Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Λουτρά Πόζαρ

Βυθιστείτε σε θεραπευτικά νερά «κάτω από τη φωτιά»

Στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, 40 χλμ. από την Έδεσσα και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας –από τις αξιολογότερες πηγές της Ευρώπης "κάτω από τη φωτιά" (όπως σημαίνει η ονομασία τους). Γνωστά από θρύλους και άλλα ευρήματα αυτά τα ιαματικά νερά κυλούν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η χρήση τους μαρτυρείται και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920.

Η σύγχρονη λουτρόπολη, με οργανωμένες εγκαταστάσεις αρμονικά δεμένες με ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας –λάτρεις της θεραπείας των ατμών– εμπιστεύονται τη λουτροθεραπεία για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, για ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Συμπληρωματικά, την ποσιθεραπεία για παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Οι ασβεστο-ανθρακικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ, με πλούσια παροχή που φτάνει τα 650 κυβικά μέτρα την ώρα και θερμοκρασία να κυμαίνεται από 26οC έως 37οC, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. και κατά μήκος της κοίτης του Θερμοπόταμου ή Ρέμα Νικολάου που πηγάζει από το Καϊμάκτσαλαν και διασχίζει την κοιλάδα δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο. Στη λουτρόπολη λειτουργούν δύο υδροθεραπευτήρια. Το ιαματικό νερό διοχετεύεται μέσω αγωγών μεγάλης ροής σε ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές, ατομικές ή ομαδικές, πισίνες, χαμάμ, τζακούζι, σπα. Μια μεγάλη, ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρεται για βουτιές χειμώνα καλοκαίρι, ενώ οι πιο τολμηροί προτιμούν τους μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές αχνιστές λιμνούλες δίπλα στο ποτάμι.

Το σκηνικό γύρω από τα λουτρά είναι απλά υπέροχο! Οργιώδης βλάστηση∙ πανύψηλα αιωνόβια δέντρα∙ απόκρημνες πλαγιές και θεόρατοι βράχοι συνθέτουν ένα φυσικό έργο απαράμιλλης ομορφιάς. Ωστόσο, ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να ικανοποιήσει πολλές επιθυμίες και ενδιαφέροντα. Εκτός από χαλάρωση στα λουτρά, στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να κάνετε:
  • Rafting και kayak στον ποταμό Μογλένιτσα
  • Ιππασία στο καταπράσινο χωριό Όρμα με τα πολλά τρεχούμενα νερά
  • Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν
  • Mountain bike, moto cross, εκτός δρόμου διαδρομές με τζιπ 4×4 στους γύρω ορεινούς όγκους
  • Πεζοπορία στο κατάφυτο φαράγγι του Ράμνο Μπορ με τα θηριώδη ίσια πεύκα, τα γραφικά γεφυράκια και τον καταρράκτη της Κουνουπίτσας που σας αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπος με τα νερά του «σε ελεύθερη πτώση» από τα 20 μέτρα.
  • Trekking στο Μαύρο Δάσος με τις πελώριες οξιές. Από εδώ εικάζεται ότι οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου προμηθεύονταν την πρώτη ύλη για τις σάρισες –τα εξάμετρα δόρατά τους.
  • Βαρκάδα στη Λίμνη του Άγρα –τον σημαντικό αυτό υδροβιότοπο– για παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας.
  • Caving στο εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λουτρών με τα σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινα εργαλεία της Νεολιθικής Εποχής, βραχογραφίες, επιφανειακά δείγματα της αρκούδας των σπηλαίων πολλά από τα οποία φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό-Φυσιογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.
  • Περιπλάνηση στην τοπική υπαίθρια αγορά. Εδώ, ντόπιοι οικοτέχνες και αγρότες, σας προμηθεύουν με τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Αλμωπίας και να αποχαιρετήσετε με αυτόν τον τρόπο τον προορισμό.
Στην περιοχή γύρω και κοντά στα Λουτρά Πόζαρ πλήθος καταλυμάτων, διάφορων τύπων και κατηγοριών, θα καλύψουν τις ανάγκες σας για ξεκούραση και «ανασύνταξη δυνάμεων». Εστιατόρια και γραφικά ταβερνάκια «τιμούν» την παραδοσιακή μακεδονίτικη κουζίνα συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και ξινόμαυρου, από τα διασημότερες ελληνικές ποικιλίες κρασιού της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.