Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Στην ελληνική γαστρονομική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία. Η ελληνική κουζίνα έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο ελληνικό ελαιόλαδο και την απλότητά της. Βασίζεται στα φρέσκα εποχικά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, όσπρια και χόρτα: ιδανικοί συνδυασμοί για χορτοφάγους.
Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να απέχεις από το κρέας για να εκτιμήσεις ένα καλό χορτοφαγικό πιάτο. Η αποτοξίνωση από τις ζωικές τροφές που καταναλώνουμε συχνά, η υψηλή διατροφική αξία των λαχανικών και των όσπριων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη χορτοφαγική κουζίνα, αλλά και οι μοναδικές γεύσεις που προκύπτουν από τους σωστούς συνδυασμούς, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι γευστικές προτάσεις που ακολουθούν θα συγκαταλέγονται πολύ σύντομα στις αγαπημένες σας.
Επόμενη λαχταριστή γεύση είναι τα χόρτα, σερβιρισμένα βραστά, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας. Λαχταριστοί, αγαπημένοι σε όλους μεζέδες αποτελούν τα ψητά λαχανικά και τυριά, το τυρί σαγανάκι, οι ντοματοκεφτέδες και οι κεφτέδες λαχανικών, ενώ με βάση το κολοκύθι θα βρείτε πεντανόστιμους πειρασμούς, όπως βραστά ή τηγανητά κολοκυθάκια, κολοκυθοκεφτέδες και γεμιστούς κολοκυθοανθούς.
Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται πολύ όμορφα με συνοδευτικά, όπως το τζατζίκι, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα και η σκορδαλιά.
Φάβα, γίγαντες, ρεβίθια, φακές, μαυρομάτικα, κουκιά και τόσοι άλλοι γευστικοί και διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής γης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής! Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη, ενώ φημίζονται για τις σημαντικές ποσότητες που περιέχουν σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και δροσερή καλοκαιρινή πρόταση ως σαλάτα, τα ελληνικά όσπρια είναι γνωστά για τη νοστιμιά τους. Φημισμένα είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά ώστε να βράζουν εύκολα και να είναι εύγευστα. Φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής (Λευκάδας), ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.
Λαδερά
Το ελαιόλαδο είναι για τους Έλληνες όχι απλώς πολύτιμο, αλλά πραγματικά ιερό. Συνδέεται με τον κύκλο της ζωής μέσα από προαιώνιες παραδόσεις. Αυτή η σχέση αποδεικνύει τη ζωτική σημασία που έχει αυτός ο ευγενής “χυμός” για τον άνθρωπο.
Τα λαδερά φαγητά είναι μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Τα λαχανικά, φρέσκα ή ξερά, μαγειρεύονται έτσι ώστε να διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία. Αρακάς και μπάμιες, αγκινάρες (μπριάμ ή αλά πολίτα), μελιτζάνες (ιμάμ), απλά υλικά που με την προσθήκη κρεμμυδιού, μπαχαρικών και του πολύτιμου ελαιολάδου, μετατρέπονται σε πιάτα υψηλών συγκινήσεων. Αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους είναι τα γεμιστά λαχανικά, όπως οι γεμιστές ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια χωρίς κιμά.
Πίτες
Αλμυρές και γλυκές, με φύλλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές ή τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής κουζίνας. Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν τη σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Αποτελούν κάποιες φορές το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα.
Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια! Βασίζεται μονάχα στην ευρηματικότητα του “δημιουργού” αλλά και τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου. Όλα γίνονται πίτα! Τυρί, χόρτα, ζυμαρικά, ρύζι, τραχανάς και λαχανικά… και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας! Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τσουκνιδόπιτα, μανιταρόπιτα, κρεμμυδόπιτα, λαχανόπιτα, πατατόπιτα, μακαρονόπιτα, κολοκυθόπιτα... Οι δημιουργίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες!
Ζυμαρικά
Τα ελληνικά ζυμαρικά θα τα βρείτε σε αμέτρητα σχήματα και μεγέθη. Κάποια από αυτά γίνονται με την προσθήκη γάλακτος και αυγών ή από ένα απλό μείγμα από σκληρό σιτάρι ή σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Την παράδοση των χειροποίητων ζυμαρικών διατηρούν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες κάθε καλοκαίρι που φτιάχνουν τους πολύτιμους θησαυρούς του ελληνικού τραπεζιού, αφήνοντάς τους να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο ώστε να είναι έτοιμοι για το χειμώνα.
Χυλοπίτες, μικρές, πλατιές ή λεπτές, κριθαράκι, τραχανάς, λαζάνια, αστράκι, φιδές είναι μερικά από τα πιο γνωστά ζυμαρικά που θα βρείτε σε συνεταιρισμούς γυναικών σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Ελληνικές νοστιμιές για χορτοφάγους
Ίσως οι περισσότεροι να έχουμε συνδέσει την ελληνική κουζίνα με το κρέας. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες μπορεί να είναι λάτρεις του κρέατος και από αρχαιοτάτων χρόνων εξαίρετοι στο ψήσιμο στη σούβλα ή στη σχάρα, ωστόσο η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα χορτοφαγικά.Στην ελληνική γαστρονομική παράδοση το γευστικό αποτέλεσμα συνδυάζεται αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία. Η ελληνική κουζίνα έχει τέσσερα μυστικά: τα καλά φρέσκα συστατικά, τη σωστή χρήση των μυρωδικών (βοτάνων) και των μπαχαρικών, το διάσημο ελληνικό ελαιόλαδο και την απλότητά της. Βασίζεται στα φρέσκα εποχικά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, όσπρια και χόρτα: ιδανικοί συνδυασμοί για χορτοφάγους.
Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να απέχεις από το κρέας για να εκτιμήσεις ένα καλό χορτοφαγικό πιάτο. Η αποτοξίνωση από τις ζωικές τροφές που καταναλώνουμε συχνά, η υψηλή διατροφική αξία των λαχανικών και των όσπριων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη χορτοφαγική κουζίνα, αλλά και οι μοναδικές γεύσεις που προκύπτουν από τους σωστούς συνδυασμούς, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι γευστικές προτάσεις που ακολουθούν θα συγκαταλέγονται πολύ σύντομα στις αγαπημένες σας.
Ορεκτικά, σαλάτες και σάλτσες
Μία από τις πιο διάσημες ελληνικές σαλάτες είναι η χωριάτικη με τη φρεσκοκομμένη ντομάτα, το δροσιστικό αγγούρι, το σπιρτόζο κρεμμύδι, τις πεντανόστιμες ελιές, την παγκοσμίου φήμης φέτα, το παρθένο ελαιόλαδο και τη μυρωδάτη ρίγανη που θα σας ανοίξουν την όρεξη για τη συνέχεια. Η κρητική σαλάτα, ο ντάκος, θα απογειώσει τη γεύση σας. Αποτελείται από κριθαρένιο παξιμάδι, στεφανωμένο με ντομάτα ψιλοκομμένη, τριμμένη μυζήθρα ή φέτα, ελιές, κάπαρη και ρίγανη.Επόμενη λαχταριστή γεύση είναι τα χόρτα, σερβιρισμένα βραστά, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας. Λαχταριστοί, αγαπημένοι σε όλους μεζέδες αποτελούν τα ψητά λαχανικά και τυριά, το τυρί σαγανάκι, οι ντοματοκεφτέδες και οι κεφτέδες λαχανικών, ενώ με βάση το κολοκύθι θα βρείτε πεντανόστιμους πειρασμούς, όπως βραστά ή τηγανητά κολοκυθάκια, κολοκυθοκεφτέδες και γεμιστούς κολοκυθοανθούς.
Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται πολύ όμορφα με συνοδευτικά, όπως το τζατζίκι, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα και η σκορδαλιά.
Κυρίως πιάτα
ΌσπριαΦάβα, γίγαντες, ρεβίθια, φακές, μαυρομάτικα, κουκιά και τόσοι άλλοι γευστικοί και διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής γης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής! Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη, ενώ φημίζονται για τις σημαντικές ποσότητες που περιέχουν σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και δροσερή καλοκαιρινή πρόταση ως σαλάτα, τα ελληνικά όσπρια είναι γνωστά για τη νοστιμιά τους. Φημισμένα είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά ώστε να βράζουν εύκολα και να είναι εύγευστα. Φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής (Λευκάδας), ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.
Λαδερά
Το ελαιόλαδο είναι για τους Έλληνες όχι απλώς πολύτιμο, αλλά πραγματικά ιερό. Συνδέεται με τον κύκλο της ζωής μέσα από προαιώνιες παραδόσεις. Αυτή η σχέση αποδεικνύει τη ζωτική σημασία που έχει αυτός ο ευγενής “χυμός” για τον άνθρωπο.
Τα λαδερά φαγητά είναι μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Τα λαχανικά, φρέσκα ή ξερά, μαγειρεύονται έτσι ώστε να διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία. Αρακάς και μπάμιες, αγκινάρες (μπριάμ ή αλά πολίτα), μελιτζάνες (ιμάμ), απλά υλικά που με την προσθήκη κρεμμυδιού, μπαχαρικών και του πολύτιμου ελαιολάδου, μετατρέπονται σε πιάτα υψηλών συγκινήσεων. Αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους είναι τα γεμιστά λαχανικά, όπως οι γεμιστές ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια χωρίς κιμά.
Πίτες
Αλμυρές και γλυκές, με φύλλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές ή τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής κουζίνας. Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν τη σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Αποτελούν κάποιες φορές το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα.
Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια! Βασίζεται μονάχα στην ευρηματικότητα του “δημιουργού” αλλά και τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου. Όλα γίνονται πίτα! Τυρί, χόρτα, ζυμαρικά, ρύζι, τραχανάς και λαχανικά… και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας! Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τσουκνιδόπιτα, μανιταρόπιτα, κρεμμυδόπιτα, λαχανόπιτα, πατατόπιτα, μακαρονόπιτα, κολοκυθόπιτα... Οι δημιουργίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες!
Ζυμαρικά
Τα ελληνικά ζυμαρικά θα τα βρείτε σε αμέτρητα σχήματα και μεγέθη. Κάποια από αυτά γίνονται με την προσθήκη γάλακτος και αυγών ή από ένα απλό μείγμα από σκληρό σιτάρι ή σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Την παράδοση των χειροποίητων ζυμαρικών διατηρούν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες κάθε καλοκαίρι που φτιάχνουν τους πολύτιμους θησαυρούς του ελληνικού τραπεζιού, αφήνοντάς τους να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο ώστε να είναι έτοιμοι για το χειμώνα.
Χυλοπίτες, μικρές, πλατιές ή λεπτές, κριθαράκι, τραχανάς, λαζάνια, αστράκι, φιδές είναι μερικά από τα πιο γνωστά ζυμαρικά που θα βρείτε σε συνεταιρισμούς γυναικών σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.