την τεράστια χρωματική ποικιλία του βυθού. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι παραλίες της Στέρνας, της Σκαλωσιάς και των Στραβών.

Από το Ηραίο, η θέα των νότιων ακτών του Κορινθιακού, με τους ορεινούς όγκους που ξεχωρίζουν επιβλητικά στο τοπίο, είναι μαγευτική και το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό είναι από τα ωραιότερα των ελληνικών παραλιών. Επίσης οι ψαροταβέρνες πάνω στη Λίμνη του Ηραίου θα σας φιλέψουν με νοστιμότατο φρέσκο ψάρι και ντόπιες ψαρολιχουδιές.

Μην παραλείψετε να:
  • επισκεφθείτε το φάρο στην Άκρα Μελαγκάβι, που προσδίδει μια μυσταγωγική γοητεία στην τοποθεσία. Ο Φάρος άναψε για πρώτη φορά το 1897 και από τότε συντροφεύει τα καράβια που περνούν από τη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου.
  • μείνετε στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι με τα ιαματικά λουτρά του που ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, όταν η πόλη ονομαζόταν Θέρμαι, προς τιμήν της Θερμίας Aρτέμιδος. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τα φυσικά μεταλλικά νερά της και το Καζίνο.
  • περάσετε από τη διώρυγα του Ισθμού και να δείτε και τον Αρχαίο Δίολκο στην Ποσειδωνία.
  • επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό χώρο των Ισθμίων, όπου στην αρχαιότητα τελούνταν οι Αγώνες των Ισθμίων, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχοντας φτάσει πια στην πλευρά του Σαρωνικού έχετε πολλές επιλογές για μπάνιο καθώς οι παραλίες είναι όμορφες και απάγγειες, με πιο γνωστές την παραλία Κρυφή, Αφροδίτη, Κεχριές, Λουτρά Ωραίας Ελένης.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