Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Λήψη από πάνω ξύλινου τραπεζιού με εσπεριδοειδή. Στη μέση πιάτο με ψωμί και μαρμελάδα, βάζο με μαρμελάδα και κουλούρια.
Π. Μεράκος
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Βιολογικές αγορές

Η αγάπη με το κιλό!

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τον πλούτο και την ποικιλία της στα αγροτικά προϊόντα και τις τοπικές γαστρονομικές απολαύσεις. Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό και ενέπνευσε την πλειονότητα να «επιστρέψει στις ρίζες» και να αρχίσει να αναζητά την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται καθώς και την προέλευσή τους. Το να αγοράζει κανείς τοπικά προϊόντα , στην εποχή τους και να υποστηρίζει μικρές οικογενειακές, ελληνικές επιχειρήσεις είναι η τάση των τελευταίων ετών! Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν συνέβη σε μια νύχτα, υπήρξε η εξέλιξη μιας διαδικασίας 20 ετών.


Ιστορική αναδρομή για τη βιολογική αγορά τροφίμων

Από την παραγωγή στην κατανάλωση!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι συζητούσαν γύρω από την επιθυμία τους να αγοράζουν τοπικά, βιολογικά προϊόντα, που εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο να βρεθούν στην Αττική. Για να ικανοποιήσουν αυτή τους την ανάγκη, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα διαθέσιμο χώρο της πολυκατοικίας τους και έφεραν μια ομάδα από Έλληνες αγρότες για να πωλούν τα βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά, προϊόντα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή ενός κινήματος και που οδήγησε στο να γεννηθεί ο Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών -Αγορά που σήμερα ανθεί όχι μόνο στην Αττική, αλλά την Κρήτη, τη Θεσσαλία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει ότι μόνο οι βιοκαλλιεργητές πωλούν τα προϊόντα τους στις αγορές μέσω μιας έντονης διαδικασίας ελέγχου. Αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον καταναλωτή να μιλήσει και να αγοράσει τα προϊόντα του απευθείας από τον γεωργό που τα καλλιεργεί.

Ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα στην Αττική που ονομάζεται, "Αγάπη με το κιλό” επιτρέπει τις αγορές βιοκαλλιεργητών να συνεργαστούν με τον τοπικούς δήμους. Ο δήμος παρέχει στους αγρότες ελεύθερο χώρο για να πωλούν τα προϊόντα τους κάθε εβδομάδα με τον όρο πως αν η αγορά αποτελείται παραπάνω από 20-25 προμηθευτές, θα πρέπει να βοηθήσει και έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το SOS Παιδικό Χωριό της Βάρης και του Ιδρύματος για τα παιδιά «Αγία Άννα» .

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα στους δήμους επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.bioagores.org ή επικοινωνήστε στο info@bioagores.org