ΞΑΝΘΗ

Ταξίδι στις γεύσεις της Ξάνθης

H γαστρονομία μιας περιοχής αντανακλά πάντοτε την πολιτισμική της ταυτότητα. Έτσι και στην Ξάνθη, η τοπική κουζίνα μαρτυρά το πολιτισμικό μωσαϊκό της. Έλληνες, Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, Ρομά, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Η ευρύτερη περιοχή έχει πλούσια αγροτική παραγωγή σε φρούτα, λαχανικά, πατάτες, όσπρια, σπαράγγια, μανιτάρια και πρόσφατα σε εξαιρετικές τρούφες. Η κτηνοτροφία των ορεινών περιοχών και τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας ενώ ακολουθεί και η πτηνοτροφία, η αλιεία πέστροφας στο ποτάμι, το ψάρεμα στο Θρακικό Πέλαγος και η ιχθυοκαλλιέργεια στα νταλιάνια του Πόρτο Λάγος.

Η Κουζίνα της Ξάνθης

Η τοπική γαστρονομία αποτελεί μείγμα γεύσεων και αρωμάτων με προέλευση τόσο από τη Μικρά Ασία όσο και τα Βαλκάνια. Δοκιμάστε τα Ξανθιώτικα αφράτα στραγάλια, φρέσκο ψάρι, κεμπάπ όλων των ειδών, ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, γιουφκάδες δηλαδή αρνάκι με χυλοπίτες, αλμυρές πίτες όπως παστουρμαδόπιτα, πρασοκρεατόπιτα (που σερβίρεται και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι).

Μια άλλη λιχουδιά που αξίζει να γευθείτε είναι ο καβουρμάς, ένα αλλαντικό με προέλευση από τον Πόντο. Το κρέας (μοσχαρίσιο, βουβαλίσιο, πρόβειο ή κατσικίσιο) σιγοψήνεται με μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο) σε λίπος και διατηρείται σε αυτό. Αυτή η διαδικασία συντήρησης του κρέατος ήταν τις παλαιότερες εποχές ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άλλα ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι τσιγεροσαρμάδες (αρνίσια εντόσθια με μυρωδικά και μπαχαρικά), χοιρινό ή κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, κοτόπουλο με κουσκούς, λαχανοντολμάδες, λουκάνικα και όσπρια λαδερά ή σούπα.

Το καλό φαγητό θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από –τι άλλο;- ένα καλό κρασί! Γευθείτε τα αξιόλογα κρασιά της περιοχής που παράγονται με οινοποίηση γηγενών ποικιλιών όπως Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα αλλά και άλλων ποικιλιών όπως Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Αρκετά οινοποιεία της περιοχής είναι επισκέψιμα, μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα λευκά, ροζέ ή κόκκινα κρασιά τους. Επίσης, το τοπικό τσίπουρο ή ούζο θα συνοδεύσει εξίσου ικανοποιητικά το φαγητό σας, ειδικά αν πρόκειται για ψαρικά!


Γλυκές γεύσεις

Εκτός από το καλό φαγητό και κρασί η Ξάνθη θα σας ενθουσιάσει και με τα γλυκίσματά της με ανατολίτικες κατά βάση ρίζες. Στα ζαχαροπλαστεία της περιοχής θα βρείτε εξαίσια σιροπιαστά γλυκά με φύλλο, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάμαλι, ρεβανί. Δοκιμάστε καζάν ντιπί, που σημαίνει «ο πάτος της κατσαρόλας» και είναι γλύκισμα από πρόβειο γάλα με αρώματα βανίλιας, ταβούκ γκιοσού (το μόνο γλυκό που παρασκευάζεται με κοτόπουλο!), κιουνεφέ (τραγανό γλύκισμα με γέμιση μαλακού τυριού), μουχαλεμπί (κρέμα με σιρόπι και ροδόνερο), σεκέρ παρέ (αφράτα σιροπιαστά μπισκότα με σιμιγδάλι) καριόκα, το δημοφιλές αυτό γλυκό με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και φρούτα το οποίο εφηύρε ζαχαροπλάστης της περιοχής, ανώμαλα ή αλλιώς βραχάκια, νουγκά, λουκούμια και σουτζούκ λουκούμ (γλύκισμα με καρύδια σε σχήμα λουκάνικου).

Στην Ξάνθη θα βρείτε προτάσεις για όλα τα γαστρονομικά γούστα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τις ανακαλύψει και αφεθείτε στις γεύσεις και τα αρώματα που θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο!