Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Σύστημα προσβασιμότητας για τη θάλασσα με ειδική ράμπα που οδηγεί τα άτομα με κινητικά προβλήματα από την πλαζ στο νερό

Tαξίδια χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα

7 προτάσεις για τους ταξιδιώτες ΑμεΑ

Ταξίδι σημαίνει χαρά, ενθουσιασμός, ανακάλυψη και κυρίως αξέχαστες εμπειρίες για όλους, ανεξάρτητα από σωματικούς ή πνευματικούς περιορισμούς, αναπηρίες ή ηλικία.

Φανταστείτε να κολυμπάτε στο απέραντο μπλε της Αμοργού, να απολαμβάνετε τη βόλτα σας στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης στη Σύρο, να ταξιδεύετε στον χρόνο στα φημισμένα καντούνια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, να παρακολουθείτε μία παράσταση στο ιστορικό Ηρώδειο, το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και να αφήνετε το βλέμμα σας να χάνεται στην απεραντοσύνη της θάλασσας από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήριο του Σουνίου…

Ξεχωριστοί προορισμοί και ιστορικοί τόποι είναι πλέον προσπελάσιμοι από όλο και περισσότερους επισκέπτες ΑμεΑ. Μια σειρά από στοχευμένες κρατικές δράσεις, έργα υποδομών και αξιόλογες πρωτοβουλίες ανοίγουν νέους δρόμους στο κεφάλαιο της προσβασιμότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας μία συνολική εμπειρία με σεβασμό σε κάθε ταξιδιώτη που θέλει να την επισκεφθεί.


1.Επιλέξτε προσβάσιμα μέσα για τις μετακινήσεις σας

Ο τομέας των μετακινήσεων στην Ελλάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.
  • Τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας έχουν συνολικά σχεδιαστεί με γνώμονα τα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες προσβασιμότητας, ενώ όλες οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν αναπηρικό αμαξίδιο και μηχάνημα ανυψώσεως.
  • Στα ακτοπλοϊκά ταξίδια, τα περισσότερα πλοία που ταξιδεύουν προς τα πολυαγαπημένα ελληνικά νησιά είναι εφοδιασμένα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και βασικές υποδομές για ΑμεΑ. Στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος θα ενημερωθείτε για τη λίστα με τα λιμάνια όπου τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν άνετα να εξυπηρετηθούν.
  • Αν επιλέξετε να κινηθείτε με τρένο, στο site της Hellenic Train θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη μετακίνησή σας, με τους προσβάσιμους σταθμούς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες βάσει των αναγκών σας.
  • Για εσάς που θα μετακινηθείτε με λεωφορεία, στο ktelbus.com θα ενημερωθείτε για κάθε ΚΤΕΛ βάσει του προορισμού σας.
Πριν το ταξίδι σας με οποιοδήποτε μέσο, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον εκάστοτε φορέα/εταιρεία και να τους ενημερώσετε για τις ανάγκες σας, προκειμένου να σας προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση.


2.Ανακαλύψτε τη μαγεία των ελληνικών νησιών

Μπορεί η λίστα των ελληνικών νησιών με κατάλληλες υποδομές για τα ΑμεΑ να είναι ακόμα μικρή, ωστόσο, όλο και περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί στοχεύουν στην βελτίωση των παροχών τους προς όλους τους ταξιδιώτες για να απολαύσουν χωρίς περιορισμούς τον αναζωογονητικό νησιωτικό ήλιο και το άπλετο φως που σε γεμίζει ενέργεια.
Για παράδειγμα, ένα από τα αγαπημένα Κυκλαδονήσια, η Σύρος, πρωτοπορεί στον τομέα της προσβασιμότητας, προσφέροντας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες ένα πλήρως προσβάσιμο παραλιακό μέτωπο με ράμπες και διαδρόμους, ειδικά αναβατόρια για αναπηρικά αμαξίδια στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης, αλλά και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ηλεκτρικά σκούτερ και πέντε προσβάσιμες παραλίες με seatrack - Αγκαθωπές, Βάρη, Βούλγαρη, Γαλησσάς και Κίνι. Μάλιστα, δύο από αυτές, η Βάρη και ο Γαλησσάς, διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Σημαντικά βήματα στον τομέα της προσβασιμότητας έχει κάνει και το νησί της Κέρκυρας προσφέροντας 23 «φιλικές σε ΑμεΑ» παραλίες, αλλά και η Κρήτη με σημαντικές υποδομές στις μεγάλες πόλεις της που δεν εξαντλούνται στην κατασκευή ραμπών, θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ ή λωρίδες όδευσης τυφλών, αλλά μεριμνούν για την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε χώρους πολιτισμού και σε μνημεία.

