Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Studio M
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Η Μακεδονίτικη κουζίνα

Οι εύφορες πεδιάδες, οι ζωοδότρες λίμνες και τα ποτάμια, αλλά και το Αιγαίο πέλαγος που την τροφοδοτεί με κάθε λογής θαλασσινά, προσφέρουν γενναιόδωρα στη μακεδονίτικη κουζίνα άριστες πρώτες ύλες για την παρασκευή γαστριμαργικών θησαυρών. Η ποικιλία αυτή, σε συνδυασμό με τις πολυπολιτισμικές επιρροές, που δέχθηκε η περιοχή ανά τους αιώνες, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κράμα γεύσεων, μοναδικών στην ελληνική επικράτεια.

Σε όλη τη Μακεδονία, αλλά και σε κάθε νομό ξεχωριστά, θα γευθούμε το μεγαλείο τής απλότητας σε νόστιμα πιάτα χωρίς πολλά «φτιασίδια» και πολύπλοκες γεύσεις. Ο σπάνιος κρόκος Κοζάνης, τα τρυφερά μανιτάρια Γρεβενών, τα δυναμωτικά όσπρια Καστοριάς, οι σαρκώδεις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, οι ονομαστοί γίγαντες Πρεσπών, τα κεράσια Βοδενών , οι οπωρώνες της Νάουσας, οι μυδοκαλλιέργειες της Χαλκιδικής, οι απέραντοι αμπελώνες με τις θεσπέσιες ποικιλίες μαυροτράγανο και ξινόμαυρο… προσφέρουν εξαιρετική πρώτη ύλη στη σύγχρονη τοπική κουζίνα.


Μαγειρικές διαδρομές

Οι εποχές, τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε περιοχής, αλλά και οι τοπικές παραδόσεις δίνουν πιάτα ξεχωριστά που αξίζει να δοκιμάσετε. Πολλές παρασκευές γίνονται με βάση το χοιρινό κρέας που συχνά «παντρεύεται» με φρούτα και λαχανικά: χοιρινό με λάχανο, κυδώνια, κορόμηλα, κάστανα, σέλινο… είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά. Το ψαρονέφρι παστώνεται για να γίνει καβουρμάς, τα πράσα αλέθονται με μπαχαρικά και κρέας για πικάντικα λουκάνικα.

Εκλεκτή μακεδονίτικη σπεσιαλιτέ είναι οι τζιγεροσαρμάδες (ρύζι, αρνίσια συκωτάκια ψιλοκομμένα, φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά τυλιγμένα σε σκέπη) και τα σαρμαδάκια με λαχανόφυλλα και μοσχαρίσιο κιμά. Από την κατηγορία των κρεατικών ξεχωρίζουν ακόμα τα σουτζουκάκια με πιλάφι, το ψητό αρνί με γιαούρτι, οι κεφτέδες με μάκαλο (πικάντικο κουρκούτι) και φυσικά ο πατσάς με μπόλικο σκορδοστούμπι, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.

Οι λάτρεις των θαλασσινών έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ψάρια του γλυκού νερού (πέστροφες, γριβάδια, πεταλούδες, λαβράκια, τσιρόνια κ.ά) και σε πεντανόστιμα αιγαιοπελαγίτικα. Δοκιμάστε μπακαλιάρο ή πέστροφα πλακί, σουπιές με σπανάκι, σαρδέλα και γάβρο «ψημένα» μόνο στο λεμόνι και το αλάτι. Επίσης, στη Μακεδονία τιμούν ιδιαιτέρως τα μύδια που φτάνουν ολόφρεσκα από τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Παρασκευάζονται με δεκάδες τρόπους, όπως αχνιστά, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα με πλιγούρι ή μακαρόνια.

Το ντόπιο τραπέζι συμπληρώνεται απαραιτήτως από μία, τουλάχιστον, πίτα! Πιπεριές, μανιτάρια, πράσα, κολοκύθια, ποικίλα χορταρικά, αλλά και τυρί φέτα τυλίγονται σε χειροποίητα φύλλα, που σαν πλεξούδα τοποθετούνται κυκλικά στο ταψί, για να κάνουν τις φημισμένες στριφτές μακεδονίτικες πίτες.

Η επίγευση της μακεδονίτικης κουζίνας δεν θα μπορούσε παρά να είναι γλυκιά! Η Θεσσαλονίκη μάς τρατάρει μπουγάτσα, τρίγωνα και σιροπιαστά γλυκά ταψιού από βουβαλίσιο γάλα, η Κοζάνη μοσχοβολιστή πίτα με μήλα Βελβεντού, η Βέροια αφράτο ρεβανί και γλυκά του κουταλιού, οι Σέρρες ακανέδες, η Νάουσα ροξάκια, η Καστοριά ρυζόπιτα, η Καβάλα κουραμπιέδες με καβουρντισμένα αμύγδαλα… Ο μακεδονικός χαλβάς, διαδεδομένος, πλέον, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια κλείνει με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των γευστικών ανακαλύψεων στη Μακεδονία.