Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Παραλία Μαύρα Βόλια με λουόμενους
Ⓒ G. Filippini

Χίος

ΤΩΡΑ 14 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

 • ΠΕΜ 24 °C
 • ΠΑΡ 26 °C
 • ΣΑΒ 31 °C
 • ΚΥΡ 35 °C
 • ΔΕΥ 37 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Αν και η Χίος φημίζεται για τη μαστίχα της, ωστόσο εδώ δεν θα ανακαλύψετε μόνο το «μαγικό» αυτό δώρο της φύσης. Το νησί κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές και πλήρωσε μεγάλο τίμημα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών, όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, η Χίος διεκδικεί επίσης τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.
Παραδοσιακό χωριό Μεστά και στο βάθος φαίνεται η εκκλησία

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την πρωτεύουσα του νησιού

Η πόλη της Χίου, χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, μαρτυρά το αριστοκρατικό και ναυτικό παρελθόν του νησιού, ενώ τα 250 διασωθέντα αρχοντικά στον Κάμπο αποτελούν τεκμήριο της ένδοξης ιστορίας του.


Ακολουθήστε μας και:

 • περιηγηθείτε στην πλούσια με τοπικά προϊόντα αγορά της πόλης, την περιβόητη Απλωταριά∙
 • πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία Βουνακίου∙
 • κάντε μια στάση στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο, και
 • επισκεφτείτε το Κάστρο της Χίου που δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης και μετρά έντεκα αιώνες ζωής. Στο εσωτερικό του θα δείτε τον τάφο του τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί, ο οποίος το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου, και για αυτό τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
 • επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο (Μετζητιέ Τζαμί), όπου εκτίθεται το ακριβές αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», αλλά και τη Δημοτική Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» όπου θα βρείτε 1.300 ιστορικούς τόμους, μεταξύ των οποίων και βιβλία από την προσωπική συλλογή του Αδαμάντιου Κοραή.
 • Θαυμάστε τα γνήσια αντίγραφα των ιστιοφόρων και των ατμοκίνητων πλοίων στο Ναυτικό Μουσείο και ταξιδέψτε στη λαμπρή ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού. Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια του Καλοπλύτη και φωτογραφίστε τα περίτεχνα αρχοντικά των καραβοκύρηδων. Συνεχίστε προς τα Ταμπάκικα όπου στέκονται επιβλητικά οι μύλοι των παλιών βυρσοδεψείων και επισκεφτείτε το Παλατάκι Ιουστινιάνι.

Μαστίχα, βέβαια. Και όχι μόνο.

Ασφαλώς, το διασημότερο προϊόν του νησιού είναι η γευστική μαστίχα! Με τη φήμη της να φτάνει στην άκρη του κόσμου, η μαστίχα ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού, ενώ αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης.

Ακόμη και σήμερα, όλες οι εργασίες συγκομιδής της από τον κορμό του δέντρου, καθαρισμού και επεξεργασίας της γίνονται με το χέρι, ενώ πλέον χρησιμοποιείται στην ιατροφαρμακευτική, στη χειρουργική, στην οδοντιατρική αλλά και στην κοσμετολογία. Στην αγορά της Απλωταριάς στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε πολλά προϊόντα μαστίχας, καθώς και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού, γλυκόπιοτα λικέρ και πολλές τοπικές ποικιλίες ούζου!

Σήμερα η Χίος αριθμεί 53.000 κατοίκους. Ανακαλύψτε τα μέρη όπου οι Χιώτες αναπτύσσουν την καθημερινή ζωή τους: σε μεσαιωνικούς οικισμούς ή σε όμορφα χωριά δίπλα στη θάλασσα και ζήστε μαζί τους εντυπωσιακούς εορτασμούς, όπως την εκρηκτική Ανάσταση στο Βροντάδο!
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Χίος συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα νησιά του Α΄λιγαίου.Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Χίος» σε 10 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 7,5 ώρες περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και με το λιμάνι του Λαυρίου.
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Η Χίος συνδέεται με το Διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών,η πτήση διαρκεί 45 λεπτά αλλά και με το Διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία(Θεσσαλονίκη), συνδέται επίσης και με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδος.

Άλλοι προορισμοί

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια