Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραϊκές νοστιμιές

Παραδοσιακά προίόντα και κουζίνα της Κέρκυρας

Το μικροκλίμα της Κέρκυρας, αλλά και το ήπιο ανάγλυφο του εδάφους, αποτελούν ιδανικές συνθήκες για ν’ ανθίσει και να καρποφορήσει η εύφορη Κερκυραϊκή γη.

Από την εποχή του Ομήρου, η ελιά, αναμφισβήτητη κυρίαρχος της τοπικής υπαίθρου αποτελεί μέχρι σήμερα το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ο απέραντος υπεραιωνόβιος κερκυραϊκός ελαιώνας των 4,5 εκατομμυρίων δέντρων εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπειά του.
Ελαιόλαδο άριστης ποιότητας ∙ νοστιμότατες μαύρες μικροελιές∙ αγνό σαπούνι αλλά και χειροποίητα έπιπλα αποτελούν παράγωγα του ευλογημένου δέντρου της ελιάς.
Διάσπαρτα, ανάμεσα στους ελαιώνες, ριζώνουν τα αμπέλια φυτεμένα με μεγάλο αριθμό ποικιλιών: ο κακοτρύγης, το μοσχάτο, το πετροκόριθο, το σκοπελίτικο, το ροζάκι… είναι μερικές μόνο από αυτές που συμπληρώνουν τον αμπελουργικό χάρτη του νησιού δίνοντας κρασιά υψηλής ποιότητας.
Όλων των ειδών τα εσπεριδοειδή – πορτοκαλιές μέρλιν, λεμονιές, μανταρινιές και περγαμόντα αρωματίζουν υπέροχα την ύπαιθρο. Ανάμεσά τους και το εξωτικό κουμ κουάτ που καλλιεργείται στην περιοχή των Νυμφών. Αυτό το μικροσκοπικό αλλά τόσο αρωματικό «χρυσό πορτοκαλάκι» δεμένο σε γλυκό του κουταλιού, σε μαρμελάδα, σε φρουί γλασέ, ή σαν γλυκόπικρο λικέρ έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως προϊόν «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης». Ιδιαίτερα το λικέρ, θεωρείται παραδοσιακό ποτό της Κέρκυρας και έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού.
Ακόμη μια μοναδική επτανησιακή γεύση, που σήμερα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα, είναι η τσιτσιμπύρα. Χυμός λεμονιού∙ φυσικό λεμονέλαιο∙ τριμμένο τζίντζερ∙ νερό και ζάχαρη «ζυμώνονται» για να δώσουν το ιδιαίτερο αυτό αφρώδες αναψυκτικό, που ωριμάζει μέσα στη φιάλη.
Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούμε στα γαλακτοκομικά – παλιότερα η Κέρκυρα είχε κερδίσει παγκόσμια φήμη για την παραγωγή άριστης ποιότητας αγελαδινού βουτύρου και εξαιρετικής ποιότητος γραβιέρα – αλλά και στα αλλαντικά με κορυφαίο το σαλάδο (ντόπιο σαλάμι) και το νούμπουλο φουμικάδο (κόντρα φιλέτο από καπνιστό χοιρινό) που φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή του Όρους.

Μην φύγετε όμως από την Κέρκυρα χωρίς να δοκιμάσετε και τις τοπικές σπεσιαλιτέ:

  • Παστιτσάδα: μοσχαρίσιο κρέας ή κόκορας σε έντονα καρυκευμένη κόκκινη σάλτσα. Σερβίρεται με χονδρά μακαρόνια.
  • Σοφρίτο: λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος στη κατσαρόλα με άσπρη σάλτσα. Σερβίρεται με πουρέ ή ρύζι
  • Μπουρδέτο: σκορπίνα ή γαλέος μαγειρεμένα σε κόκκινη καυτερή σάλτσα, σβησμένα με χυμό φρέσκου λεμονιού.
  • Σαβόρο – το φαγητό των ναυτικών: μικρά τηγανιτά ψαράκια μαριναρισμένα σε άσπρη σάλτσα με σκόρδο, δενδρολίβανο και ξύδι.
  • Παστίτσιο της νόνας (= της γιαγιάς): μια διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου με τα μακαρόνια τυλιγμένα σε φύλλα σαν πίτα.
Από τα ντόπια γλυκίσματα ξεχωρίζουν το μαντολάτο, φτιαγμένο με ταχίνι, μέλι και ολόκληρα αμύγδαλα∙ η φογάτσα, είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης∙ η κολομπίνα, χριστόψωμο σε σχήμα περιστεριού∙ οι μάντολες με καβουρδισμένο και καραμελωμένο αμύγδαλο.