Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Αρακάς, κουκιά, σπανάκι, καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια, αγκινάρες, σπαράγγια, ραπανάκια, παντζάρια, μαρουλάκια, άνηθος, φασολάκια, άγρια χόρτα του βουνού, μόνα τους ή «παντρεμένα» με κρεατικά και ψαρικά είναι μερικές μόνο από τις φρέσκιες πρώτες ύλες που κηρύσσουν την έναρξη της άνοιξης μέσα από ευφάνταστα μαγειρέματα.
Μια βραστή σαλάτα με ανάμεικτα χόρτα του βουνού σερβιρισμένα με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή μια ωμή με ψιλοκομμένο μαρούλι, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια θεωρούνται «σταθερή αξία» για αρχή… Τα ψητά λαχανικά με λαδόξυδο και μια λαχταριστή χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο συμπληρώνουν τις επιλογές των ορεκτικών.
Όταν φτάσει η ώρα για το κυρίως πιάτο, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και απλά αυτοσχεδιάστε. Σίγουρες λύσεις πάντως αποτελούν μια βελουτέ σούπα με σπαράγγια, σουπιές γιαχνί με σπανάκι, αρακάς μαγειρεμένος στην κατσαρόλα με φρέσκια ντομάτα και άνηθο, αγκινάρες με κουκιά, ζυμαρικά με σάλτσα μανιταριών, φασολάκια λαδερά, κατσικάκι φρικασέ, μπριάμ (τουρλού) λαχανικών στο φούρνο. Μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων!
Οι γεύσεις της άνοιξης
Μυροβόλος!
Έτσι αποκαλεί ο λαός μας την ομορφότερη και πιο μοσχοβολιστή εποχή του χρόνου. Την εποχή που η γη “ανασταίνεται”, πλημμυρίζοντας με μικρά θαύματα κάθε σπιθαμή γης. Στους αγρούς βότανα και χορταρικά και στα περιβόλια κάθε λογής λαχανικά, φέρνουν όλη τη δροσιά και τη φρεσκάδα της άνοιξης στο τραπέζι σας .Αρακάς, κουκιά, σπανάκι, καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια, αγκινάρες, σπαράγγια, ραπανάκια, παντζάρια, μαρουλάκια, άνηθος, φασολάκια, άγρια χόρτα του βουνού, μόνα τους ή «παντρεμένα» με κρεατικά και ψαρικά είναι μερικές μόνο από τις φρέσκιες πρώτες ύλες που κηρύσσουν την έναρξη της άνοιξης μέσα από ευφάνταστα μαγειρέματα.
Στρώστε τραπέζι…
Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητοι. Εμείς σας δίνουμε ορισμένες κλασσικές προτάσεις από την ελληνική κουζίνα για πιάτα γεμάτα αρώματα και νοστιμιά.Μια βραστή σαλάτα με ανάμεικτα χόρτα του βουνού σερβιρισμένα με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή μια ωμή με ψιλοκομμένο μαρούλι, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια θεωρούνται «σταθερή αξία» για αρχή… Τα ψητά λαχανικά με λαδόξυδο και μια λαχταριστή χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο συμπληρώνουν τις επιλογές των ορεκτικών.
Όταν φτάσει η ώρα για το κυρίως πιάτο, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και απλά αυτοσχεδιάστε. Σίγουρες λύσεις πάντως αποτελούν μια βελουτέ σούπα με σπαράγγια, σουπιές γιαχνί με σπανάκι, αρακάς μαγειρεμένος στην κατσαρόλα με φρέσκια ντομάτα και άνηθο, αγκινάρες με κουκιά, ζυμαρικά με σάλτσα μανιταριών, φασολάκια λαδερά, κατσικάκι φρικασέ, μπριάμ (τουρλού) λαχανικών στο φούρνο. Μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων!