Τα μικρά νησιά του ΒΑ Αιγαίου
Γαλαζοπράσινες κουκίδες στο χάρτη
Στο θαλάσσιο σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολή ξεχωρίζουν τέσσερα αιγαιοπελαγίτικα στολίδια, που θα σας οδηγήσουν στα ανεξερεύνητα μονοπάτια ενός ιδιαίτερου τόπου με εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης εποχής.
Τα ηρωικά Ψαρά
Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση του 1821,τα Ψαρά αφιέρωσαν ολόκληρο τον εμπορικό τους στόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση. Με τη σημαία της επανάστασης να ανεμίζει ακόμη στο λιμάνι, οι Ψαριανοί προϋπαντούν ανοιχτόκαρδα τους επισκέπτες, θυμίζοντάς τους ότι η ιστορία του νησιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία της αδάμαστης ψυχής τους. Ο μοναδικός, ομώνυμος οικισμός αναπτύσσεται γύρω από το λιμάνι. Παραλίες για κάθε γούστο αλλά και πολυάριθμες βραχονησίδες σας αποκαλύπτουν έναν αληθινό υποθαλάσσιο θησαυρό. Στα Ψαρά, θα δοκιμάσετε ολόφρεσκα θαλασσινά, πεντανόστιμα τυροκομικά (μυζήθρα και κοπανιστή)και εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι.
Βρίσκονται 44 ν. μ. ΒΔ της Χίου, με την οποία συνδέονται ακτοπλοϊκά (από την πόλη και τη Βολισσό). Επίσης, δρομολόγια εκτελούνται από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας (Αττικής).
Οινούσσες, το νησί των καραβοκύρηδων
Ανάμεσα στη Χίο και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, με μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο το ομώνυμο νησί. Η μικρή ναυτική πολιτεία, τόπος καταγωγής πολλών καπεταναίων και επιφανών εφοπλιστικών οικογενειών, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό ενός γραφικού όρμου που προφυλάσσεται από το κατάφυτο Πατερόνησo. Στην είσοδο του λιμανιού σας υποδέχεται το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας, που με το μαντήλι κατευοδώνει τα παιδιά της όταν ξεμακραίνουν για τα ταξίδια τους, αλλά και μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό της χέρι, αιώνιας συντρόφου των ναυτικών.
Περιμετρικά το νησί διατρέχει ασφάλτινος δρόμος που θα σας οδηγήσει στις περισσότερες παραλίες ( βάλες τις λένε οι ντόπιοι ). Πολλά είναι τα πανηγύρια του καλοκαιριού, όταν γιορτάζουν τα δεκάδες διάσπαρτα ξωκλήσια στα γύρω νησάκια, τα οποία επισκέπτονται οι προσκυνητές με καΐκια.
Στις Οινούσσες η μαγειρική παντρεύει με μαεστρία τα θαλασσινά με τα γευστικά άγρια χόρτα του νησιού αλλά και τα σπάνια είδη μανιταριών, δημιουργώντας αρωματικές χορτόπιτες και τα γευστικά μπουρεκλίκια, με γέμιση από ποικιλία χορταρικών και τυριού. Στις Οινούσσες θα πάτε με πλοίο από την πόλη της Χίου ή με θαλάσσιο ταξί από τη Λαγκάδα Χίου.
Φούρνοι, ένας μικρός αυτόνομος κόσμος
Αν ονειρεύεστε ήσυχες διακοπές, χωρίς όμως να στερηθείτε το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, τότε οι Φούρνοι είναι ο προορισμός σας. Ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα από τρία μεγαλύτερα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα και Άγ. Μηνάς) και εννέα μικρότερα σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο∙ στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Γνωστοί και ως Φούρνοι Κορσεών, καθότι -ιδιαίτερα κατά τους βυζαντινούς χρόνους- αποτελούσαν λιμέρι κουρσάρων, το νησί των ψαράδων και των μελισσοκόμων με τους γραφικούς οικισμούς, τις αμέτρητες ακρογιαλιές και τα φιόρδ που χώνονται σα μαχαίρια στη ξηρά εξακολουθεί να κλέβει τις καρδιές των ταξιδιωτών. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, τη Σάμο και την Ικαρία.
Άγιος Ευστράτιος, τόπος ιστορικής μνήμης
Το ακριτικό νησί με τις όμορφες ακρογιαλιές, τις θαλάσσιες σπηλιές, τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και τα μικρά δάση από βελανιδιές είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας, καθώς αποτέλεσε τόπο εξορίας για τους αντιφρονούντες (1928-1963).
Σήμερα, ο Άη Στράτης είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο, όπου οι λιγοστοί του κάτοικοι αποδεικνύουν έμπρακτα και με κάθε ευκαιρία στους επισκέπτες το νόημα της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το Λαύριο, τη Λήμνο και τη Λέσβο.