Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη του λιμανιού του νησιού με τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια και τις βάρκες στο βάθος
Ⓒ Π. Μεράκος

Καστελλόριζο

ΤΩΡΑ 31 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΚΥΡ 32 °C
  • ΔΕΥ 32 °C
  • ΤΡΙ 32 °C
  • ΤΕΤ 30 °C
  • ΠΕΜ 28 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το ακριτικό διαμαντάκι του Αιγαίου

Στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας βρίσκεται ένα από τα μικρότερα αλλά γοητευτικότερα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Το Καστελλόριζο – Μεγίστη κατά την αρχαιότητα - έχει σπουδαία ιστορική διαδρομή, η οποία ξεκινά από τα πρώιμα χρόνια της νεολιθικής εποχής. Ως Μεγίστη ταξίδεψε στο χρόνο μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες έχτισαν εδώ, στη κορυφή του κοκκινωπού βράχου που υψώνεται πάνω από το λιμάνι, το Castello Rosso. Το κάστρο με τα υπερύψηλα διπλά τείχη και τις πολεμίστρες - ένα από τα ισχυρότερα οχυρά του Αιγαίου πελάγους -  χάρισε το όνομά του στον οικισμό και σ’ ολόκληρο το νησί.

Στα τέλη του 19ου αι., το Καστελλόριζο γνώρισε μεγάλη οικονομική και πληθυσμιακή ακμή, χάρη στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και της αλιείας. Την οικονομική ευημερία των κατοίκων μαρτυρούν τα πανέμορφα αρχοντικά που απλώνονται κατά μήκος της παραλίας, του «Κορδονιού», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι.

Με ένα κουκλίστικο λιμάνι, έναν οικισμό που καθρεφτίζει τη παραμυθένια ομορφιά του στη θάλασσα, αλλά και με μια σπουδαία ιστορική διαδρομή, το μικροσκοπικό Καστελλόριζο, ανέγγιχτο ακόμη από τον μαζικό τουρισμό, υπόσχεται να σας χαρίσει την απόλυτη χαλάρωση και τις πιο ήρεμες διακοπές της ζωής σας. Αξίζει να φτάσετε μέχρι εδώ…
Το εσωτερικό μιας θαλάσσιας σπηλιάς και στο βάθος φαίνεται μια βάρκα με επισκέπτες
Το νησάκι των 9 τ.χλμ. έγινε γνωστό με αφορμή τα γυρίσματα της βραβευμένης με Όσκαρ ιταλικής ταινίας «Mediterraneo» το 1991.

Περιήγηση στο νησί

Σαν ζωγραφιά στη μέση του πελάγους

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρύσετε φτάνοντας στο κουκλίστικο λιμάνι θα σας κάνει να ξεχάσετε μονομιάς το πολύωρο ταξίδι με το πλοίο. Τα δίπατα ή τρίπατα νεοκλασικά αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά, ατενίζουν αγέρωχα τη θάλασσα, αντανακλώντας τις πολύχρωμες προσόψεις τους στα διάφανα νερά. Το βλέμμα σας θα σταθεί στον μιναρέ με τον κόκκινο τρούλο του τζαμιού του 1755, όπου στεγάζεται η Ιστορική Συλλογή Καστελλόριζου με σπάνια έγγραφα, κειμήλια και φωτογραφίες από τη νεώτερη ιστορία του νησιού (19ος αι. έως τα μέσα 20ού αι.).

Η πρώτη σας γνωριμία με το Καστελλόριζο ξεκινά με έναν περίπατο στον διατηρητέο οικισμό, αυθεντικό δείγμα της δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής. Κτισμένος στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού αποτελεί ένα γοητευτικό σύνολο από αρχοντόσπιτα, επιβλητικές εκκλησίες, πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά. Τα κεντρικά δημόσια κτήρια (το Δημαρχείο και η Νέα Αγορά) είναι δύο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, τα οποία ακολουθούν το ρυθμό της ιταλοκρατίας. Το κτήριο της Σαντράπειας Αστικής Σχολής (1903) είναι πιστή απομίμηση του νεοκλασικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσκυνήστε στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1835)–  πολιούχων του νησιού – και θαυμάστε τα γοτθικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του δόμηση. Η στέγη  στηρίζεται σε δώδεκα γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από τον ναό του Απόλλωνα, στα Πάταρα της Λυκίας.

Ανεβείτε τα 315 σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν από το λιμάνι στο καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του Βουνού με την εκπληκτική θέα. Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει κατακόμβη, καθώς και  ναός του  Αγίου Χαραλάμπους.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ακόμα:
  • Το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών (14ος αι.), στην αριστερή πλευρά του λιμανιού. Βρίσκεται στο Καστέλλο Ρόσσο, τον λόφο με τα κόκκινα βράχια.
  • Τον ναόσχημο λυκιακό τάφο του 4ου αι., λαξεμένο κάτω από το κάστρο.
  • Το Διαχρονικό – Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγίστης, στο «Κονάκι», όπως ονομάζεται το ιστορικό διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζεται. Ξεχωρίζει η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην αρχαία Μεγίστη, ενώ στις υπόλοιπες εκτίθενται αντικείμενα από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο.
  • Το Παλαιόκαστρο, το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού. Στον περίβολο βρίσκονται οι εκκλησίες της Παναγίας του Kάστρου και του Aγίου Στεφάνου, ενώ ακριβώς από κάτω, οι αχέρες, δέκα δεξαμενές νερού, κατασκευασμένες την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
  • Τα Κυκλώπεια Τείχη τα οποία απαντώνται σε διάφορα σημεία του νησιού. Τα μεγαλύτερα τμήματα θα τα δείτε στην περιοχή του Κάμπου, στο Παλαιόκαστρο και στο λόφο Μούντα.

Κινηματογραφώντας στο Καστελλόριζο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Getty Images/ Ideal Image

ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕΟ (1991)

Το καλοκαίρι του 1941, οκτώ Ιταλοί στρατιώτες φτάνουν σ’ ένα μικρό ελληνικό νησί όπου ζουν μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απομονώνονται από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πόλεμο που μαίνεται. Οι σχέσεις των κατοίκων και των ιταλών σύντομα χαλαρώνουν και γίνονται φιλικές. Το μικρό νησί γίνεται για τους στρατιώτες ένας παράδεισος. Ξεχνούν τον πόλεμο και βρίσκουν τον πραγματικό εαυτό τους. H ταινία διακρίθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: GABRIELE SALVATORE
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

IMDb
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Το Καστελλόριζο συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου.Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Καστελλόριζο» σε 21 ώρες περίπου.
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Το Καστελλόριζοσυνδέεται με το Διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών,η πτήση διαρκεί 3 ώρες αλλά και με το Διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία(Θεσσαλονίκη), συνδέται επίσης και με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδος.

Άλλοι προορισμοί

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια