Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Αεροφωτογραφία μικρής χερσονήσου με παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό το δειλινό. Στο βάθος φαίνεται μια παραλία και λόφοι.

Άνδρος

ΤΩΡΑ 27 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 30 °C
  • ΚΥΡ 32 °C
  • ΔΕΥ 34 °C
  • ΤΡΙ 33 °C
  • ΤΕΤ 32 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση

Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, διαφέρει από την τυπική εικόνα που έχουμε για τα κυκλαδονήσια: πέρα από τις αμμουδερές παραλίες, οροσειρές εναλλάσσονται με εύφορες πεδινές εκτάσεις, ενώ εντυπωσιάζει η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού και πατρίδα φημισμένων καπετάνιων και εφοπλιστών, συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική παράδοση με νεοκλασικές επιρροές, τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια της, τα απλωτά σκαλιά, η ευρύχωρη πλατεία με τα δέντρα, οι επιβλητικές εκκλησίες και τα μουσεία συνθέτουν ένα συναρπαστικό σύνολο. Τη μαγευτική εικόνα συμπληρώνει το μικρό νησάκι με το φράγκικο (Μέσα ή Κάτω) κάστρο που συνδέεται με τη στεριά με μια μονότοξη πέτρινη γέφυρα του 13ου αι.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Λιθόστρωτα σηματοδοτημένα μονοπάτια διατρέχουν το νησί μέσα από λιβάδια που μοσχοβολούν θυμάρι, κρόκο και φασκόμηλο.

Περιήγηση στο νησί

Η περιήγηση στην ενδοχώρα είναι πραγματική αποκάλυψη, καθώς θα συναντήσετε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και βελανιδιές, ιτιές και λεύκες, μουριές και λυγαριές και φυσικά ελιές. Λιθόστρωτα μονοπάτια καλά σηματοδοτημένα διατρέχουν το νησί μέσα από λιβάδια που μοσχοβολούν θυμάρι, κρόκο και φασκόμηλο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους καλά κρυμμένους θησαυρούς: τη Μεσαριά, πανέμορφο μεσόγειο χωριό και κέντρο του νησιού κατά τη βυζαντινή εποχή, το Κάστρο της Φανερωμένης, την επιβλητική καστροπολιτεία του 11ου αι. κτισμένη σε υψόμετρο 600 μ., και τα ιστορικά μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής (στο Μπατσί) και της Παναγίας Τρομαρχιανής (στο Κόρθι) με την εξαιρετική θέα και τις σημαντικές συλλογές κειμηλίων και χειρογράφων.

Η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Άνδρου που άκμασε από τους κλασικούς ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους βρίσκεται 16 χλμ. Δ της Χώρας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί ακόμη ο προϊστορικός οικισμός της Πλάκας, ο γεωμετρικός οικισμός της Ζαγοράς και οχυρωμένος οικισμός της νεολιθικής εποχής (4500-3300 π.Χ.), στον οποίο αποκαλύφθηκαν βραχογραφίες, που απεικονίζουν διάφορα ζώα, πλοία και γραμμικά σχήματα.

Η Άνδρος θα μπορούσε ν’ αποτελέσει προορισμό πολιτιστικού τουρισμού απλά και μόνο για τα μουσεία της. Το διεθνούς φήμης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα φιλοξενεί κάθε χρόνο μοναδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, τα Αρχαιολογικά Μουσεία στη Χώρα και την Παλαιόπολη αποτυπώνουν με επάρκεια την πολυκύμαντη ιστορία του νησιού κατά τους αρχαίους χρόνους χάρη στις πλούσιες συλλογές τους. Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, στο χωριό Πιτροφός, δίνει την ευκαιρία στο επισκέπτη να δει από κοντά ένα τυπικό δείγμα μιας ελαιοπαραγωγικής μονάδας προβιομηχανικής τεχνολογίας και να γνωρίσει τη λειτουργία μιας παραδοσιακής μορφής οικοτεχνίας.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Άνδρος συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Άνδρος» σε 5,5 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 3,5 περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και με το λιμάνι του Λαυρίου.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια