Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ε. Φράγκου

Ευεξία

Υγεία και ευεξία στη χώρα του Ασκληπιού

Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στις πρακτικές υγείας και ευεξίας. Η ιατρική αντίληψη της αρχαίας Ελλάδας, η οποία διασώζεται ατόφια στη λαϊκή παράδοση, αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ένα αδιαίρετο «όλον»· η ψυχή, ο νους και το σώμα αλληλεπιδρούν και η υγεία θεωρείται ως μια κατάσταση ισορροπίας και καλής σχέσης μεταξύ του συναισθηματικού κόσμου και της φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Η ελληνική ιατρική παράδοση στηρίζεται σε ήπιες μορφές θεραπείας. Τα ιαματικά λουτρά, η ισορροπημένη διατροφή, οι θεραπείες με βότανα, η υπνοθεραπεία, το χαλαρωτικό μασάζ είναι κάποια από τα «μυστικά» που έφτασαν από τη βαθιά αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η ελληνική επικράτεια διαθέτει πάνω από 800 ιαματικές πηγές, με διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις. Η σύσταση των νερών ποικίλει και καθιστά κάθε πηγή μοναδική. Άλλα νερά θεωρούνται ιδανικά για πόση, όπως αυτά των αρκαδικών πηγών, που έχουν σαφώς αναλγητική και θεραπευτική δράση στις στομαχικές διαταραχές. Άλλες πηγές θεωρούνται εξαίρετες για δερματολογικές παθήσεις και χρόνιες παθήσεις των οστών και των μυών, όπως οι πηγές της Αιδηψού στην Εύβοια, του Λουτρακίου στην Πελοπόννησο και των Ελευθερών Καβάλας στη Μακεδονία. Οι μονάδες που λειτουργούν στους χώρους των ιαματικών πηγών προσφέρουν άρτιο δίκτυο υποδομών και συνεχή ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα.

Ταυτόχρονα, μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες έχει και το θαλάσσιο νερό. Τα κέντρα θαλασσοθεραπείας που λειτουργούν στην Ελλάδα, συνήθως ενταγμένα σε υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ευεξίας και χαλάρωσης.


Η φύση αγαπάει την ομορφιά

Τα φυσικά καλλυντικά και οι μέθοδοι καλλωπισμού έχουν μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα. Η ομορφιά είναι μια εσωτερική διαδικασία, που το τελικό της στάδιο είναι η λαμπερή εμφάνιση. Ένας υγιής και ισορροπημένος οργανισμός ακτινοβολεί τη δύναμη και την ωραιότητα.
Η ελληνική διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, βοηθάει τον οργανισμό να συγκροτηθεί και να αποτοξινωθεί. Το ελληνικό ελαιόλαδο, τα υπέροχα φρούτα και τα ευεργετικά λαχανικά θεωρούνται, και είναι, ελιξίρια νεότητας.

Η κοσμετολογία που έχει ως πρώτες ύλες τα φυσικά υλικά είναι μια δυναμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Στα εξειδικευμένα καταστήματα θα βρει κάποιος μεγάλη ποικιλία προϊόντων, που συνδυάζουν πανάρχαια μυστικά με τις πιο σύγχρονες μεθόδους έρευνας και παραγωγής: χρωστικές φιλικές προς την επιδερμίδα φυτικής προέλευσης, κρέμες που τονώνουν την επιδερμίδα από φυσικά υλικά, προϊόντα ομορφιάς τα οποία ταυτόχρονα βοηθούν το πρόσωπο να επανακτήσει τη ζωντάνια του


Το περιβάλλον θεραπεύει

Πέρα από τις ειδικές θεραπείες που μπορεί κάποιος να απολαύσει στα πολλά ιδιωτικά και δημόσια κέντρα ευεξίας, η ίδια η ελληνική φύση λειτουργεί θεραπευτικά και αναζωογονητικά για τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η «ανακάλυψη» της Ελλάδας από τους ταξιδιώτες, στα μέσα του 19ου αιώνα, έγινε ακριβώς για λόγους αναζωογόνησης. Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη κατέφθαναν στην ελληνική επικράτεια για να αφεθούν στη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Τα ελληνικά βουνά, με τον «λεπτό» αέρα και το ήπιο κλίμα θεωρήθηκαν ιδανικοί τόποι ενδυνάμωσης του οργανισμού και οι παράκτιες περιοχές προτιμήθηκαν από τους ανθρώπους που χρειάζονταν ψυχική τόνωση. Το μεσογειακό κλίμα, με τους γλυκούς χειμώνες και τον ακαταμάχητο ήλιο, υπήρξε πάντα παράγοντας που εξισορροπούσε τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Ελλάδα προβάλλει ως ο ιδανικός τόπος για να συνδυάσει κάποιος τη χαλάρωση των διακοπών με τη φροντίδα του οργανισμού. Μέσα σε μια φύση πανέμορφη, γεμάτη ευεργετικές δυνάμεις, και με την ασφάλεια εξειδικευμένων μονάδων, που είναι αφιερωμένες στη θεραπεία και την αναζωογόνηση του ανθρώπου, ο επισκέπτης θα νιώσει άμεσα τα θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα λειτουργούν μοναδικοί χώροι, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει την εμπειρία ενός χαλαρωτικού μασάζ συνδυασμένη με υδροθεραπείες και θεραπείες προσώπου. Ένας οργανισμός που νιώθει όμορφα, αναδεικνύει και εξωτερικά όλη του την ομορφιά. Αυτή η πεποίθηση, που διατρέχει την ελληνική αντίληψη για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στη συνείδηση, τόσο των επιστημόνων όσο και των επισκεπτών.


