Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γ. Τσάφος
ΥΔΡΑ

Η γαστρονομία της Ύδρας

Ταξιδεύοντας στην Ύδρα, τον πανέμορφο αυτό προορισμό του Αργοσαρωνικού, θα διαπιστώσετε πως η γαστρονομική καρδιά του νησιού συνεχίζει να χτυπά πίσω, στο μακρινό παρελθόν. Τα πιάτα και οι γεύσεις που θα γευτείτε σήμερα στα εστιατόρια, τόσο στις περιόδους των γιορτών όσο και σε καθημερινή βάση, έχουν τις ρίζες τους στη παράδοση και την ιστορία της Ύδρας, με τα θαλασσινά να πρωταγωνιστούν δίπλα σε αρκετά, πεντανόστιμα κρεατοφαγικά πιάτα.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά πιάτα της Ύδρας που μπορείτε να δοκιμάσετε συγκαταλέγονται οι τοπικές πίτες -γεμιστές με  χόρτα του βουνού-, τα σαλιγκάρια, μαγειρεμένα κοκκινιστά ή στιφάδο, οι σουπιές και τα καλαμάρια που συνοδεύονται από πιλάφι, καθώς και τα μπαρμπούνια σαβόρο. Για τους κρεατοφάγους το αρνάκι καπαμά αποτελεί ιδανική επιλογή, ενώ οι ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν το νησί τις ημέρες των Χριστουγέννων θα δοκιμάσουν το ωραιότερο κυδωνάτο μοσχαράκι.


Η γαστρονομική ιστορία της Ύδρας

H άνοδος της ναυτιλίας έφερε μεγάλη εμπορική ανάπτυξη στο νησί. Κατά τον 18ο αιώνα, τα εμπορικά πλοία της Ύδρας μετέφεραν σιτηρά, δημητριακά, ρύζι, λάδι, βούτυρο, χαρούπια, βελανίδια και σταφίδες, ακόμα και χαβιάρι από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη. Ο πλούτος σε αγαθά ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής στα εύπορα, αστικά σπίτια του νησιού, ένας πλούτος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον συνολικό χαρακτήρα της υδραίικης γαστρονομίας. Παράλληλα, τα όσπρια, φασόλια, φακές και ρεβίθια, ξεχώριζαν ανάμεσα τις προτιμήσεις των νοικοκυρών του νησιού. Στις κουζίνες των αρχοντικών σπιτιών, όμορφα κτίσματα που αποτελούν μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της Ύδρας, δέσποζαν τα καυτά φουρνέλα, τα οποία λειτουργούσαν με κάρβουνα και ξύλα, αλλά και ένας χτιστός πάγκος μαζί με έναν πρωτόλειο τύπο απορροφητήρα, ο οποίος ονομαζόταν φούσκα.
    

Τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού

Οι κάτοικοι της Ύδρας χρησιμοποιούν μόνο αλεύρι και νερό για να φτιάξουν τις φημισμένες γκόγκλες, τα νόστιμα, χειροποίητα ζυμαρικά που μοιάζουν με μικρές αχιβάδες και σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο. Θα τα βρείτε ακόμα στα παραδοσιακά εστιατόρια του νησιού, όπως και τα φρέσκα καλαμάρια, τα χταπόδια και τα πετρομπάρμπουνα, τα οποία μαγειρεύονται, είτε τηγανητά είτε στην κατσαρόλα. Αλλωστε, αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται το νησί είναι τα αλιεύματά του!

Στην Υδρα ωστόσο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα νόστιμα, παραδοσιακά γλυκίσματα, τα οποία αξίζει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Τα υδραίικα αμυγδαλωτά που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως και κουραμπιέδες, αχλαδάκια, σκαλτσούνια και ζαχαρομπακλαβάδες. Το αγαπημένο γλυκό των ντόπιων, ωστόσο, είναι οι τηγανίτες, που εδώ ονομάζονται λαλαγγίτες και περιχύνονται με μέλι ή πετιμέζι. Αποτελούν κομμάτι ενός παραδοσιακού γεύματος, αλλά και συνηθισμένο κέρασμα σε γιορτές και ξεχωριστές περιστάσεις.

Στην Ύδρα, τις ημέρες του Πάσχα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική μαγειρίτσα και το αρνάκι στη σούβλα, σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου όπου την Ανάσταση οι κάτοικοι προτιμούν το γνωστό πατούδο, δηλαδή κατσίκι γεμιστό στο φούρνο με ρύζι και τη συκωταριά του κομμένη.