Search
Map
Choose skin

Σπέτσες

ΤΩΡΑ 13 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

 • ΣΑΒ 8 °C
 • ΚΥΡ 6 °C
 • ΔΕΥ 4 °C
 • ΤΡΙ 5 °C
 • ΤΕΤ 7 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού. Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ύπαρξης χρονολογούνται από τη μεσολιθική εποχή, γύρω στο 8000 π.Χ., και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυούσα λόγω των πολλών πεύκων της. Πήρε το σημερινό του όνομα την εποχή της Ενετοκρατίας, λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών του (isola di spezzie, δηλαδή νησί των αρωμάτων). Οι Σπέτσες αναδείχθηκαν σε μια από τις ισχυρότερες ναυτικές κι εμπορικές δυνάμεις στο Αιγαίο.

Περιήγηση

Το 1821, με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί Σπετσιώτες καπεταναίοι κατέθεσαν τη σημαντική ναυτική τους δύναμη στον Αγώνα, εξέχουσα μορφή του οποίου αναδείχτηκε η Σπετσιώτισσα καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Μετά την απελευθέρωση, οι Σπέτσες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την παλαιά τους εμπορική και οικονομική δύναμη, εξαιτίας της απόφασής τους να μη χρησιμοποιήσουν τον ατμό στη ναυτιλία. Από τις αρχές, όμως, του 20ού αι. το νησί παρουσίασε ανάκαμψη, στηριζόμενο κυρίως στον τουρισμό.

Οι Σπέτσες είναι το νοτιοδυτικότερο νησί του Αργοσαρωνικού. Έχουν έκταση 27 τ.χλμ., μήκος ακτών 29 χλμ. και πληθυσμό 4.000 κατοίκους. Απέχουν 54 ν.μ. από τον Πειραιά αλλά μόλις 2,5 ν.μ. από την απέναντι Αργολική ακτή (περιοχή Κόστα, κοντά στο Πόρτο Χέλι - Πελοπόννησος) με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά.

Η πόλη των Σπετσών

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το λιμάνι της Ντάπιας, με τη φημισμένη πλατεία του, σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η Καγκελαρία, που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, έχει μεγάλη ιστορία. Πριν από το 1770 χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.

Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με νεοκλασικά σπίτια, βοτσαλωτές αυλές, πολύχρωμα μυρωδάτα λουλούδια και πανέμορφα μπαλκόνια. Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες. Κατά τη διαμονή σας στο νησί μην παραλείψετε να γνωρίσετε τις Σπέτσες περπατώντας!

Περίπατος στην πόλη

 •  Στο λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821.
 •  Στο νεοκλασικό αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι. Κατά καιρούς φιλοξένησε το δημαρχείο, τη γαλλική οικογένεια βαρόνων Ρότσιλδ, ενώ λειτούργησε και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 •  Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ξεχωρίζει το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.
 •  Στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους θαυμάσια διακοσμημένους χώρους. Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στην ίδια πλατεία (Ποσειδωνίου) δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
 •  Στο Δημαρχείο, με τον όμορφο κήπο και τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά.
 •  Στην Αναργύρειο-Κοργιαλένειο Σχολή, με το πλούσιο ιστορικό αρχείο. Ιδρύθηκε το 1927 και λειτούργησε μέχρι το 1983, αναδεικνύοντας φημισμένους επιστήμονες, πολιτικούς και καλλιτέχνες.
 •  Την πλατεία Ρολογιού, που βαφτίστηκε από το ρολόι της.
 •  Στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, του πρώτου κυβερνήτη του νησιού. Λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού, μεταξύ των οποίων και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 (τη σημαία της Επανάστασης, την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας καθώς και όπλα και προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων).
 •  Στην Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, κοντά στον Άγιο Νικόλαο.
 •  Στον φάρο των Σπετσών, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Aυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885.
 •  Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Στο καμπαναριό του υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.
 •  Στην Παναγιά της Αρμάτας, που χτίστηκε προς τιμή της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμεί ο πίνακας του Ι. Κούτση, που απεικονίζει τη ναυμαχία στον κόλπο των Σπετσών (1887).
 •  Στη σπηλιά του Μπεκίρη, στην παραλία των Αγίων Αναργύρων (13 χλμ. Α). Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των αγωνιστών του 1821.
 •  Στους ταρσανάδες, στο παλιό λιμάνι.
Διασκέδαση

