ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Αμυγδαλόπιτα
Υλικά
Υλικά για την πίτα:
- 12 αυγά
- 12 κουταλιές ζάχαρη
- 12 κουταλιές αμύγδαλα κοπανισμένα
- 8 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ξύσμα λεμονιού (1 κουταλάκι)
- ½ κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
- λίγο βούτυρο για το ταψί
Υλικά για το σιρόπι:
- 1 ½ ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- λίγες πρόκες γαρύφαλλο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ασπράδια ξεχωριστά σε μαρέγκα.
- Ρίχνουμε στους κρόκους με τη ζάχαρη, εναλλάξ, από μία κουταλιά αμύγδαλα, μαρέγκα και θρυμματισμένη φρυγανιά, μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υλικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
- Κατόπιν προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και το γαρύφαλλο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί.
- Περιχύνουμε το γλυκό όταν το σιρόπι έχει πλέον κρυώσει.