Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 MIN
VISIT GREECE

Ικαρία, το νησί του ονείρου

H Ικαρία, το πανέμορφο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που πήρε το όνομά της από το μυθικό Ίκαρο, φημίζεται για την άγρια φυσική της ομορφιά αλλά και τον χαρακτηριστικό τρόπο ζωής των κατοίκων της, που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, την καθημερινή άσκηση, την οικογενειακή θαλπωρή και τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, με κορυφαίες ανάμεσα σε αυτές τα διονυσιακά της πανηγύρια. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και αποτελούν όχι μόνο πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης, αλλά και πηγή έμπνευσης σύγχρονων δημιουργών.

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος, στη νέα του ταινία με τίτλο «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» εξερευνά έναν ιδεατό τόπο και τρόπο ζωής στα καθηλωτικά τοπία της Ικαρίας και θέτει, ανέμελα και μεθοδικά μαζί, τις βάσεις για να ζήσουν οι ήρωες του ελεύθεροι.
Ο Έλληνας δημιουργός που έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του, όπως κανένας, το ελληνικό καλοκαίρι, τη θερινή ραστώνη, την ανεμελιά και το διονυσιακό ελληνικό φως, επιστρέφει με μία ηλιόλουστη, θυμοσοφική κωμωδία, ποτισμένη από την αλμύρα ενός επινοημένου και ξεχασμένου μικρού νησιού στο Αιγαίο. Με πρωτότυπη πλοκή και σαγηνευτική αφήγηση, η ταινία είναι μία αληθινή ωδή στη ζωή.
Με φόντο το Αρμενάκι, όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει, οι χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνονται, φιλοσοφούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος. Σε αυτό το αχαρτογράφητο νησί, που βρίσκεται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων

του.

Τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα καθώς στο φανταστικό αυτό νησί ο κανόνας είναι: «no banks, nο streets, no cars, no rooms to let». Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική  χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Όταν η πλατεία του χωριού δίνει τη σκυτάλη στη μεγάλη οθόνη, η πραγματικότητα συναντά το όνειρο.   Photo Credits: Margarita Nikitaki