Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος

Ποδηλασία στην Ελλάδα

Με ένα ποδήλατο και ένα σακίδιο!

Η ποδηλατική εμπειρία είναι αναμφίβολα μια μεγάλη απόλαυση. Η αίσθηση ξεγνοιασιάς και ελευθερίας που προσφέρει το ποδήλατο έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη ταξιδιωτική κουλτούρα. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ποδηλατική ιστορία. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 80 αθλητικά σωματεία που ασχολούνται τόσο με την ποδηλασία δρόμου όσο και την ποδηλασία πίστας, το χωμάτινο BMX και την ορεινή ποδηλασία. Η ιστορία του ποδηλάτου ξεκίνησε για την Ελλάδα τον 19ο αιώνα· μάλιστα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώθηκαν το 1896 στην Αθήνα, ο Έλληνας ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα ποδηλασίας δρόμου.

Οι διαδρομές που μπορεί να χαρεί κάποιος με το ποδήλατο στην Ελλάδα είναι από τις ωραιότερες στον κόσμο· κάποιες είναι πολύ απαιτητικές, λόγω του ορεινού εδάφους, άλλες είναι λιγότερο κοπιαστικές, ωστόσο πανέμορφες. Οι ποδηλάτες, είτε με αγωνιστική διάθεση είτε με διάθεση εξερεύνησης, θα χαρούν στην Ελλάδα το αγαπημένο τους άθλημα και θα ανακαλύψουν μοναδικά τοπία.

Στην Ελλάδα μπορεί να κάνει κάποιος ποδηλασία σχεδόν παντού στη φύση, συνδυάζοντας τουρισμό και φυσική άσκηση. Λόγω του ευνοϊκού της κλίματος, που προσφέρει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στην Ελλάδα με το ποδήλατό του τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Ειδικότερα για το mountain biking, την ορεινή ποδηλασία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ειδικά μονοπάτια (trails) για το άθλημα αυτό. Ακόμη και γύρω από την Αθήνα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές ορεινής ποδηλασίας στην Πάρνηθα, στη Βαρυμπόμπη, στην Πεντέλη, και στο Διόνυσο. Άλλες προσφιλείς περιοχές της χώρας είναι: Εύβοια, Ευρυτανία, Καρύταινα Αρκαδίας, Μάνη, Παρνασσός, Ναύπακτος. Περισσότερες όμως πληροφορίες για διαδρομές ποδηλασίας και mountain biking θα πάρετε από τα τοπικά ποδηλατικά σωματεία. Επίσης, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν προγράμματα ποδηλατικού τουρισμού, τόσο για απλή ποδηλασία όσο και για ποδηλασία βουνού, οι οποίες παρέχουν στους συμμετέχοντες όλον το σχετικό εξοπλισμό.

Σε πολλές ελληνικές πόλεις θα βρείτε ποδηλατόδρομους.Εκτός από την Αθήνα (σε ορισμένους δήμους), ποδηλατόδρόμους θα συναντήσετε στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλος, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στην Καβάλα, στο Ναύπλιο, στη Λαμία και στο Μεσολόγγι. Αλλά και πολλά νησιά προσφέρονται είτε για ορεινή ποδηλατάδα, είτε χαλαρή, μη αγωνιστική ποδηλασία, λόγω του εξαιρετικά ομαλού εδάφους τους.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Οικογενειακές διακοπές

Κάθε εποχή του χρόνου, η διαφορετικότητα και η ιδιαίτερη ποικιλία που χαρακτηρίζουν το ελληνικό τοπίο προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.

Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της.