Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γ. Σκουλάς
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δικταίον Άντρον

Το σπήλαιο της «αποπλάνησης»

Τόπος γέννησης του Δία∙ αφιερωμένο στη λατρεία του μέγιστου των θεών, το Δικταίον Άντρον θεωρείται - σύμφωνα με άλλο αρχαίο μύθο – το μέρος όπου οι νύμφες και οι νεράιδες έστρωσαν το νυφικό κρεβάτι για την ένωση του Δία με την Ευρώπη, όταν αυτός «χτυπημένος» από τον θεό Έρωτα μεταμορφώθηκε σε περήφανο ταύρο και οδήγησε εκεί την όμορφη πριγκίπισσα.

Κρυμμένο στις βόρειες βραχώδεις πλαγιές της Δίκτης και σε υψόμετρο 1025 μέτρων, κοντά στον οικισμό Ψυχρό – απ’ όπου πήρε και το δεύτερο όνομά του, Σπήλαιο του Ψυχρού – το Δικταίον Άντρον θεωρείται από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας και από τους πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Μια μόλις ώρα φιδίσιας, ανηφορικής διαδρομής (επιλέγοντας ως αφετηρία τη Σταλίδα, τη Χερσόνησο ή τα Μάλια) θα σας οδηγήσει στο Οροπέδιο Λασιθίου και στον οικισμό Ψυχρό.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα του αρωματισμένου από τα αγριοβότανα βουνίσιου αέρα και θαυμάστε από ψηλά την πανοραμική θέα του Οροπεδίου. Ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι, περιστοιχισμένο από βελανιδιές, θα οδηγηθείτε στην είσοδο του μυθικού σπηλαίου. Αγριοπερίστερα και νυχτερίδες φωλιάζουν στον προθάλαμο∙ η μεγάλη διαφορά από την εξωτερική θερμοκρασία, η αυξημένη υγρασία και η απόλυτη ησυχία δημιουργούν απόκοσμη ατμόσφαιρα!

Ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι, μήκους 250 μέτρων και με έντονη κατηφορική κλίση, θα σας οδηγήσει σε μια αξέχαστη εμπειρία κατάβασης προς τα έγκατα του σπηλαίου και στο εσωτερικό της μεγάλης αίθουσας στολισμένης με κάθε μορφής λιθοματικούς σχηματισμούς. Το πιο γοητευτικό σημείο της, η λίμνη, - γεμάτη από νομίσματα των σύγχρονων «πιστών της τύχης» - περιβάλλεται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Εδώ, θα θαυμάσετε και τον «μανδύα του Δία»∙ έναν μεγάλο αναδιπλούμενο σταλακτίτη που στην κυριολεξία κρέμεται πάνω από τη λίμνη. Η ποικιλία των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως θεμέλια κτιστού βωμού, αναθήματα πιστών μέσα σε σχισμές βράχων και άλλα τελετουργικά αντικείμενα (πολλά από αυτά φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), φανερώνουν τη μεγάλη σπουδαιότητα του θεαματικού αυτού σπηλαίου στην αρχαιότητα και τη πλατιά του ακτινοβολία.

Σπήλαια υπάρχουν πολλά…

Μπορεί το Δικταίον Άντρον να κρατά τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος, η περιοχή όμως του Οροπεδίου φιλοξενεί πλήθος άλλων σπηλαίων με καθαρά γεωλογικό και εξερευνητικό ενδιαφέρον, όπως το σπήλαιο Κρόνιο ή Τράπεζα στον οικισμό Τζερμιάδο∙ τον Περιστερά στο Αβρακόντε∙ το σπήλαιο του Αγίου Χαράλαμπου∙ την Τρύπα της Σελένας. Άλλα ενδιαφέροντα καρστικά φαινόμενα είναι ο Χώνος – καταβόθρα του Οροπεδίου και το φαράγγι του Χαυγά – από τα ομορφότερα του νομού Λασιθίου.