Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Αγαπημένα ελληνικά πιάτα

Η ελληνική μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων απολαμβάνει προνομιακή θέση στην παγκόσμια κουλτούρα της γεύσης.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το πλήθος των νησιών της και το έντονο ανάγλυφο της ηπειρωτικής χώρας. Αυτή η μορφολογική ποικιλία δημιουργεί «κόσμους μέσα σε κόσμους».

Κοινά χαρακτηριστικά είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα αρώματα της εύφορης γης: ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, λεμόνι, και, βέβαια, ελαιόλαδο.

Εκλεκτά κρέατα μικρής παραγωγής, ολόφρεσκα ψάρια, πεντανόστιμα όστρακα και θαλασσινά, όσπρια, φρούτα, ευεργετικά λαχανικά και τυροκομικά αναγνωρισμένα παγκοσμίως, συνοδευμένα από λαμπερό κρασί, δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο γεύσεων!

Είτε διαλέξετε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα είτε ένα παραδοσιακό μαγέρικο στην ενδοχώρα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδοκιμάσετε. Ωστόσο, από τη μεγάλη ποικιλία της ελληνικής κουζίνας, υπάρχουν ορισμένα πιάτα – σύμβολα τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά, και όχι άδικα!

Ελάτε λοιπόν να σας κάνουμε το τραπέζι με δέκα από τις πιο φημισμένες ελληνικές νοστιμιές.

Για την όρεξη…

Αδιαφιλονίκητη σταρ του ελληνικού τραπεζιού είναι μια φρεσκοκομμένη χωριάτικη σαλάτα: ζουμερή κατακόκκινη ντομάτα, δροσερό αγγούρι, «σπιρτόζο» κρεμμύδι, αρμυρούτσικες ελιές, πικάντικη φέτα, μυρωδάτη ρίγανη και μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο είναι ο απόλυτος ορισμός του μεγαλείου της απλότητας!

Την πρωτοκαθεδρία φαίνεται να χάνει μόνο στην Κρήτη, από τον ντάκο, την κρητική σαλάτα από κριθαρένιο παξιμάδι σαν βάση, στεφανωμένο με ντομάτα ψιλοκομμένη, τριμμένη μυζήθρα ή φέτα, ελιές, κάπαρη, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Μόνιμος συνοδός της χωριάτικης σαλάτας είναι το τζατζίκι. Δροσερό και πικάντικο τρώγεται σκέτο, αλειμμένο σε μια φέτα ψωμί ή σαν ντιπ για έξτρα νοστιμιά με ψητά κρεατικά.

Η φάβα, μια γεύση που απολάμβαναν οι Μινωίτες αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν, έρχεται μέχρι και σήμερα απαράλλαχτη στο πιάτο μας. Γευτείτε τη φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι ή «παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη.

Στην Ελλάδα όλα γίνονται πίτα: τυρί, χόρτα, ζυμαρικά, ρύζι, τραχανάς, λαχανικά, ψάρι, κρέας… Οι παραλλαγές είναι πραγματικά ανεξάντλητες και κάθε περιοχή υπερηφανεύεται για τη δικιά της σπεσιαλιτέ.

Για το κυρίως γεύμα…

Τη μεγάλη ποικιλία των λαδερών φαγητών εκπροσωπούν επάξια τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και σκέτο ρύζι (χωρίς κιμά).

Από τα κρεατικά, ανέκαθεν το σουβλάκι θεωρείτο το πιο διάσημο πιάτο της ελληνικής κουζίνας και εξακολουθεί να κρατάει τα πρωτεία είτε σαν σκέτο «καλαμάκι» στα κάρβουνα ή «τυλιχτό» σε πίτα μαζί με τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα και πατάτες.

Υψηλή προτίμηση στην ίδια κατηγορία έχουν τα τηγανητά κεφτεδάκια, αφράτα και μοσχοβολιστά. Στον αντίποδα των κρεατικών τα φρέσκα θαλασσινά, τα νοστιμότερα της Μεσογείου, δηλώνουν το παρών με χρυσαφένιες ροδέλες από τηγανητό καλαμάρι και μαστιχωτό χταποδάκι στα κάρβουνα.

Από τη γευστική πανδαισία δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το πιάτο – μύθος: ο μουσακάς! Σωταρισμένες μελιτζάνες και τηγανισμένες φέτες πατάτας σε στρώσεις, κοκκινιστός κιμάς με τα μπαχάρια του και πλούσια βουτυράτη μπεσαμέλ σας προσφέρουν μία απολαυστικότατη γευστική εμπειρία.

Απολαύστε, (ανακαλύψτε ή … θυμηθείτε) περισσότερες ελληνικές αλμυρές και γλυκιές νοστιμιές ή - ακόμα καλύτερα - συνδέστε τις με τους τόπους που θα επισκεφθείτε στα επόμενα ταξίδια σας στην όμορφη χώρα μας.