Φυσικές θερμές & ιαματικές πηγές

Προικισμένη με φυσικές θερμές και ιαματικές πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες , σε πάνω από 800 διαφορετικά σημεία σ’ ολόκληρη τη χώρα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πλουσιότερες από πλευράς φυσικών πηγών ανά τον κόσμο χώρα. Η δράση τους μας παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθήσεις με φυσικό τρόπο, ενώ, παράλληλα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλάσσιου νερού και γενικότερα των προϊόντων της θάλασσας, όπως τα φύκια ή η λάσπη, μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το άγχος και να βελτιώσουμε την πνευματική μας απόδοση.
Ας υιοθετήσουμε τα λόγια του Αριστοτέλη:
" Η ενέργεια του Νου είναι η ουσία της Ζωής» και ας βυθιστούμε στα θεραπευτικά νερά της χώρας μας!"
Στην Ελλάδα, η χρήση των ιαματικών λουτρών ανάγεται στα 1500 π.Χ. Πρώτος ο Ιπποκράτης, πατέρας της Δυτικής Ιατρικής, ανέπτυξε τη συστηματική γνώση γύρω από την Υδροθεραπευτική Τέχνη. Με το πέρασμα των αιώνων και την ταυτόχρονη εξέλιξη των θεραπειών spa, η άποψη ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού αναζωογονούν το σώμα, απαλύνουν την ψυχή και ηρεμούν τις αισθήσεις μετατράπηκε σε ισχυρή πεποίθηση.

Μπορούμε να μετέχουμε στη μοναδική αυτή ιαματική εμπειρία απολαμβάνοντας θεραπείες σε ιαματικά λουτρά και θαλασσοθεραπείες σε πολυτελείς εγκαταστάσεις που πλαισιώνονται από πάρκα, κήπους, ποτάμια και λίμνες, ενώ θεραπευτικά κέντρα παρέχουν προγράμματα ισορροπημένης διατροφής υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Σημαντικές πηγές είναι τα Λουτρά του Καϊάφα, ένα μεγαλειώδες και μοναδικό στο είδος του οικοσύστημα στην περιοχή της Ηλείας. Η ομορφιά της περιοχής είναι ανυπέρβλητη, ιδιαίτερα η λίμνη Καϊάφα όπου βρίσκονται οι ομώνυμες πηγές και τα ιαματικά λουτρά. Το νερό περιέχει θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλει στην ίαση διαφόρων ασθενειών.

Η Αιδηψός είναι ίσως η πλέον γνωστή λουτρόπολη του ελλαδικού χώρου. Η πανέμορφη μικρή πολιτεία βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια. Η πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αρκίτσα της Φθιώτιδας σας εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση. Επίσης εύκολο είναι να έρθετε οδικώς, μιας και η Εύβοια συνδέεται μέσω Γέφυρας με την Αττική. Η όμορφη λουτρόπολη διατηρεί έναν αέρα νοσταλγικό, καθώς υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτήρια που τη στολίζουν, συστάδες από ολόδροσα πλατάνια και γραφικά, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια.

Απολαύστε ιαματικά λουτρά στον «Κήπο της Εδέμ», στα Λουτρά Πόζαρ. Ένα μοναδικό σκηνικό που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, στους πρόποδες του όρους Βόρας (ή Καιμάκτσαλαν). Με σταθερή θερμοκρασία 37 °C η ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρεται για βουτιές χειμώνα καλοκαίρι, ενώ οι πιο τολμηροί προτιμούν τους μικροί καταρράκτες και τις φυσικές αχνιστές λιμνούλες δίπλα στο ποτάμι.

Αυτό που θα σας μαγέψει είναι το φυσικό ντεκόρ γύρω από τα λουτρά απλά θεαματικό! Οργιώδης βλάστηση∙ πανύψηλα αιωνόβια δέντρα∙ απόκρημνες πλαγιές και θεόρατοι βράχοι συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς που μόνο η τεχνίτρα φύση θα μπορούσε να είχε σμιλέψει. Η σύγχρονη λουτρόπολη συγκεντρώνει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Γυναίκα με σκύλο κάθονται και βλέπουν τη θέα της πόλης από έναν πράσινο λόφο.

Εκδρομές με το κατοικίδιο

Οι πιο πολύτιμες στιγμές στη ζωή είναι αυτές που περνάμε με την οικογένειά μας, ειδικά στις διακοπές που μπορούμε να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων και των αγαπημένων μας κατοικίδιων.

Tαξίδια χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα

Ταξίδι σημαίνει χαρά, ενθουσιασμός, ανακάλυψη και κυρίως αξέχαστες εμπειρίες για όλους, ανεξάρτητα από σωματικούς ή πνευματικούς περιορισμούς, αναπηρίες ή ηλικία.