 Κολύμπι στις παραλίες της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων και της Ξυλοκέριζας στη ΝΔ πλευρά του νησιού, αλλά και στην παραλία της Ζoγεριάς, στο Βρέλο και της Αναργυρείου Σχολής ΒΔ. Επίσης στο Λιγονέρι, Δ της Ντάπιας, και στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται Α.
 Ψαροντούφεκο.
 Βόλτα με σκάφος.
 Καταδύσεις.
 Πεζοπορία.
 Βόλτα με ποδήλατο και σκούτερ στα πευκοδάση.

Εκδηλώσεις

Η διάσημη γιορτή της Αρμάτας ή, αλλιώς, ο εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών, που πραγματοποιείται το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Η γιορτή κορυφώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας της Αρμάτας, την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας και την καύση πυροτεχνημάτων.
Μην χάσετε τα μοναδικα αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται κάθε Οκτώβριο και Απρίλιο με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών και επισκεπτών. Τον Οκτώβριο πάρτε μέρος ή παρακολουθείστε το Spetses Mini Marathon που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, κολύμβησης αλλά και αγώνες για παιδιά ενώ τον Απρίλιο μην χάσετε την μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχετε στο μεγάλυτερο τρίαθλο της Ελλάδας, το Spetsathlon.  Αθλητές σπέυδουν στις Σπέτσες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού για να απολαύσουν τις διαδρομές του αγώνα στην Κολύμβηση, την Ποδηλασία, το Τρέξιμο!  
 Σειρά θεατρικών παραστάσεων, ομιλιών και συνεδρίων, που πραγματοποιούνται στους χώρους της Αναργυρείου-Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.
 Πανηγύρι των Σπετσιωτών αγίων Σταματίου, Ιωάννου και Νικολάου, στις 3 Φεβρουαρίου, και του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου.
© Getty Images/ Ideal Image

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ, ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (1963)

Δυο φίλοι αποφασίζουν να γυρίσουν μια ταινία για τους πρωτόπλαστους και πείθουν έναν γκάνγκστερ του Ντάλας να χρηματοδοτήσει το σχέδιο τους, υποσχόμενοι πρωταγωνιστικό ρόλο στην στριπτιζέζ φιλενάδα του. Η ταινία όμως γνωρίζει μεγάλη αποτυχία, ο γκάνγκστερ εξοργίζεται και ο δυο άντρες αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα ελληνικό νησί.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: MORTON DA COSTA
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΘΗΝΑ

IMDb

Ο ΜΑΓΟΣ (1968)

Ένας Άγγλος καθηγητής έρχεται σε ένα ελληνικό νησί για να εργαστεί σε μια σχολή, παίρνοντας τη θέση ενός συναδέλφου του ο οποίος αυτοκτονεί κάτω από περίεργες συνθήκες. Θα γνωρίζει έναν αινιγματικό άντρα και μια όμορφη γυναίκα και θα παρασυρθεί σε ένα παράξενο παιχνίδι.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: GUY GREEN
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΣΠΕΤΣΕΣ

IMDb
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Οι Σπέτσες συνδέονται με τον Πειραιά.Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Σπέτσες» σε 2 ώρες περίπου, και από το Πόρτο Χέλι φεύγουν καθημερινά καραβάκια για Σπέτσες και η διαδρομή ειναι 10 λεπτά.

Άλλοι προορισμοί

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ενημερωθείτε για την COVID - 19 και ταξιδέψτε υπεύθυνα. 

powered by