Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Κ. Κουζούνη
ΑΘΗΝΑ

Αθλητικές δραστηριότητες στην Αθήνα

Η Αθήνα του πολιτισμού & του αθλητισμού

Αναμφίβολα ένας ισόρροπος πολιτισμός χρειάζεται τον αθλητισμό. Όχι μόνο τον αθλητισμό των μεγάλων επιδόσεων, αλλά και τον αθλητισμό της καθημερινότητας. Η Αθήνα έχει μια πλούσια αθλητική παράδοση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτέλεσαν κορυφαία στιγμή στην αθλητική ιστορία της σύγχρονης Αθήνας που ανέδειξαν τις άρτιες υποδομές της πόλης και ανανέωσαν την πάγκοινη αίσθηση πως ο ελληνικός λαός είναι από τους πλέον φιλόξενους του κόσμου, με μεγάλη εθελοντική συνείδηση.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Αθήνας είναι υψηλού επιπέδου και προσφέρονται για διεθνείς, μεγάλου κύρους διοργανώσεις. Το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, το Παναθηναϊκό (Καλλιμάρμαρο) Στάδιο (χώρος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896), το γήπεδο Καραϊσκάκη, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι ιππικοί όμιλοι, τα άρτια γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τα γήπεδα τένις, οι εξαίρετοι ναυτικοί όμιλοι, το Σπίτι της Άρσης Βαρών και άλλες πολλές εγκαταστάσεις φιλοξενούν κάθε χρόνο μεγάλα αθλητικά γεγονότα με σημαντικές συμμετοχές. Κορυφαίο αθλητικό γεγονός της πόλης θεωρείται αναμφισβήτητα ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

Σπάρταθλο - Από τα Προπύλαια της Ακρόπολης έως τη Σπάρτη

Το Σπάρταθλο καλύπτει μια επίπονη και απαιτητική διαδρομή 246 χιλιομέτρων. Διεξάγεται την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει σπουδαίους αθλητές και πλήθος επισκεπτών. Γίνεται σε ανάμνηση ενός άλλου μεγάλου άθλου του Φειδιππίδη, έτσι όπως τον διέσωσε ο Ηρόδοτος. Σύμφωνα με το ιστορικό κείμενο ο Φειδιππίδης διένυσε αυτήν την απόσταση προκειμένου να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες εκ μέρους των Αθηναίων. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως ο Φειδιππίδης έφτασε στην Σπάρτη την επόμενη της αναχώρησής του από την Αθήνα.

Η αναβίωση αυτής της διαδρομής έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των αθλητών μεγάλων αποστάσεων και οι συμμετοχές είναι πάντα αξιόλογες. Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει κόσμος που θέλει να απολαύσει από κοντά την τιτάνια προσπάθεια. Ο αγώνας ξεκίνησε με το ζήλο και την επιμονή κάποιων οραματιστών, όπως ο σκηνοθέτης Φράνσις Κάραμποτ, ο οποίος έχει κινηματογραφήσει και μοναδικά ντοκουμέντα από τις πρώτες διοργανώσεις.

Διεθνές Ράλλυ Ακρόπολης – ταχύτητα με ιστορία

Κάθε Ιούνιο στην Αθήνα φτάνουν τα μεγαλύτερα ονόματα των αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται και τα πιο δυναμικά μοντέλα από τις βιομηχανίες, καθώς είναι ζήτημα prestige να μπορέσει ένα αυτοκίνητο να διακριθεί σε αυτόν τον δημοφιλή αγώνα με την μεγάλη αίγλη.

Η διοργάνωση διαρκεί μία εβδομάδα, έχει αφετηρία την Αθήνα αλλά πραγματοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και καλύπτεται από τον εγχώριο και διεθνή Τύπο.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 αλλά από το 1953 έγινε διεθνής με την οργανωτική ευθύνη της «Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων» (ΕΛΠΑ). Όμως, οι αγώνες αυτοκινήτου στην Ελλάδα έχουν μακρά παράδοση. Το 1924 ο καθηγητής ιατρικής Βλαδίμηρος Μπένσης, μαζί με τον εκδότη της εφημερίδας «Βραδυνή» Δημήτριο Αραβαντινό ίδρυσαν τον Σύλλογο Ελλήνων Αυτοκινητιστών και δύο χρόνια αργότερα, με χορηγία της εφημερίδας, έγιναν οι πρώτοι αγώνες ταχύτητας.

Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ;

Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες φίλαθλοι είναι ιδιαίτερα φλογεροί. Οι μεγάλες αθηναϊκές ομάδες, αλλά και άλλοι μικρότεροι σύλλογοι, ανταμείβονται με την λατρεία των οπαδών τους. Στην Αθήνα ο φίλαθλος κόσμος έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, τόσο στις εθνικές διοργανώσεις όσο και στις διεθνείς συναντήσεις.

Το μπάσκετ, από την άλλη, έχοντας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις με τις παγκόσμιες διακρίσεις για τις ελληνικές ομάδες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα. Μεγάλες διοργανώσεις προσφέρουν θέαμα στους φιλάθλους και αποτελούν ευκαιρία για να δουν από κοντά μερικούς από τους μεγαλύτερους αθλητές.

Αριστοκρατικό γκολφ

Οι εγκαταστάσεις του γκολφ στη Γλυφάδα φέρουν την υπογραφή ενός μεγάλου σχεδιαστή, του D. Harradine. Ανακαινίστηκαν το 1979 από τον επίσης σπουδαίο αρχιτέκτονα, εξειδικευμένο στην κατασκευή γηπέδων γκολφ, τον R. T. Jones. Διαθέτει συνεδριακό κέντρο και οι υποδομές του μπορούν να υποδεχτούν έως και 4000 άτομα, αθλητές και επισκέπτες.

Το ποδήλατο μπαίνει δυναμικά στη ζωή της Αθήνας

Ο ποδηλατικός γύρος της Αθήνας έχει στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της σχέσης του κατοίκου και του επισκέπτη των Αθηνών με το ποδήλατο. Η πρωτεύουσα, με τη νέα συγκοινωνιακή πολιτική, έχει γίνει φιλική στη χρήση ποδηλάτου, αφού έχει σχετικά αποσυμφορηθεί η κίνηση στους αθηναϊκούς δρόμους. Έτσι δεν είναι πια σπάνιο οικογένειες, παρέες, ρεμβαστικοί ποδηλάτες και ταξιδιώτες με χαλαρή διάθεση, να απολαμβάνουν τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας με τη συντροφιά του ποδηλάτου.

Αθλητισμός για όλους

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο κάτοικος και ο επισκέπτης της Αθήνας έχει την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσει το αγαπημένο του σπορ, αλλά και να αθληθεί ο ίδιος. Είτε θέλει να κάνει κατάδυση, ψάρεμα, θαλάσσιο σκι σε κάποια από τις παραλίες της Αττικής, είτε θέλει να τρέξει για να διατηρήσει τη φόρμα του, είτε επιθυμεί να χαλαρώσει παίζοντας τένις, το βέβαιο είναι πως θα βρει άρτιες εγκαταστάσεις και εκπαιδευτές με μεγάλη τεχνογνωσία.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνείδηση πως η άθληση είναι εκτός από απόλαυση και παράγοντας υγείας. Και αυτό η Αθήνα το ξέρει καλά!