Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΜΕΤΣΟΒΟ

Πεζοπορία στη Valia Calda

Valia Calda σημαίνει "ζεστή κοιλάδα". Ας ακολουθήσουμε τα μονοπάτια της!

Περιπλανηθείτε στην πανέμορφη Βάλια Κάλντα στο νομό Γρεβενών, τη «ζεστή κοιλάδα» στη βλάχικη διάλεκτο, και αφεθείτε στη γοητεία του ορεινού παρθένου φυσικού τοπίου! Οι δασωμένες πλαγιές, άλλοτε χιονισμένες και άλλοτε καταπράσινες, μαγνητίζουν το βλέμμα, ενώ οι απρόσιτες κορυφές μάς προσκαλούν να τις κατακτήσουμε…Η κοιλάδα ενδείκνυται για υπέροχες διαδρομές ορεινής πεζοπορίας (trekking), καθώς μόνο έτσι μπορεί κάποιος πραγματικά να την εξερευνήσει. Ακολουθήστε λοιπόν την παρακάτω διαδρομή και αφήστε το μεγαλείο της φύσης να σας καταπλήξει!

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας με τζιπ έχοντας ως αφετηρία το χωριό Ζιάκα. Αφήνοντας πίσω το χωριό ο δρόμος κατηφορίζει μετά τη βρύση του Έξαρχου∙ μπροστά μας διακρίνεται η κορυφή Αυγό.
Στη συνέχεια, θα συναντήσουμε το χωριό Περιβόλι, ένα όμορφο βλαχοχώρι, μετά από το οποίο ο δρόμος στρίβει αριστερά για το δρυμό. Βρισκόμαστε στα 1.500 μέτρα και επιβάλλεται να κάνουμε μια στάση στη θέση «Σταυρός» για να θαυμάσουμε την υπέροχη πανοραμική θέα της κοιλάδας με το ποτάμι να τη διασχίζει και τα γύρω βουνά να καθρεφτίζονται μέσα σε αυτό. Λίγο μετά, η διαδρομή με το τζιπ σταματά και ξεκινά η περιπέτεια!

Ακολουθούμε το δρομάκι που οδηγεί στο διεθνές μονοπάτι Ε6. Εκεί θα δούμε μια μικρή μπάρα με νερό που τροφοδοτείται μόνιμα από την πηγή. Αφήνοντας πίσω το δασικό δρόμο, έπειτα από πορεία δέκα λεπτών μετά το ξύλινο γεφυράκι, το μονοπάτι συνεχίζει αριστερά προς τις λίμνες της Φλέγκας.

Αφήνουμε πίσω μας το Ε6 και συνεχίζουμε ανηφορικά πάνω στο καλοσχεδιασμένο μονοπάτι που χάνεται όμως μετά το δασοόριο στα 2.000 μέτρα. Θαυμάστε στα δεξιά σας μια καταπράσινη έκταση ενώ αριστερά διαγράφονται όμορφες και γαλήνιες οι δύο μικρές λίμνες της Φλέγκας.

Μετά τις λιμνούλες ακολουθεί ανηφορική διαδρομή προς την κορυφή. Εκεί θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα της τεχνητής λίμνης του Αώου να ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο μπροστά στα μάτια μας. Από την κορυφή ο ασφαλέστερος τρόπος να επιστρέψουμε στη βάση μας είναι να ακολουθήσουμε την κορυφογραμμή. Εναλλακτική είναι η διαδρομή κατά μήκος των λιμνών, αλλά είναι δύσβατη και μόνο με αναρριχητικά σκοινιά μπορεί κάποιος να τη διασχίσει με ασφάλεια.

Μην εκπλαγείτε αν κατά την περιήγησή σας συναντήσετε αρκούδες! Το Αρκουδόρεμα είναι το μέρος όπου πίνουν νερό. Η Βάλια Κάλντα είναι επίσης καταφύγιο πολλών θηλαστικών, όπως η αλεπού και ο λύκος, αρπακτικών, αμφίβιων και ερπετών!