Από την αρχαιότητα ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία (που πήρε το όνομά της από τον ηνίοχο του Πέλοπα, Σφαίρο) και την Καλαυρεία (καλή αύρα), τα οποία σήμερα είναι ενωμένα με μικρή γέφυρα. Η Καλαυρεία, αρχικά αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα ο οποίος την παραχώρησε στον θεό Ποσειδώνα ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς είναι κατάφυτη, με άφθονα νερά. Η μικρότερη Σφαιρία, είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης, όπου είναι χτισμένη η σημερινή πόλη.
Η πόλη του Πόρου και λιμάνι του νησιού είναι αμφιθεατρικά χτισμένη απέναντι από τις ακτές της Τροιζηνίας. Τα γραφικά σοκάκια του, το Νεώριο και το νησάκι Μπούρτζι συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα στο κέντρο του νησιού. Πολλά από τα σπίτια αποτελούν υπέροχα δείγματα νεοκλασικισμού. Ξεχωρίζουν το κτήριο του Δεϊμέζη, χτισμένο από γκρίζα και κόκκινη πέτρα, και το μαγαζί του Γρίβα, με τις μεγάλες πόρτες και τον γοητευτικό εσωτερικό διάκοσμο του. Από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού είναι η Βίλα Γαλήνη (μετά τη θέση «Άσπρος Γάτος»), κτήριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.
Το ιστορικό ρολόι του Πόρου, «σήμα κατατεθέν» του νησιού, βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του λόφου ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Από εδώ η θέα στο λιμάνι, τις απέναντι ακτές και στο Λεμονοδάσος είναι εξαιρετική. Το ρολόι «ξεπροβάλλει» από κάθε σημείο, αποτελώντας το στολίδι της πόλης.
Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία Κορυζή, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Προέρχονται από τις ανασκαφές στον ναό του Ποσειδώνα, στην αρχαία Τροιζήνα, στους βασιλικούς τάφους της Μαγούλας και της Απάθειας, στο Μόδι και στον Άγιο Κωνσταντίνο Μεθάνων.
Μεταξύ των σημαντικότερων εκθεμάτων που θα δείτε στο Μουσείο είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.).
Αναζητήστε τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα (520 π.Χ.) στο βόρειο μέρος του νησιού, στα Παλάτια (5,5 χλμ. ΒΑ), ανάμεσα στη Βίγλα και τον Προφήτη Ηλία. Ο κυρίως ναός ήταν δωρικού ρυθμού, ορθογώνιος περίπτερος με έξι και δώδεκα κίονες στις πλευρές του. Σώζονται η τάφρος θεμελίωσης του αρχαϊκού ναού, οι στοές της αγοράς και το βουλευτήριο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ναός σχημάτιζε ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς Αφαίας Αίγινας και Ποσειδώνα Σουνίου.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Πόρου μπορείτε να δείτε μια ενδιαφέρουσα συλλογή από οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, αργαλειό, κεντήματα, υφαντά, κάθε είδους εργόχειρα, στολές, φορεσιές φωτογραφίες και άλλα.
Απαραίτητη στάση κατά την παραμονή σας στον Πόρο αποτελεί ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που ξεχωρίζει για τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη αλλά στο διατηρητέο μνημείο του Ερνέστου Τσίλερ, που στεγάζει τη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Πόρου. Το νεοκλασικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 2002 με στοιχεία ιδιαίτερης αισθητικής και σήμερα φιλοξενεί εκδηλώσεις του δήμου.
Τέσσερα χιλιόμετρα στα ανατολικά της πόλης του Πόρου, θα βρείτε το πιο εντυπωσιακό θρησκευτικό μνημείο του νησιού τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία χτίστηκε το 18ο αι. Περιστοιχίζεται από ψηλά τείχη χωρίς ανοίγματα, ενώ τριάντα κελιά σώζονται μέχρι τις μέρες μας. Επισκεφθείτε επίσης τη βιβλιοθήκη της μονής, όπου θα σας εντυπωσιάσει η σπάνια συλλογή από εκκλησιαστικά βιβλία και πατριαρχικούς κώδικες εκατοντάδων χρόνων.
Κάντε μια στάση στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, με δανειστικό τμήμα και αίθουσα προβολών. Στο ισόγειο της στεγάζεται η μόνιμη έκθεση «Κοχύλια & Θάλασσα».
Σε λιγότερα από 6 χλμ. από την πόλη του Πόρου μπορείτε να επισκεφθείτε το Φάρο Ντάνα για να θαυμάσετε την όμορφη θέα στο Σαρωνικό και τη χερσόνησο των Μεθάνων. Είναι ένας από τους πιο όμορφους πετροκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου.
Αξίζει τέλος να επισκεφθείτε τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου, 5 χλμ. ΒΔ της πόλης και του λιμανιού μέσα σε ένα πανέμορφο όρμο. Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος, που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Από το 1989, με απόφασή του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτήρια του Ρωσικού Ναυστάθμου είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία.
Εάν έχετε χρόνο, περάστε με το καϊκάκι απέναντι στον Γαλατά και επισκεφτείτε το φημισμένο Λεμονόδασος, το οποίο περιγράφεται μοναδικά στο ομώνυμο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη. Απολαύστε από εκεί τη μαγευτική θέα προς το νησί.
Αναχωρώντας από τον Πόρο, κάντε μια βόλτα στα κοντινά νησάκια το Μοδί με το ναυάγιο από τη Μυκηναϊκή περίοδο, το Δασκαλειό με το παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία και το Μπούρτζι. Αρχικά Βυζαντινό οχυρό, διαμορφώθηκε αργότερα ως Ενετικό και κατόπιν Οθωμανικό Φρούριο, για την προστασία του λιμανιού∙ Βρίσκεται στον όρμο της Μονής, κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κολυμπώντας. Σήμερα είναι ακατοίκητο.