Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Το σαρακοστιανό τραπέζι

Μετά το τρικούβερτο γλέντι της Αποκριάς και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, ακολουθούν τα κούλουμα, ο υπαίθριος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας. Μεγάλες παρέες ξεχύνονται στην εξοχή για να διασκεδάσουν, να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν τις ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ των σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Η ορθόδοξη πίστη και η ελληνική παράδοση θέλει από τη μέρα αυτή και για σαράντα ακόμη – εξ’ ου και η ονομασία Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή – αποχή από κάθε ζωικό προϊόν. Παρά τους περιορισμούς, όμως, ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά πρωταγωνιστούν σε μια πλειάδα νόστιμων και θρεπτικών μαγειρικών επιλογών, ενώ ο παραδοσιακός χαλβάς και άλλες σιροπιαστές λιχουδιές συμπληρώνουν τα γευστικά έθιμα της Σαρακοστής.

Για ν’ ανοίξει η όρεξη…

Ξεκινήστε με φρεσκοκομμένες σαλάτες που δίνουν χρώμα στο τραπέζι. Ντομάτες, αγγουράκια, ραπανάκια, λάχανο και μαρουλάκια στολισμένα με ξυδάτες ελιές, κάπαρη και καπαρόφυλλα, πικάντικα τουρσιά (λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη), ταραμοσαλάτα με άφθονο λάδι και λεμόνι, πατατοσαλάτα γαρνιρισμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι και οπωσδήποτε μια φρεσκοψημένη τραγανή λαγάνα με μπόλικο σουσάμι.

Περνάμε στο κυρίως πιάτο….

Τα φρέσκα μαλάκια και τα οστρακοειδή, που «μυρίζουν» θάλασσα, έχουν την τιμητική τους. Τρυφερές σουπιές με σπανάκι, καλαμάρι στη σχάρα ή γεμιστό με ρύζι και λαχανικά, χταποδάκι ξιδάτο ή στη κατσαρόλα με κοφτό μακαρονάκι, γιουβετσάκι με γαρίδες, μακαρονάδα του «ψαρά», μύδια αχνιστά ή με πιλάφι είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας. Τα φαγητά της κατσαρόλας και τα λαδερά – ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το σαρακοστιανό τραπέζι. Μια χυλωμένη φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο πλακί, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σπανακόρυζο, ρεβυθάδα, ντοματοκεφτέδες είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Κλείνουμε γλυκά…

Η λιχουδιά που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την περίοδο της σαρακοστής είναι ο χαλβάς. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές, χύμα ή συσκευασμένος. Ο χαλβάς του «μπακάλη» παρασκευάζεται με ταχίνι (πολτός από αλεσμένο σουσάμι) και άλλοτε με προσθήκη σοκολάτας ή ξηρών καρπών, ενώ ο λεγόμενος χαλβάς Φαρσάλων που γίνεται με καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο έχει κολλώδη υφή ζελατίνας και λαχταριστή κρούστα από καραμελωμένη ζάχαρη.

Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν στο σπίτι σιμιγδαλένιο χαλβά χρησιμοποιώντας χοντρό σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και κανέλλα πασπαλισμένη από πάνω. Τη γλυκιά τριλογία του χαλβά συμπληρώνουν επάξια κάθε λογής σιροπιαστά, ταχινόπιτες και μελόπιτες.