Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Το Μικρολίμανο από ψηλά, με αραγμένες βάρκες και ιστιοπλοϊκά και στο βάθος φαίνονται τα πυκνοκατοικημένα σπίτια

Πειραιάς

ΤΩΡΑ 20 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΠΑΡ 20 °C
  • ΣΑΒ 17 °C
  • ΚΥΡ 12 °C
  • ΔΕΥ 13 °C
  • ΤΡΙ 16 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Ο Πειραιάς βρίσκεται  12 χλμ. νοτιοδυτικά του κέντρου της Αθήνας και προς τη θάλασσα καταλήγει στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι της Ελλάδας με τουλάχιστον 20 εκ. επισκέπτες ετησίως. Στον Πειραιά δένουν και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Λόγω του μεγέθους, της θέσης του και της πανάρχαιας σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα, ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε μεγάλο διεθνές ναυτιλιακό και εφοπλιστικό κέντρο. Εδώ έχουν κινηματογραφηθεί πολλές ταινίες μεταξύ άλλων και το "Ποτέ την Κυριακή" με την Μελίνα Μερκούρη ενώ το τραγούδι της ταινίας «Τα παιδιά του Πειραιά», που συνέθεσε ο Μ. Χατζηδάκις, κέρδισε όσκαρ και έκανε το λιμάνι του Πειραιά παγκόσμια γνωστό.

Εδώ θα επισκεφθείτε μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό μουσείο Ελλάδας, σπουδαία μνημεία, όπως τμήματα από τα τείχη του 5ου αιώνα π.Χ., κατάλοιπα αρχαίων ναών και κτηρίων αλλά και σύγχρονα κτήρια όπως το νεοκλασικό Δημοτικό Θέατρο, βιομηχανικά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα, διατηρητέα νεοκλασικά κτίσματα και εντυπωσιακά μοντέρνα οικοδομήματα, όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης.
Όσο κι αν ψάξω, δεν βρίσκω άλλο λιμάνι τρελή να με 'χει κάνει, όσο τον Πειραιά που όταν βραδιάζει, τραγούδια μ' αραδιάζει και τις πενιές του αλλάζει, γεμίζει από παιδιά...

Πέρα από τα πλοία

Κεντρικό λιμάνι. Η αρχαία ονομασία του ήταν Κάνθαρος και σήμερα αποτελεί το κέντρο της ζωής της πόλης. Από εδώ θα πάρετε το πλοίο προς όλα τα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση τις Σποράδες) και την Κρήτη. Μπορείτε να περπατήσετε τριγύρω για να δείτε τόσο τα επιβατηγά όσο και τα εμπορικά πλοία, καθώς και τις συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις εμπορευμάτων και ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Στην περιοχή Φρεατύδα διασώζονται τμήματα του αρχαίου Πειραϊκού Τείχους (στην παραθαλάσσια ζώνη).

Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι). Στη μαρίνα αυτή, αγκυροβολούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γιωτ και κρουαζιερόπλοια. Η ακτή είναι γεμάτη με εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, για τις ανάγκες των επιβατών. Εκεί θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας (4ος - 3ος αι. π. Χ.).

Μικρολίμανο. Το λιμάνι αυτό προστατευόταν από τη θεά Μουνιχία Άρτεμη, ενώ σήμερα είναι δημοφιλές σημείο, όπου συγκεντρώνεται κόσμος από όλη την Αττική. Πρόκειται για ένα πανέμορφο λιμανάκι γεμάτο ψαροκάικα, μικρά σκάφη και πολυτελή γιοτ. Εάν σας αρέσει το ψάρι και τα θαλασσινά, δοκιμάστε μια από τις φημισμένες ταβέρνες του.

Καστέλλα. Κομψή και δημοφιλής συνοικία του Πειραιά, κτισμένη σε λόφο που είναι γνωστός και ως Προφήτης Ηλίας. Αν περπατήσετε προς την κορυφή του λόφου θα βρεθείτε σε σοκάκια με γραφικά σπίτια. Από εκεί, η θέα του κεντρικού λιμανιού, της Ζέας και του Μικρολίμανου είναι μοναδική. Στην περιοχή, υπάρχει ακόμα το υπαίθριο θέατρο «Βεάκειο», το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δημοτικό Θέατρο. Δεσπόζει σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης (πλατεία Κοραή). Χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 σε νεοκλασικό στυλ από τον αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμο και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη και σύνηθες σημείο συνάντησης των κατοίκων του Πειραιά.

Σταθμός Η.Σ.Α.Π. (σταθμός μετρό «Πειραιάς»). Το μεγαλοπρεπές αυτό εκλεκτικιστικό οικοδόμημα με τον αψιδωτό θόλο (1929), έχει έντονες επιρροές από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς σταθμούς της περιόδου. Πρόσφατα, ανακαινίστηκε πλήρως ο εσωτερικός εξοπλισμός, ενώ οι τοίχοι φιλοξενούν ζωγραφικά έργα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Περιλαμβάνει, κυρίως, γλυπτά που ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά και στις Αττικές ακτές. Τα εκθέματα περιγράφουν την ιστορία, την ακμή και την παρακμή της αρχαίας πόλης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πέντε χάλκινα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά το 1959: τον Αρχαϊκό Κούρο-Απόλλωνα, τα δύο αγάλματα της Αρτέμιδος, την Αθηνά του Πειραιώς και μια μάσκα αρχαίας τραγωδίας (4ος αι. π.Χ.).

