Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΛΗΜΝΟΣ

Λημνιώτικα οινο-πνεύματα

Γνωρίζετε ότι στην αρχαιότητα το κρασί της Μήθυμνας θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών;

 Η μυρωδάτη Λήμνος, που την άνοιξη θυμίζει απέραντη πλωτή έκθεση λουλουδιών, μεθούσε, όπως μας εξιστορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τους λάτρεις των κρασιών της κατά τον Τρωικό πόλεμο.

Σήμερα, οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η φήμη της ποιότητας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις. Στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).


Παράλληλα με την παραγωγή κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει και η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού. Δοκιμάστε ένα ποτήρι ούζο για να συνοδεύσετε ψητό χταπόδι, θαλασσινούς μεζέδες και άλλες τοπικές λιχουδιές ή με παγάκια σαν long drink.