Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Οι σούπες του χειμώνα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι σούπες έχουν την τιμητική τους! Αγαπημένο πιάτο για «πρώτο» ή κυρίως γεύμα, αχνιστές, πεντανόστιμες και υγιεινές, οι σούπες μάς ζεσταίνουν μετά από μια κρύα ημέρα, προσφέροντας ενέργεια και πολύτιμα συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας. Εύκολες στην παρασκευή, εύπεπτες, με ανεξάντλητους συνδυασμούς γεύσεων, εφοδιάζουν τον οργανισμό με μια σειρά από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, θωρακίζοντάς τον έτσι ενάντια σε εποχικά ή/και χρόνια νοσήματα.

Απλές, μόνο με λαχανικά, κλασικές πρωτεϊνικές με την προσθήκη κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριών, ιδιαίτερες –ή καθαρά ελληνικές με όσπρια–, οι σούπες αποτελούν ένα διατροφικό θαύμα που αξίζει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας. Ας δούμε, λοιπόν, θεραπευτικές σουπίτσες, που μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε:

Πολύχρωμες χορτόσουπες

Αγαπημένη επιλογή των χορτοφάγων, όσων ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους αλλά και αυτών που θέλουν απλώς να εντάξουν μια «βόμβα βιταμινών» στο τραπέζι τους, οι χορτόσουπες θεωρούνται από τις πιο υγιεινές της κατηγορίας τους.

Δοκιμάζουμε; Βράζετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας (και πατάτες αν επιθυμείτε) σε μπόλικο αλατισμένο νερό και προσθέτετε ελαιόλαδο. Μπορείτε να σερβίρετε τη σούπα αραιή, με λίγα κρουτόν για έξτρα νοστιμιά ή να την κάνετε βελουτέ πολτοποιώντας απλώς τα λαχανικά με τη μαγειρική ράβδο.

Κλασικές κρεατόσουπες

Ιδιαίτερα δυναμωτικές, ιδανικές για να προλάβετε τις εποχικές ασθένειες (ή αν βρίσκεστε στην ανάρρωση), οι κρεατόσουπες γίνονται από μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι ή ελιά), καρότα, πατάτες, σέλινο, κρεμμύδι – όλα χοντροκομμένα.

Πώς τις φτιάχνετε; Ξεκινάτε με το βράσιμο του κρέατος, καθώς αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο, και όταν αρχίζει να μαλακώνει προσθέτετε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα καρυκεύματα της αρεσκείας σας. Όταν όλα είναι έτοιμα, αφαιρείτε το κρέας με τα λαχανικά και σουρώνετε τον ζωμό για να αφαιρέσετε τυχόν κόκαλα που έχουν απομείνει. Ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα τον ζωμό, το κρέας με τα λαχανικά και προσθέτετε ρύζι, τραχανά, κριθαράκι ή κάποιο άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας.

Προσέξτε: Την ίδια διαδικασία ακολουθείτε και όταν αντί για μοσχαρίσιο κρέας χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο, κόκορα (ιδανικά) ή γαλοπούλα. Στην περίπτωση αυτή, προσπαθήστε να βρείτε βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής πουλερικά και ολοκληρώστε τη σούπα σας περιχύνοντάς τη με πηχτό αυγολέμονο.

Μυρωδάτες ψαρόσουπες

Τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών θεωρούνται από τα νοστιμότερα του κόσμου. Είτε λοιπόν ετοιμάσετε μια σπιτική ψαρόσουπα είτε τη δοκιμάσετε σε κάποιο ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Ως γνήσια ελληνική ψαρόσουπα θεωρείται η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων.

Να τη μαγειρέψουμε με τον παραδοσιακό, λιτό, τρόπο; Διάφορα μικρά ψαράκια, πετρόψαρα κατά προτίμηση (σκορπίνες, πέρκες, χάνοι, μέλουνες), βρασμένα σε θαλασσινό νερό με μια κούπα ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι στο τέλος για να χυλώσει. Έτσι μαγειρευόταν από τους ψαράδες μέσα στα καΐκια τους ή στην αμμουδιά την ώρα που ξεψάριζαν τα δίχτυα. Στη σύγχρονη εκδοχή της η κακαβιά περιλαμβάνει και λαχανικά (καρότα, σέλινο, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πατάτες και φρέσκιες ώριμες ντομάτες).

Σούπες με όσπρια

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο, τα όσπρια, αγαπημένο πιάτο των Ελλήνων, έχουν θρέψει πολλές γενιές ιδιαίτερα σε εποχές όπου η κατανάλωση κρέατος λόγω κόστους ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Φασόλια Πρεσπών∙ φακές Βοΐου Κοζάνης και Εγκλουβής (Λευκάδας)∙ ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα ελληνικά όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.

Συνδυάστε: Τα όσπρια σε σούπα, άσπρα με λεμόνι ή κόκκινα με μπόλικη ντομάτα, με τυρί φέτα, ελιές, τουρσιά, παστό ψάρι (σαρδέλα, ρέγκα, αντζούγιες) ή πικάντικο σαλαμάκι.

Και, βέβαια, δεν ξεχνάμε: Τη φασολάδα, την εθνική σούπα των Ελλήνων, η οποία σπάνια απουσιάζει από το εβδομαδιαίο οικογενειακό μενού, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά στο Πήλιο, συνδυάζεται κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα με σοταρισμένο λουκάνικο.

Και οι «ιδιαίτερες» σούπες;

Μαγειρίτσα

Πατροπαράδοτη ελληνική σούπα με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση και αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο κρεατοφαγικό πιάτο μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.

Ας τη φτιάξουμε: Παρασκευάζεται από ψιλοκομμένα αρνίσια εντόσθια, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο άνηθο και μαρούλι. Προς το τέλος του βρασμού προσθέστε λίγο ρύζι και ολοκληρώστε με αυγολέμονο. Για όσους δεν αγαπούν τα εντόσθια υπάρχει παραλλαγή με κοτόπουλο ή ακόμη με μανιτάρια ή αγκινάρες για τους χορτοφάγους.

Πατσάς

Η αγαπημένη σούπα των ξενύχτηδων, των ανθρώπων του μόχθου αλλά και όλων των…μερακλήδων. Θεωρείται από τις πιο τονωτικές σούπες, πραγματικό βάλσαμο για το στομάχι.

Πώς τη μαγειρεύετε: Παρασκευάζεται από μοσχαρίσια ποδαράκια και κοιλιά, τα οποία βράζουν για ώρες ολόκληρες (3-4 ώρες) σε βαθιά μεγάλη κατσαρόλα μόνο με αλάτι. Αφού βράσουν, σουρώστε το ζωμό, ξεκοκαλίστε τα ποδαράκια και ψιλοκόψτε την κοιλιά. Ξαναβάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και σερβίρετε.

Γευστικό tip: Ο πατσάς τρώγεται αχνιστός, με μπόλικο σκορδοστούμπι (πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου μέσα σε ξύδι) και καυτερό πιπέρι!