Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Πανοραμική άποψη του νησιού ατενίζοντας τα παραδοσιακά σπίτια και το λιμάνι

Ψαρά

ΤΩΡΑ 28 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 41 °C
  • ΚΥΡ 40 °C
  • ΔΕΥ 40 °C
  • ΤΡΙ 40 °C
  • ΤΕΤ 40 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η ηρωική νήσος για ήρεμες διακοπές

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τα περιγράφουν ως «μια κουκίδα στο πέλαγος, μακριά από τα γνωστά τουριστικά μονοπάτια». Αλλά λένε μόνο τη μισή αλήθεια. Γιατί σ’ αυτή την κουκίδα, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Δημήτρη Παπανικολή και του γνωστού εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, «υποψιασμένοι» ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν - ή ακόμα καλύτερα δημιουργούν - τον προσωπικό τους παράδεισο, με τα υλικά που προσφέρει άφθονα η αιγαιοπελαγίτικη φύση.
Η ήρεμη ατμόσφαιρα των Ψαρών θα σας χαρίσουν γενναίες δόσεις χαλάρωσης. Οι υπέροχες παραλίες τους δεν υποφέρουν ποτέ από πολυκοσμία. Νησί με άγρια ομορφιά, πεντανόστιμο φαγητό και πλούσια ιστορία, κατοικείται από τη Μυκηναϊκή περίοδο, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα από το νεκροταφείο που ανασκάφηκε στον κόλπο Αρχοντίκι.

Οι ντόπιοι είναι υπερήφανοι για το δοξασμένο παρελθόν τους. Η επαναστατική σημαία του 1821 - λευκή και κόκκινη με έναν σταυρό και μια άγκυρα με ένα φίδι τυλιγμένο ολόγυρά της -θα σας προϋπαντήσει στο λιμάνι, θυμίζοντάς σας ότι η ιστορία του τόπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της αδάμαστης ψυχής.
Θέα από ψηλά με το κάστρο και τα κανόνια να ατενίζουν τη θάλασσα
Η καταστροφή των Ψαρών κατά την επανάσταση των Ελλήνων, υμνήθηκε από τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας Διονύσιο Σολωμό κι έγινε πίνακας από τον φημισμένο Έλληνα ζωγράφο Νικόλαο Γύζη.

Περιήγηση στο νησί

Ψαρά

Τα Ψαρά αποτελούνται από ένα μοναδικό οικισμό του νησιού με χαμηλά σπίτια με ανάμεικτη αρχιτεκτονική και αναπτύσσεται γύρω από το λιμάνι. Βρίσκεται στα νότια των Ψαρών και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι.

Οι λάτρεις της περιήγησης θα εκτιμήσουν την λιτή ομορφιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με τα εξήντα σκαλοπάτια, χτισμένη από το 1793, και της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τα σπάνια χειρόγραφα και τα ιερατικά κείμενα, τυπωμένα στη Μόσχα και τη Βενετία. Στην ιστορική καταστροφή των Ψαρών, το μόνο που σώθηκε από τον όλεθρο ήταν η εικόνα της Παναγίας του Ελ Γκρέκο που φυγαδεύτηκε στη Σύρο, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ξεχωρίζουν ακόμη το Παλαιόκαστρο, το οποίο έχτισαν άποικοι (Θεσσαλείς, Eυβοείς και Xιώτες) τον 15ο αι. για τον φόβο των πειρατών (εδώ, ένας φάρος φωτίζει το πολυσύχναστο πέρασμα ανάμεσα στη Xίο και τα Ψαρά) και φυσικά ο λόφος της Μαύρης Ράχης, με το μνημείο της σφαγής. Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ψαρών τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου και γίνεται αφορμή για εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην οικία του πρωταγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Κανάρη.

Στα Ψαρά, οι λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος θα ανακαλύψουν έναν αληθινό υποθαλάσσιο πακτωλό στις πολυάριθμες βραχονησίδες που τα περιβάλλουν. Μην παραλείψετε να αφιερώσετε μια μέρα για να πατε εκδρομή στα πανέμορφα Αντίψαρα και να κολυμπήσετε στη μαγευτική παραλία Ψιλή Άμμος!

Από τις πανέμορφες παραλίες που προσφέρουν τα Ψαρά, ξεχωρίζουν οι πολυσύχναστες Κατσούνη και Κάτω Γιαλός, μέσα στον οικισμό, τα Λαζαρέτα με την ψιλή άμμο και τα όμορφα κοχύλια, η Λάκκα και η παραλία της Λήμνου. Από τα Ψαρά μπορείς πολύ εύκολα να πας στα γειτονικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και συγκεκριμένα στη Χίο, τις Οινούσσες και τη Λέσβο.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Τα Ψαρά συνδέονται με τον Πειραιά .Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Ψαρά» σε 7 ώρες περίπου.

Άλλοι προορισμοί

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια