Η περιήγηση στην ενδοχώρα είναι πραγματική αποκάλυψη, καθώς θα συναντήσετε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και βελανιδιές, ιτιές και λεύκες, μουριές και λυγαριές και φυσικά ελιές. Λιθόστρωτα μονοπάτια καλά σηματοδοτημένα διατρέχουν το νησί μέσα από λιβάδια που μοσχοβολούν θυμάρι, κρόκο και φασκόμηλο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους καλά κρυμμένους θησαυρούς: τη Μεσαριά, πανέμορφο μεσόγειο χωριό και κέντρο του νησιού κατά τη βυζαντινή εποχή, το Κάστρο της Φανερωμένης, την επιβλητική καστροπολιτεία του 11ου αι. κτισμένη σε υψόμετρο 600 μ., και τα ιστορικά μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής (στο Μπατσί) και της Παναγίας Τρομαρχιανής (στο Κόρθι) με την εξαιρετική θέα και τις σημαντικές συλλογές κειμηλίων και χειρογράφων.
Η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Άνδρου που άκμασε από τους κλασικούς ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους βρίσκεται 16 χλμ. Δ της Χώρας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί ακόμη ο προϊστορικός οικισμός της Πλάκας, ο γεωμετρικός οικισμός της Ζαγοράς και οχυρωμένος οικισμός της νεολιθικής εποχής (4500-3300 π.Χ.), στον οποίο αποκαλύφθηκαν βραχογραφίες, που απεικονίζουν διάφορα ζώα, πλοία και γραμμικά σχήματα.
Η Άνδρος θα μπορούσε ν’ αποτελέσει προορισμό πολιτιστικού τουρισμού απλά και μόνο για τα μουσεία της. Το διεθνούς φήμης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα φιλοξενεί κάθε χρόνο μοναδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, τα Αρχαιολογικά Μουσεία στη Χώρα και την Παλαιόπολη αποτυπώνουν με επάρκεια την πολυκύμαντη ιστορία του νησιού κατά τους αρχαίους χρόνους χάρη στις πλούσιες συλλογές τους. Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, στο χωριό Πιτροφός, δίνει την ευκαιρία στο επισκέπτη να δει από κοντά ένα τυπικό δείγμα μιας ελαιοπαραγωγικής μονάδας προβιομηχανικής τεχνολογίας και να γνωρίσει τη λειτουργία μιας παραδοσιακής μορφής οικοτεχνίας.