Ένα μικρό, ακριτικό βορειοαιγαιοπελαγίτικο νησί σημαδεμένο από τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας, καθώς απετέλεσε τόπο εξορίας, ο Άγιος Ευστράτιος - Άη Στράτης για τους ντόπιους - κοσμείται όχι μόνο από την ομορφιά του τοπίου του, αλλά κυρίως από τη λεβεντιά των ανθρώπων του.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι χτισμένος στην κοιλάδα που σχηματίζουν δύο χείμαρροι. Εδώ, μέχρι τον ολέθριο σεισμό του 1968, οι κάτοικοι του Άη Στράτη είχαν τα περιβόλια τους. Στο μικρό λιμάνι, που έχει υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, δένουν αλιευτικά και βάρκες. Από εδώ θα ξεκινήσετε για να γνωρίσετε όλες τις παραλίες του νησιού.
Περιήγηση
Ο Άη Στράτης με τους 250 μόνιμους κατοίκους, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, καθώς ζει στους δικούς του ρυθμούς, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο από συγκυρία ή από ιδιοσυγκρασία.
Μερικές μέρες φτάνουν για να ανακαλύψετε τη δίψα για επικοινωνία, την καλοσύνη και την ευγένεια των ντόπιων. Χωρίς επιφυλάξεις θα σας ανοίξουν την καρδιά τους και το χάρτη του τόπου τους. Θα σας μιλήσουν για την ηφαιστειογενή, γκρίζα παραλία με τα ζεστά νερά. Από το όμορφο λιμάνι, δίπλα στα καΐκια και τις ψαρόβαρκες, θα ξεκινήσετε με τα δικά τους πλεούμενα για το γύρο του νησιού και την περιήγηση στις παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά: τον Άγιο Δημήτρη τον Τρυγάρη, την Τρυπητή, το Φτελιό, τον Γουρνιά, το Λυδαριό.
Θα σας πάνε στο Αλονίτσι, την παραλία - ησυχαστήριο με τις βραχονησίδες σε απόσταση αναπνοής. «Με ένα μακροβούτι φτάναμε απέναντι» θα σας πουν οι πιο τολμηροί...
Καταφύγιο για τη σπάνια πανίδα του νησιού, εδώ, στις θαλασσοσπηλιές του Άη Στράτη, φωλιάζει η μεσογειακή φώκια monachus monachus. Στους απόκρημνους βράχους φιλοξενούνται αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Στους βυθούς εκτείνονται θαλάσσια λιβάδια (που οι ντόπιοι αποκαλούν φυκιάδες), πολύτιμος βιότοπος για τεράστιο αριθμό θαλάσσιων οργανισμών και τείχος προστασίας των νησιών από τη διάβρωση.
Και αν νομίζατε ότι βρίσκεστε στο ξερονήσι των διηγήσεων των εξορισμένων, σας περιμένει μια τελευταία έκπληξη: στο νοτιοανατολικό τμήμα του Άη Στράτη, κυριαρχεί το πράσινο με ένα, μοναδικό στο είδος του, δάσος βελανιδιών, που προσφέρει ανεκτίμητες ευκαιρίες για πεζοπορία σε μη σηματοδοτημένα μονοπάτια αλλά και ρέμβη.
Αξίζει να δείτε:
Τη Μαράσλειο Σχολή, η οποία λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο μέχρι το 1968. Χτίστηκε την περίοδο 1906-1909 με δαπάνη της παροικίας των Αγιοστρατιτών στην Αίγυπτο. Σήμερα, στεγάζει το «Μουσείο Δημοκρατίας» με εκθέματα, φωτογραφίες, αυθεντικά αντικείμενα, χειρόγραφες εφημερίδες και προβολές βίντεο από τη ζωή των εξόριστων στο νησί.
Τις εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου, η οποία χτίστηκε το 1727.
Το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά, σε λόφο όπου έχουν εντοπιστεί αρχαία λείψανα. Στο ίδιο σημείο υπάρχει κενοτάφιο εξόριστων (1941-1942) και τάφος Γερμανού αξιωματικού που έχασε τη ζωή του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μνημείο του Νίκου Σιαλμά (στο νότιο τμήμα του νησιού), υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του ύστερα από πτώση του αεροσκάφους του, τον Ιούνιο του 1992.
Τις θαλάσσιες σπηλιές και τους ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς κατά μήκος των ακτών του νησιού.
Ο Άγιος Ευστράτιος συνδέεται με το Λαύριο.Τα τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς –Άγιος Ευστράτιος » σε 13 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 8 ώρες περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιθμάνι της Καβάλας και το δρομολόγιο διαρκεί 7,5 ώρες περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι του Λαυρίου.