Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γυναίκα με σκύλο μπροστά από λόφο με αρχαίο ναό κοντά στη θάλασσα.
Σ. Μουρελάτου

Διακοπές στην Ελλάδα με τον τετράποδο φίλο μας

Οδηγίες και προαπαιτούμενα για ταξίδι από το εξωτερικό

Η εξερεύνηση της Ελλάδας με το κατοικίδιό μας μπορεί να είναι μια απολαυστική εμπειρία. Αυτό προϋποθέτει όμως να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Όπως όταν ταξιδεύουμε φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας τα προσωπικά μας ταξιδιωτικά έγγραφα, έτσι πρέπει να έχουμε και αυτά του τετράποδου φίλου μας.
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε καθώς και τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας, αν θελήσετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Προϋποθέσεις & ταξιδιωτικά έγγραφα

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ, για να ταξιδέψετε οπουδήποτε στην Ελλάδα μαζί με το κατοικίδιό σας, απαιτείται:
  • το ζώο να έχει ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ),
  • να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας,
  • να έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας και
  • να έχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς στην περίπτωση που ταξιδεύετε από χώρα της ΕΕ ή τη Βόρεια Ιρλανδία, ή ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας αν έρχεστε από χώρα εκτός ΕΕ.
Για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ανδόρα, την Ελβετία, τις Φερόες Νήσους, το Γιβραλτάρ, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο και το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, το ζώο σας μπορεί να εισέλθει στη χώρα με διαβατήριο ζώου συντροφιάς που έχει εκδοθεί σε μία από αυτές τις χώρες.

Τα σημεία εισόδου ζώων συντροφιάς

Αν ταξιδεύετε με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς (οδικώς, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης) η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται σε σημεία με εγκεκριμένους Συνοριακούς Σταθμούς Επιθεώρησης, στα οποία λειτουργούν Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου.

Η λίστα με τα σημεία αυτά στην ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει:

Τους διεθνείς Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τους Ευζώνους (σύνορα με Βόρεια Μακεδονία), την Κακαβιά (σύνορα με Αλβανία), τον Πέπλο (σύνορα με Τουρκία) και το Ορμένιο και τον Προμαχώνα (σύνορα με Βουλγαρία). Επίσης, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ειδομένη και στον Νέο Καύκασο (στα σύνορα με τη βόρεια Μακεδονία) και στον Προμαχώνα (στα σύνορα με τη Βουλγαρία). Αν το ταξίδι σας γίνεται μέσω χώρας εκτός ΕΕ, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που απαιτούνται για την είσοδό σας εκεί, όπως και για την επανείσοδό σας σε χώρα-μέλος της Ένωσης.  

Στα νησιά, υπάρχουν Συνοριακοί Σταθμοί Επιθεώρησης:
  • Στις Κυκλάδες: Σύρος
  • Στα Δωδεκάνησα: Ρόδος, Κως και Κάλυμνος
  • Στο Βόρειο Αιγαίο: Χίος, Λέσβος, Λήμνος και Σάμος
  • Στο Ιόνιο: Κέρκυρα και Κεφαλονιά
  • Στην Κρήτη: Ηράκλειο και Χανιά.
Επικοινωνήστε με τις αρμόδιες αρχές του κάθε προορισμού, για να διευκρινίσετε αν οι σταθμοί βρίσκονται στο λιμάνι ή το αεροδρόμιο.

Με σωστή ενημέρωση και συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς, σας περιμένει ένα όμορφο ταξίδι και αξέχαστες εμπειρίες με το κατοικίδιό σας στη χώρα.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Σκύλος οδηγός δίπλα σε άνθρωπο με πρόβλημα όρασης

Tαξίδια χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα

Ταξίδι σημαίνει χαρά, ενθουσιασμός, ανακάλυψη και κυρίως αξέχαστες εμπειρίες για όλους, ανεξάρτητα από σωματικούς ή πνευματικούς περιορισμούς, αναπηρίες ή ηλικία.

Τοπική παράδοση Γρεβενών

Έστω και αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει διαφορετικούς ρυθμούς και προτεραιότητες, τα κοινά έθιμα και οι παραδόσεις αποτελούν συνδετικό και συνεκτικό κρίκο για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα.