ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Θρακιώτικες γεύσεις

Η κουζίνα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης συνδυάζει πατροπαράδοτες γεύσεις και συνταγές με επιρροές από τη Μικρά Ασία και την παράδοση των Πομάκων της περιοχής.

Δοκιμάστε λουκάνικο, παστουρμά, καβουρμά και τζιγεροσαρμάδες, γιουφκάδες, χυλοπίτες, χοιρινό ή κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, κοτόπουλο με κουσκούσι, γλυκές ή αλμυρές πίτες, λαχανοντολμάδες και κεμπάπ. Στα παράλια, θα απολαύσετε άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Οι ψαροταβέρνες στο χωριό Φανάρι και στο Πόρτο Λάγος αλλά και οι παραδοσιακές ταβέρνες στην παλαιά πόλη της Ξάνθης θα σας μυήσουν στην μαγεία της θρακιώτικης κουζίνας!

Η Ξάνθη, όμως, είναι γνωστή και για τα εξαιρετικής ποιότητας γλυκά της. Στα ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης ή στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης δοκιμάστε σιροπιαστά γλυκά ταψιού όπως μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ κανταΐφι, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάμαλι, ρεβανί, καζάν ντιμπί («ο πάτος του καζανιού» με κρέμα από πρόβειο γάλα), ταβούκ γκιοσού (γλυκό με κοτόπουλο), μουχαλεμπί (κρέμα με σιρόπι ροδόνερου), το σεκέρ πάρε (σιροπιαστό από σιμιγδάλί), σουτζούκ λουκούμ, τα φημισμένα τυλιχτά κεράσματα με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, κ.α.

Φεύγοντας, μπορείτε να προμηθευτείτε από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Τουρισμού Υπαίθρου Σταυρούπολης και το εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Κοιλάδας του Νέστου στη Σταυρούπολη χειροποίητα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά, άγρια φρούτα του δάσους, κεντήματα και επώνυμα κρασιά που παράγονται στα οινοποιεία της περιοχής.