Ναυτικό Μουσείο. Θα το βρείτε στην Ακτή Μουτσοπούλου και τα εκθέματά του καλύπτουν περίπου 3.000 χρόνια ελληνικής ναυτικής ιστορίας.


Η ιστορία του Πειραιά


Ο Πειραιάς περιβάλλεται από θάλασσα και ο ρυθμός της ζωής του επηρεάζεται από αυτήν. Στην αρχαιότητα ήταν νησί και οι ταξιδιώτες διαπορθμεύονταν από την ενδοχώρα (το ρήμα ήταν: διεπεραιούντο). Από εκεί, μάλλον, έλαβε και το όνομά του. Η πολεοδόμηση της πόλης πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιππόδαμο, στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. Τα σχέδια του Ιππόδαμου χρησιμοποιήθηκαν ως κατευθυντήριες γραμμές και για την αναπολεοδόμηση της πόλης το 1834.

Ο Θεμιστοκλής ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε τη σημασία του για την πόλη της Αθήνας και τον ανήγαγε στο κύριο λιμάνι της, σε αντικατάσταση του Kόλπου του Φαλήρου, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι ως τον 5ο αι. π.Χ. Επιθυμώντας την ύπαρξη ενός οχυρωμένου λιμανιού για την πόλη της Αθήνας, από το 493 έως το 479 π.Χ. έκτισε το Πειραϊκό τείχος. Αργότερα, ο Περικλής ολοκλήρωσε την οχύρωση, κτίζοντας τα Μακρά Τείχη, τα οποία προστάτευαν και τις δύο πλευρές του δρόμου, σε όλη τη διαδρομή από τον Πειραιά έως την Αθήνα. Στο Μεσαίωνα, ο Πειραιάς ήταν γνωστός ως Πόρτο Λεόνε, ονομασία που δόθηκε λόγω ενός τεράστιου λιονταριού από πέτρα, που φύλαγε την είσοδο του λιμανιού. Σήμερα, αποτελεί το κύριο λιμάνι της Αθήνας, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στη Μεσόγειο, σημαντικό κέντρο ναυτιλίας, βιομηχανίας και μεταφορών στη χώρα. Η ζωή στην πόλη επικεντρώνεται στα τρία λιμάνια της: το κεντρικό, τη Μαρίνα Ζέας και το Μικρολίμανο.


Πώς να πάτε

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό και να αποβιβαστείτε στη σταθμό «Πειραιάς». Επίσης, από την Αθήνα, υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων που ξεκινούν από την οδό Φιλελλήνων στην πλατεία Συντάγματος (Νο 40) και την οδό Αθηνάς στην πλατεία Ομονοίας (Νο 49) και καταλήγουν στην Ακτή Ξαβερίου (Πειραιάς).

Κινηματογραφώντας στον Πειραιά

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Getty Images/ Ideal Image

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (1960)

Η ταινία που εκτίναξε την καριέρα της Μελίνας Μερκούρη και έδωσε στον Μάνο Χατζιδάκι Oscar για "Τα παιδιά του Πειραιά", περιγράφει τη ζωή της Ίλιας, μια πόρνης στο λιμάνι του Πειραιά, ένα πλάσμα ελεύθερο, που δεν μπορεί να καταπιεστεί ούτε στιγμή. Γνωρίζει τον Αμερικάνο Χόμερ, ερασιτέχνης, φιλόσοφος που έχει φτάσει στην Ελλάδα, με σκοπό να βρει το μυστικό της ευτυχίας...

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: JULES DASSIN
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΘΗΝΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

IMDb
© Getty Images/ Ideal Image

Ο ΤΕΝΤΕΝ & ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ (1961)

Ο διάσημος Βέλγος Ρεπόρτερ Τεν Τεν, μαζί με το σκύλο του Μιλού και τον Καπετάνιο Χάντοκ, σαλπάρει για την Ελλάδα με ένα σαπιοκάραβο, το "Χρυσόμαλλο Δέρας", το οποίο κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που τους βάζει σε εξίσου μεγάλους μπελάδες...

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: JEAN JACQUES VIERNE
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

IMDb

ΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ (1971)

Ένας Γάλλος επαγγελματίας κλέφτης διαμαντιών ετοιμάζει ένα μεγάλο κόλπο στην Αθήνα και, με τη βοήθεια των συνεργατών του, το εκτελεί με επιτυχία. Ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά βρίσκεται στο δρόμο του ένας διεφθαρμένος αστυνομικός ο οποίος ζητά πιεστικά ένα μέρος από τα κλοπιμαία...

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: HENRI VERNEUIL
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΘΗΝΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

IMDb
ME IX
Από Αθήνα μέσω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά.Απο Θεσσαλονικη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη)προς Λεωφόρο Ποσειδώνος για Πειραιά η διαδρομή διαρκεί 5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΑΤΤΙΚΗ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