Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Τουρισμός πόλεων

Οι πόλεις ως αξιοθέατα!

Η μακραίωνη ιστορία κάθε ελληνικής πόλης και οι τοπικές παραδόσεις δημιουργούν έναν αστικό πολιτισμό πλούσιο σε αποχρώσεις. Τα μνημεία τους, τα περιαστικά τοπία, οι εκδηλώσεις που φιλοξενούν στη διάρκεια του έτους, τα εντελώς ξεχωριστά έθιμα προσφέρουν έναν γοητευτικό, πολύχρωμο «καμβά», που περιμένει τον επισκέπτη να τον συμπληρώσει με τα δικά του χρώματα.

Ο τουρισμός πόλεων – ή City Break σύμφωνα με τον διεθνή όρο – είναι μία ανερχόμενη τάση, κυρίως ανάμεσα στους έμπειρους ταξιδιώτες. Αφορά τους ανθρώπους αυτούς που δεν επιθυμούν απλά και μόνο μια «επιφανειακή» και τυποποιημένη σχέση με τους δημοφιλείς αστικούς προορισμούς, αλλά επιδιώκουν μια βαθύτερη γνωριμία με τον πολιτισμό, την πραγματική ζωή, τον ρυθμό και τον αληθινό χαρακτήρα μιας πόλης.

Αναπάντεχοι συνδυασμοί

Οι ελληνικές πόλεις συνδυάζουν - τόσο μορφολογικά, όσο και πολιτισμικά - διαφορετικά χαρακτηριστικά, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα σαγηνευτικές. Οι περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις, συνήθως, βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από ορεινούς προορισμούς. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Ναύπακτος είναι μερικές μόνο από αυτές. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί αμέτρητες εμπειρίες, να γνωρίσει τοπία μοναδικής ομορφιάς και να απολαύσει τελείως διαφορετικές όψης της φύσης, σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ μικρές μετακινήσεις.

Η Καβάλα για παράδειγμα, είναι μια καθαρά θαλάσσια πόλη. Το γοητευτικό παραλιακό της μέτωπο προσφέρει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να απολαύσει τόσο τις αστικές παραλίες και το γραφικότατο λιμάνι, όσο και τα ακρογιάλια που ξανοίγονται λίγο πιο έξω, όπως το Παλιό, τη Νέα Ηρακλείτσα, τη Νέα Πέραμο, και πολλά ακόμα• ταυτόχρονα, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και το Παγγαίο, ένα μαγικό βουνό γεμάτο αρχαίες μνήμες, περίλαμπρα βυζαντινά μοναστήρια και παραδοσιακούς οικισμούς, μέσα σε μία φύση οργιαστική και αειφόρα. Και αν κάποιος θέλει να γνωρίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή, μπορεί να βρεθεί με το ferry boat στο νησί της Θάσου σε λιγότερο από μια ώρα.

Οι ελληνικές πόλεις χαρακτηρίζονται από συνδυασμούς γεμάτους συγκινήσεις. Ακόμη και η Αθήνα, μια πόλη που τη γνωρίζει όλος ο κόσμος, κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις. Τα περιαστικά της δάση είναι φορτισμένα με θρύλους και την αχλή της ανέγγιχτης φύσης. Ένας περίπατος στην Καισαριανή, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, είναι μια κατάβαση στο χρόνο. Ο χώρος δονείται από τους αρχαίους ύμνους προς τιμήν της Άρτεμης Συσσαριανής, όπως είναι το παλαιό όνομα της περιοχής• μέσα στο απέραντο δάσος του φωλιάζουν μονές όπως αυτή του Αστερίου και εκκλησάκια λαξευμένα στο βράχο, όπως αυτό του Αγίου Αντωνίου.

Τα πέπλα της ιστορίας

Οι ελληνικές πόλεις, καθώς υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες, μοιάζουν με ένα καλειδοσκόπιο ιστορίας και πολιτισμού. Τα πάμπολλα μουσεία φιλοξενούν στις προθήκες τους θησαυρούς ανεκτίμητους και γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών. Τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας συνομιλούν με τα ρωμαϊκά, η βυζαντινή παράδοση με την «αύρα» της οθωμανικής αρχιτεκτονικής και ο δυτικότροπος νεοκλασικισμός του 19ου αιώνα με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα γοητευτικό αστικό αμάλγαμα!

Οι πόλεις των ανθρώπων

Ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι μια αδιάκοπη διαδικασία. Οι ελληνικές πόλεις αγαπούν τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες. Μεγάλα φεστιβάλ, συνέδρια κύρους, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς από όλο το φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα. Ο επισκέπτης έχει, έτσι, την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την εικαστική πρωτοπορία, με μεγάλους μουσικούς ερμηνευτές, με θεατρικά σχήματα παγκόσμιας φήμης, να γνωρίσει μία σύγχρονη πραγματικότητα γεμάτη αισιοδοξία και λάμψη. Οι ελληνικές πόλεις δεν κοιμούνται ποτέ. Η φιλόξενη διάθεση των Ελλήνων, ο ανοιχτόκαρδος χαρακτήρας τους και η ανθρωποκεντρική τους αντίληψη θα κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει πως βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους. Όμορφα μαγαζιά, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία πολυτελείας και ζεστοί ξενώνες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσει κάποιος τη διαμονή του στις ελληνικές πόλεις.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Γάμος με θέα την καλντέρα

Για κάποιους από εσάς ο έρωτας γεννήθηκε σε ένα νησί με χρυσοκόκκινα ηλιοβασιλέματα, εκατοντάδες εκκλησάκια με μπλε τρούλους, υποβλητικούς σχηματισμούς λάβας και λευκά υπόσκαφα σπίτια ...

Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της.