Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΧΑΝΙΑ

Στα Χανιά της γεύσης…

Κατάφυτοι ελαιώνες, αμπέλια και οπωρώνες προσφέρουν απλόχερα τις αγνές πρώτες ύλες που συνθέτουν τον μύθο της φημισμένης κρητικής διατροφής. Το οδοιπορικό της γεύσης στα Χανιά ξεκινάει με την πιο γλυκιά καλημέρα. Οι αντιστάσεις κάμπτονται στη θέα της ζεστής μπουγάτσας – μυστική συνταγή που χάνεται στα βάθη της Μικράς Ασίας – σερβιρισμένη παραδοσιακά σε τσίγκινο πιατάκι, πασπαλισμένη με κριτσανιστή άσπρη ζάχαρη.

Και πάνω που η αίσθηση της γεύσης έχει ξυπνήσει για τα καλά, τα βήματά μας μας οδηγούν εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης. Στη Δημοτική Αγορά Χανίων. Στο μικρό αυτό «ναό» της γαστρονομίας σειρά παίρνουν η όραση και η όσφρηση…Δεκάδες αρωματικά βότανα και ολόφρεσκα χορταρικά – σταμναγκάθι, οβριές, παπούλες, μάραθα, χειροποίητα κουλούρια του γάμου και περίτεχνα στέφανα από αποξηραμένο ψωμί, ολόπαχη πρόβια γραβιέρα αλλά και ανθότυρος Σφακίων, μυρωδάτο στακοβούτυρο για το χανιώτικο γαμοπίλαφο, ριφάκια για τσιγαριαστό αλλά και νοστιμιές της θάλασσας, σπονδή για μια αχινοσαλάτα ή μια θεσπέσια κακκαβιά. Εδώ, αγουροξυπνημένοι πελάτες αλλά και ντόπιοι μαγαζάτορες, κάνουν πάντα μια στάση στα παραδοσιακά μαγέρικα αλλοτινών καιρών κρυμμένα στις στοές της αγοράς.
Η γευστική πατριδογνωσία όμως συνεχίζεται με μια βόλτα στη Παλιά Πόλη και στο Ενετικό Λιμάνι. Περιδιαβαίνοντας στο λαβύρινθο των μεσαιωνικών στενών συναντάμε μια πληθώρα εστιατορίων όπου βασιλεύει η αρχοντική χανιώτικη κουζίνα: ευωδιαστά αυγά με στάκα, ζεστά καλτσουνάκια με μυζήθρα και μέλι, κατσικάκι με σταμναγκάθι, καμαρωτός ζουμερός ντάκος, χοχλιοί μπουρμπουριστοί, αφράτο χανιώτικο μπουρέκι, τραγανιστά ξεροτήγανα ποτισμένα με μελοσίροπο…. Ανεξάντλητες, πραγματικά, οι ποικιλίες της κρητικής «αμβροσίας»!
Ευφράνετε την καρδιά σας με βαθυκόκκινο μαρουβά , το «νέκταρ» που χαρίζουν τα κρητικά αμπέλια. Βοηθείστε την πέψη σας με μια παγωμένη τσικουδιά – πάντα κερασμένη – ή λίγο ζεστό «έρωντα». 
Άλλωστε, ακόμη και ο Δίας, ο πατέρας των θεών, ανατράφηκε με νέκταρ και αμβροσία από την κρητική γη!