Σπήλαια

Η ελληνική γη είναι διάσπαρτη από σπήλαια, των οποίων ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 8.500. Οι σημαντικές γεωλογικές διεργασίες έχουν προικίσει τα έγκατα της ελληνικής γης από πραγματικά μνημεία της φύσης, γεμάτα γοητεία και μυστήριο. Κάποια από τα σπήλαια αυτά είναι παγκοσμίως γνωστά για τα σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα, όπως των Πετραλώνων στη Χαλκιδική και το Σπήλαιο Φράγχθι της Πελοποννήσου.

Σπήλαιο με γαλαζοπράσινα νερά και άνοιγμα στην κορυφή που φαίνεται ο ουρανός και δέντρα. 2 βάρκες με ανθρώπους.

Στα άδυτα της φύσης!


Η ανθρώπινη ιστορία έχει συνδεθεί με τα μυστηριακά σπήλαια. Πολλά από αυτά αποτέλεσαν καταφύγιο του πρώιμου ανθρώπου, άλλα υπήρξαν σπουδαίοι λατρευτικοί χώροι. Η δύναμη της φύσης, καθώς εκδηλώνεται μέσα στη σιγή και αθέατη από την ανθρώπινη παρατήρηση, μάγεψε όλους τους πολιτισμούς. Σπουδαίες χθόνιες θεότητες θεωρήθηκαν προστάτες των σπηλαίων στον ελληνικό χώρο, όπως οι μυθικοί «Πωρίες», όντα με μεγάλη νοημοσύνη και σωματικά χαρακτηριστικά τόσο από την ανθρώπινη, όσο και από την οφιοειδή φύση.

Τα ελληνικά σπήλαια, όπως αυτό της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά, της Αλιστράτης και της Προσοτσάνης στη Μακεδονία, το σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα της Ηπείρου, το περίφημο σπήλαιο της Παιανίας στην Αττική, των Λιμνών και του Διρού στην Πελοπόννησο, το Δικταίο Άντρο στην Κρήτη μαγεύουν τους επισκέπτες με τον εσωτερικό, πολύπλοκο διάκοσμό τους. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες απίστευτης ωραιότητας, «αρχιτεκτονική» δομή που δημιουργεί θαλάμους όμοιους με βασιλικά ανάκτορα, υπόγεια νερά, κρυστάλλινα και μυστηριακά, δημιουργούν ανεπανάληπτα υπόγεια τοπία.

Πολλά σπήλαια έχουν συνδεθεί, επίσης, με τη θρησκευτική παράδοση, όπως το Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου και, βέβαια, το περίφημο Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο. Την ίδια στιγμή, μικρά σπήλαια, τα οποία υπήρξαν πάντα ιεροί τόποι, έχουν μετατραπεί σε ορθόδοξες εκκλησιές, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Πελλήνη της Πελοποννήσου.

Η επίσκεψη ενός ελληνικού σπηλαίου είναι, πέρα από ταξιδιωτική απόλαυση, και μια βαθιά μυσταγωγική εμπειρία.