Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Η κουζίνα της Ηπείρου

Απλή και συναρπαστική!

Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα πιάτα και γευστικούς συνδυασμούς, που θα κάνουν την επίσκεψή σας στην ιδιαίτερη αυτή γωνιά της Ελλάδας, αληθινά αξέχαστη!

Γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, με γεύσεις απλές και αυθεντικές, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες της Ηπειρώτικης γης, η γαστρονομία του τόπου προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά, εμπλουτίζοντας έτσι μοναδικά την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.


Αγνά προϊόντα με γεύση από Ήπειρο

Η ηπειρώτικη Κουζίνα είναι κατά βάση «ορεινή» και στηρίζεται κυρίως στα κτηνοτροφικά προϊόντα: γάλα, γιαούρτι, τυρί, αιγοπρόβειο κρέας. Το γάλα αποτελεί τη βάση της ηπειρωτικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου και βουτυρογάλακτος, γιαουρτιού και φυσικά των διάσημων τυριών της. Το βούτυρο κατέχει, επίσης, εξέχουσα θέση στη μαγειρική της Ηπείρου, καθώς στην ηπειρωτική γη δεν ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα.

O πλούτος των τυριών της περιοχής οφείλεται στο φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τη μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση. Ασυναγώνιστη είναι η τοπική φέτα, που παράγεται κοντά στο αρχαίο μαντείο και το αμφιθέατρο της Δωδώνης και συγκαταλέγεται στις καλύτερες της χώρας, το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ο ανθότυρος ή το πικάντικο βασιλοτύρι. Στην Ήπειρο θα δοκιμάσετε επίσης γαλοτύρι, απίστευτα κρεμώδες και έντονο, το σκληρό, πικάντικο κεφαλοτύρι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που χρησιμοποιείται κυρίως για τρίψιμο, καθώς και το γλυκό Μανούρι, από πρόβειο ή συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.


Λαχταριστές πίτες

Βασικό έδεσμα της ηπειρώτικης κουζίνας είναι οι πίτες της, καθημερινές ή γιορτινές, απλές και πολύπλοκες, αλμυρές, γλυκές με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά, μιας και στην Ήπειρο, όλα γίνονται πίτες: το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά… Κοντολογίς, τα πάντα -χορτόπιτα, τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πρασόπιτα, λαχανόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, μακαρονόπιτα και τόσα άλλα γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν τη σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία!

Η γευστική ταυτότητα της Ηπείρου

Είτε επιλέξετε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, είτε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι, το σίγουρο είναι πως η ηπειρωτική κουζίνα θα σας φιλέψει με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει για να σας ικανοποιήσει απόλυτα. Μικρά παραδοσιακά κουτούκια με μεζεδάκια, καλό κρασί και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, πολυσύχναστα τσιπουράδικα, γκουρμέ εστιατόρια αλλά και παραδοσιακά μαγειρεία αποτελούν ορισμένες από τις πολλές και διάφορες γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει η Ήπειρος. Στην περιοχή Μώλος των Ιωαννίνων, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, λειτουργούν πολλά καλά εστιατόρια στα οποία, με θέα τη λίμνη, το κάστρο και το Νησί, μπορείτε να απολαύσετε ντόπιες συνταγές όπως βατραχοπόδαρα, καπνιστή πέστροφα ή καπνιστό χέλι. Στα Ζαγοροχώρια θα γευτείτε λαχταριστές ζαγορίσιες πίτες, ενώ στο Μέτσοβο λουκάνικο, κοντοσούβλι και καπνιστό τυρί μετσοβόνε.

Μην παραλείψετε να γευτείτε ξύδι από ντόπιες ποικιλίες -Ντεμπίνα και Βλάχικο, τραχανά, σάλτσα ντομάτας, τυρί με μπούκοβο και κουνέλι.

Γλυκείς πειρασμοί

Μοναδικά σιροπιαστά γλυκά ή γλυκά του ταψιού όπως σαραγλί, καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, μετσοβίτικες φλογέρες, Σκερ-Μπουρέκ, κλωστάτι (παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδι) με σήμα κατατεθέν το γιαννιώτικο κανταΐφι είναι μερικά μόνο από τα γλυκά που θα γευτείτε στην Ήπειρο. Ποιο είναι το μυστικό; Επιτυχημένο συνταίριασμα υλικών με ίνες κανταϊφιού, φύλλα μπακλαβά, καρύδια, αμύγδαλο και παχύρευστο σιρόπι. Ακόμα, θα βρείτε γλυκά του κουταλιού με όλα τα φρούτα και τους καρπούς της Ηπειρώτικης γης. Δοκιμάστε κάστανο, άγουρο σύκο, βατόμουρο, γλυκό δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, και γλυκό κολοκύθι.

Κρασιά & αποστάγματα

Κατά την παραμονή σας στην Ήπειρο, μην παραλείψετε να απολαύστε τη φρεσκάδα και την αρωματική φινέτσα των λευκών κρασιών της Ζίτσας και τη βουνίσια στιβαρότητα των ερυθρών του Μετσόβου, με έντονη προσωπικότητα και αντοχή στον χρόνο. Στην Ήπειρο, δοκιμάστε επίσης παλαιωμένο τσίπουρο και ηδύποτα της περιοχής με τις γεύσεις του κράνου και βατόμουρου.

Tip: Στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μαγειρική υπήρχαν ιδιαίτερα σκεύη, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα όπως ο ταβάς (ταψί με καπάκι), η γάστρα και τα σαγάνια (μεγάλα τηγάνια για μαγείρεμα στο τζάκι).