Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Παραδοσιακές γεύσεις που συντηρούν τη μνήμη

Από τις πιο έντονες αναμνήσεις του ανθρώπου είναι εκείνες που ανακαλούνται από το άρωμα και τη γεύση μιας σπιτικής συνταγής. Η θαλπωρή, η αίσθηση ασφάλειας και η οικειότητα που συνεπάγεται το σπιτικό φαγητό αποτελούν πανανθρώπινο βίωμα.

Η ελληνική κουζίνα, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα αυθεντικά, αποτελεί μια πολιτισμική ενότητα αιώνων. Οι γυναίκες συμμετέχουν προνομιακά σε αυτή την παράδοση. Έχοντας βασικό ρόλο στον οικογενειακό μικρόκοσμο και διαχειριζόμενες με σοφία τα υλικά σφράγισαν με την επινοητικότητά τους τον χαρακτήρα της ελληνικής γαστρονομίας.

Σήμερα, που ο άνθρωπος ανακαλύπτει εκ νέου τις αναλλοίωτες αξίες, αυτή η μαγειρική, με κύριο συστατικό της την αγάπη, αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα της μνήμης. Ας ρίξουμε μια ματιά στην επινοητικότητα και στη μακραίωνη παράδοση που έχουν δημιουργήσει σπάνιες γεύσεις –συνώνυμες του ελληνικού πολιτισμού– και πειρασμούς στους οποίους –απλώς– παραδινόμαστε.

Η αληθής ελαιογραφία

Το ελαιόλαδο είναι για τους Έλληνες όχι απλώς πολύτιμο αλλά πραγματικά ιερό. Συνδέεται με τον κύκλο της ζωής μέσα από παραδόσεις αιώνων αναδεικνύοντας τη σχέση ζωτικής σημασίας που έχει αυτός ο ευγενής χυμός για τον άνθρωπο.

Τα λαδερά φαγητά είναι μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Τα όσπρια, φρέσκα ή ξερά, μαγειρεύονται έτσι που να διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία. Φασόλια, κουκιά, φακές, φάβα, ρεβίθια, αρακάς και μπάμιες, υλικά απλά, με την προσθήκη του κρεμμυδιού, των μπαχαρικών και του πολύτιμου ελαιολάδου, μετατρέπονται σε πιάτα απρόσμενων γευστικών συγκινήσεων.

Η νοστιμιά των υποκοριστικών

Η ελληνική κουζίνα έχει πάμπολλα πιάτα που είναι γνωστά με υποκοριστικά ονόματα. Κεφτεδάκια, ντολμαδάκια, παϊδάκια, σαγανάκια, μπουρεκάκια, καλαμαράκια. Αλλά και ψαράκια, χορταρούδια, ελίτσες. Χαϊδευτικά ονόματα για να περιγραφούν μικρές απολαύσεις και καθημερινές γιορτές, χωρίς άλλη αφορμή εκτός από τη χαρά της ζωής. Η μητρική φροντίδα που απηχούν αυτά τα τρυφερά ονόματα είναι που κάνει τόσο αξιόλογη την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.


Μαγειρεύοντας θησαυρούς

Πέρα από τα συνήθη υλικά, που θα βρει κάποιος να συνταιριάζονται στην ελληνική κουζίνα, θα ανακαλύψει και σπάνια εδέσματα, μαγειρεμένα με μοναδικούς τρόπους.
Βολβοί ανυπολόγιστης θρεπτικής αξίας συνοδεύουν το ελληνικό τραπέζι. Εκλεκτό κυνήγι από το βουνό ή θαλασσινά δώρα, όπως το αυγοτάραχο, σπάνια χόρτα και μυρωδάτοι καρποί συνθέτουν σπουδαίες γευστικές εκπλήξεις. Άγρια σπαράγγια και άγριες αγκινάρες, μανιτάρια του δάσους, σαλιγκάρια και βοτάνια, ό,τι χαρίζει η φύση, γίνεται πρώτης τάξεως υλικό στην ελληνική μαγειρική.

Ο θαλασσινός πλούτος

Τα πιάτα της ελληνικής παράδοσης που έχουν άρωμα θάλασσας είναι πάρα πολλά. Οι ελληνικές θάλασσες προσφέρουν μερικά από τα πιο νόστιμα ψάρια παγκοσμίως. Υπέροχες σούπες με βάση το ψάρι, ορεκτικοί θαλασσινοί μεζέδες, εκλεκτό μεγάλο ψάρι στα κάρβουνα ή «ψιλό» στο τηγάνι συνοδεύονται με άσπρο κρασί, ούζο ή τσίπουρο.

Ορεινές συνταγές

Η ορεινή Ελλάδα είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος. Πλούσιες γεύσεις κρεατικών, ευωδιαστές πίτες, παραδοσιακά ζυμαρικά, δυνατό κόκκινο κρασί και αποστάγματα δημιουργούν έναν ανεξάντλητο πλούτο. Στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, στην ορεινή Πελοπόννησο, αλλά και στα βουνά των νησιών, μια αρχέγονη μαγειρική συνδυάζει με τέχνη τα υλικά και προσφέρει μεγάλη απόλαυση. Έχοντας κρατήσει αλώβητη την παράδοσή της η ορεινή Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας προορισμός που προσφέρει την αυθεντική γεύση αυτής της χώρας.

Tip από ζάχαρη και μέλι: Όλα τα υλικά που προσφέρει η ελληνική γη γίνονται γλυκές προτάσεις στα έμπειρα χέρια των δημιουργών της ζαχαροπλαστικής. Η ποικιλία των γλυκών προτάσεων είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, είναι η πρωτοτυπία τους.

Είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού και οι υπέροχες γλυκές πίτες. Το κανταΐφι, ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, τα ροξάκια της Μακεδονίας, το ραβανί είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Υπάρχουν και πρώτες ύλες αναπάντεχες που, με τέχνη και γνώση, μετατρέπονται σε γλυκά μοναδικά.

Ειδικά τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ελληνικής παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής. Το μελιτζανάκι, το νεραντζάκι, τα μικρά καρύδια, τα πέταλα του ευωδιαστού τριαντάφυλλου, ακόμα και το καρπούζι, όλα δίνουν ξεχωριστά γλυκά, αφού «δεθούν» με ζάχαρη και μέλι, σε χαμηλή βράση.