ΛΗΜΝΟΣ

Η κουζίνα της Λήμνου

Γαστρονομικό ταξίδι στο νησί του Ηφαίστου

«Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων» δηλαδή Λήμνος, η πιο αγαπημένη απ' όλες τις στεριές πρόφεραν, κατά τον Όμηρο, τα χείλη του θεού Ήφαιστου, όταν διωγμένος από τον Όλυμπο βρήκε φιλοξενία και ζεστασιά από τους κατοίκους της και εξέφρασε με τα λόγια αυτά την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίησή του για τη νέα του πατρίδα! Πρόκειται για ένα τόπο με πρωτόγνωρες φυσικές ομορφιές, αλλά και πλούσια γαστρονομική παράδοση που θα σας προσφέρει γνήσια γεύση της παράδοσης και ήρεμες διακοπές.

Επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί∙ μοναδικά τοπία με ηφαιστειογενή πετρώματα∙ καμπυλόγραμμοι κατάφυτοι λόφοι∙ εκτεταμένες εύφορες πεδινές εκτάσεις∙ τεράστιες αμμοθίνες (παχιές αμμουδιές, κατά τους ντόπιους)∙ φιλόξενοι υγροβιότοποι, αλλά και παραλίες πραγματικά στολίδια, συνθέτουν το εντυπωσιακό γεωφυσικό ανάγλυφο της Λήμνου. Η μακραίωνη ιστορία του τόπου, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα εξαιρετικά τυριά (ΠΟΠ και μη), το μοναδικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, το σιτάρι και το υπέροχο αλεύρι μαυραγάνι από παλιό σπόρο σταριού. Αυτά τα αγαθά αποτελούν τη βάση της λημνιακής γαστρονομικής παράδοσης.

Γεύσεις από το νησί του Ηφαίστου


Η τοπική κουζίνα της Λήμνου διατηρεί την παράδοσή της και εκμεταλλεύεται πλήρως τα τοπικά προϊόντα. Θα σας μαγέψει από την πρώτη σας μπουκιά με την ευρηματικότητα και τις αυθεντικές της γεύσεις! Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά με τους αστακούς, που φημίζονται ως οι πιο νόστιμοι του Αιγαίου, κυριαρχούν στην λημνιώτικη κουζίνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με φλομάρια, κατμέρια (τηγανίτες), κολοκύθια με αυγά, λακέρδα παστή, μποχτσαδέλια (πουγγάκια με τυρί), κλίκια (ντόπια τυρόπιτα).

Γλύκα με ιστορία

Αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων αποτελούν τα λουκούμια, μια καταπληκτική συνταγή με βάση τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το άμυλο και την προσθήκη αρωμάτων, αλλά και ο γευστικός χαλβάς Λήμνου, ο οποίος παράγεται από την επεξεργασία του σουσαμιού (ταχίνι) με φυσικό τρόπο και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, κακάο, φυστίκια, μέλι, αμύγδαλα, κα.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα βενιζελικά, ντόπια γλυκίσματα που εμπνεύστηκαν οι Λημνιές νοικοκυρές για να προσφέρουν το 1912 στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν αυτός επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά την απελευθέρωσή της. Στα ζαχαροπλαστεία και καφέ του νησιού μπορείτε, ακόμα, να επιλέξετε τους σαμσάδες (παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με σουσάμι), τα αμυγδαλωτά και γλυκά του κουταλιού (όπως άγριο σύκο, ντοματάκι, κολοκύθι κ.α.).


Λημνιώτικα οινο-πνεύματα

Γνωρίζετε ότι στην αρχαιότητα το κρασί της Μήθυμνας θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών; Η μυρωδάτη Λήμνος, που την άνοιξη θυμίζει απέραντη πλωτή έκθεση λουλουδιών, μεθούσε, όπως μας εξιστορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τους λάτρεις των κρασιών της κατά τον Τρωικό πόλεμο. Σήμερα, οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η φήμη της ποιότητας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις. Στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).

Παράλληλα με την παραγωγή κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει και η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού. Δοκιμάστε ένα ποτήρι ούζο για να συνοδεύσετε ψητό χταπόδι, θαλασσινούς μεζέδες και άλλες τοπικές λιχουδιές ή με παγάκια σαν long drink.