ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κρεατόπιτα
Υλικά
Για τη γέμιση
- ½ κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
- ½ κιλό κατσικίσιο κρέας κομμένο σε κύβους
- ½ κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
- 120ml ελαιόλαδο
- 250γρ. κεφαλοτύρι ή φέτα τριμμένη
- 60ml κόκκινο κρασί
- 180ml νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι ματζουράνα ψιλοκομμένη
- ½ κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
- 70gr ρύζι καρολίνα
Για το παραδοσιακό φύλλο
- ½ κιλό αλεύρι
- αλάτι
- χυμό ενός λεμονιού
- ½ κουταλάκι σόδα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- περίπου 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κομματάκια του κρέατος με το μισό ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ντομάτα, διαλυμένη στο κρασί, το σκόρδο, το μαϊντανό και τη μαντζουράνα.
- Στη συνέχεια το ρύζι, το υπόλοιπο λάδι, το τυρί και νερό.
- Παραδοσιακό φύλλο
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη σόδα και τα ζυμώνουμε όσπου να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.
- Το πάντρεμα
Λαδώνουμε ένα ταψί 35εκ. Χ 20εκ. και βάζουμε στον πάτο το ένα φύλλο.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα.
- Ραντίζουμε με νερό και ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 220 °C, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.