Ταξιδιάρικοι Φάροι
Ορθώνονται αγέρωχοι, επιβλητικοί και μυστηριώδεις, εκεί που τελειώνει η στεριά και αρχίζει η θάλασσα. Κάποτε καθοδηγούσαν με την λάμψη τους τους ναυτικούς, ειδοποιούσαν ότι το λιμάνι είναι κοντά, ότι το ταξίδι φτάνει στο τέλος. Χαρίζουν μια μυστηριακή αύρα στο τοπίο. Οι φάροι, γοητευτικοί μέσα στην μοναξιά τους, θυμίζουν πύργους των παραμυθιών. Επιλέξαμε, αν και με δυσκολία, τους δέκα αγαπημένους.
Χανιά
Για περισσότερους από πέντε αιώνες στέκεται ο αναγνωρίσιμος φάρος του λιμανιού των Χανίων. Ορθώθηκε τον Μεσαίωνα όταν Ενετοί κυριαρχούσαν στην Κρήτη. Καθώς το νησί άλλαζε χέρια, ο φάρος άλλαζε μορφή, με τους Αιγυπτίους τον 19ο αιώνα να του δίνουν όψη μιναρέ, με εσωτερική σκάλα και γυάλινο πυργίσκο που έχει διατηρηθεί ως σήμερα.
Κεφαλονιά
Στην περιοχή Λάσση, κοντά στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, βρίσκεται ο όμορφος φάρος των Αγίων Θεοδώρων. Κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1828 όταν το νησί τελούσε υπό αγγλική διοίκηση. Ο μεγάλος σεισμός του 1953 κατέστρεψε τον φάρο, όμως ξαναχτίστηκε όπως ακριβώς ήταν, σύμφωνα με τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια.
Άνδρος
Ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Άνδρου είναι ο φάρος Τουρλίτης. Χτίστηκε το 1887 πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για τον μόνο φάρο που έχει κατασκευαστεί στη θάλασσα. Το σκηνικό είναι μαγευτικό.
Ταίναρο
Στο Ακρωτήριο Ταίναρο, γνωστό στους ναυτικούς και ως Κάβο Ματαπάς, βρίσκεται ο εμβληματικός Φάρος του Ταινάρου στη Λακωνική Μάνη που χτίστηκε από τους Γάλλους το 1882 και σηματοδοτεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η περιοχή συνδέεται από αρχαιοτάτους χρόνους με θρύλους και παραδόσεις.
Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη δεσπόζει ο φάρος που κάποτε διευκόλυνε τους ντόπιους ναυτικούς και τους ναυτιλλόμενους από και προς τον Ελλήσποντο. Τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία την 1η Ιουνίου του 1880 και είναι πλέον σήμα κατατεθέν της ακριτικής πόλης.
Λουτράκι
Ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι, κοντά στο Λουτράκι, προσδίδει μια μυσταγωγική γοητεία στην τοποθεσία. Ονομάζεται επίσης Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται δίπλα), ορθώνεται στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και άναψε για πρώτη φορά το 1897.
Άγιος Σώστης
Ο Άγιος Σώστης είναι ένα νησάκι που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Εκεί βρίσκεται ο Φάρος που κατασκευάστηκε το 1859, το εγκαταλελειμμένο πλέον σπίτι του φαροφύλακα, τα απομεινάρια ενός παλιού τελωνείου και η εκκλησία του Άγιου Σώστη. Και το τοπίο που συντίθεται σαγηνεύει μέσα στη μοναχικότητά του.
Γύθειο
Σύμφωνα με την μυθολογία, το νησάκι Κρανάη, στην άκρη του λιμανιού του Γυθείου, ήταν το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης. Σε αυτό το όμορφο νησάκι βρίσκεται και ένας από τους πιο παλιούς, πετρόκτιστους φάρους, που στέκει εκεί από το 1873.
Ναύπακτος
Στο λιμάνι της Ναυπάκτου, στο παλιό φρούριο ξεχωρίζει ο φάρος της Ναυπάκτου. Στέκεται εκεί από το 1909 και είναι όμορφα χτισμένος, γραφικός και έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες για μεγάλες μάχες και ναυμαχίες.
Λήμνος
Στο βορειοανατολικότερο άκρο της Λήμνου, στο ακρωτήριο Πλάκα, κοντά στο ομώνυμο χωριό που φημίζεται για τη γραφικότητά του, βρίσκεται ο Φάρος της Πλάκας. Κατασκευάστηκε το 1908 και θεωρείται από τους ψηλότερους, καθώς ο πέτρινος πύργος φτάνει τα 25 μέτρα.