3. Νιώστε την ευεργετική δύναμη του θαλασσινού νερού

Από τη Χαλκιδική μέχρι την Πελοπόννησο και από τις Σποράδες και τον Αργοσαρωνικό μέχρι τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και το Ιόνιο, η αυτόνομη προσβασιμότητα στη θάλασσα που εξασφαλίζει το σύστημα SEATRAC έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του προσβάσιμου τουρισμού.
Στο seatrac.gr θα βρείτε περισσότερες από 220 παραλίες, πολλές από αυτές στα ελληνικά νησιά, που προσφέρουν τη δυνατότητα σε ΑμεΑ να απολαύσουν το μπάνιο τους και να περάσουν μία ξεκούραστη και αναζωογονητική μέρα μπροστά στο κύμα.
Τα συστήματα προσβασιμότητας είναι συνήθως διαθέσιμα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε κάποια παραλία με SEATRAC εκτός σεζόν, ενημερωθείτε μέσα από την ιστοσελίδα αν το σύστημα παραμένει ακόμα ενεργό.

4. Ακολουθείστε τον παλμό σύγχρονων & βραβευμένων πόλεων

Όλο και περισσότερες μεγάλες ελληνικές πόλεις επενδύουν σε σημαντικές προσπάθειες για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.
Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, η Αθήνα προσαρμόζει το κέντρο της με κατάλληλες υποδομές και έργα εν εξελίξει, που στοχεύουν στην εύκολη μετακίνηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή της πόλης. Όλοι οι σταθμοί του μετρό είναι σχεδιασμένοι για άτομα με αναπηρία, με ανελκυστήρες με πλήρη πρόσβαση από ΑμεΑ, σύστημα ηχητικών αναγγελιών και γραφή Braille στα κομβία ορόφων, ράμπες, ειδικές πύλες και οδηγούς όδευσης τυφλών και άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση όσων το έχουν ανάγκη. Στάσεις με προεξοχές και ράμπες επιβίβασης και αποβίβασης διαθέτουν επίσης τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της πόλης, ενώ για την άμεση και αποκλειστική εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ο ΟΑΣΑ έχει θέση σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης, καθώς και ειδικά οχήματα με τα οποία παρέχει δωρεάν μετακίνηση σε όσους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα συμβατικά οχήματα των αστικών συγκοινωνιών.
Πρότυπο παράδειγμα προσβασιμότητας αποτελεί η Κομοτηνή που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης (Access City Award) το 2021, προσφέροντας στους 51.000 κατοίκους της και τους επισκέπτες της το κατάλληλο περιβάλλον για χρήστες αμαξιδίου, με πολλές ράμπες στον αστικό ιστό, στις γειτονιές, στα δημόσια κτήρια και στα καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς που μπορούν να εξυπηρετήσουν ΑμεΑ, θέσεις πάρκινγκ για οχήματα αναπήρων, ασανσέρ στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης κ.α.


5. Ο πολιτισμός ανήκει σε όλους

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη ξεχωριστούς ιστορικούς τόπους και αξιοθέατα. Περιηγηθείτε σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού που επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών, με τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ.

Στη λίστα με τους προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
  • Η Ακρόπολη Αθηνών, πλήρως προσβάσιμη για άτομα με δυσκολία στην κίνηση καθώς διαθέτει ανελκυστήρα πλαγιάς και ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, ενώ προσφέρει σε άτομα με οπτική αναπηρία τη δυνατότητα απτικής περιήγησης με ειδικά έντυπα και σχεδιασμένα βοηθήματα κατάλληλα για τις ανάγκες τους.
  • Το Μουσείο της Ακρόπολης, πλήρως προσβάσιμο για ΑμεΑ, με άμεση θέα στον Ιερό Βράχο και τον ναό του Παρθενώνα.
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας με ξεχωριστή είσοδο για ΑμεΑ και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες για ομάδες ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης, με κώφωση και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με ειδικά αναβατόρια και ανελκυστήρες με προδιαγραφές για αμαξίδια και τη δυνατότητα απτικής περιήγησης για επισκέπτες με προβλήματα ακοής ή όρασης.
  • Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, το πρώτο στη χώρα και ένα από τα 5 μουσεία του είδους του στον κόσμο που προσφέρει την ισότιμη δυνατότητα σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης, όλων των ηλικιών, να γνωρίσουν τον πλούτο της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αίσθησης της αφής.
  • Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.
  • Το Μουσείο Μπενάκη που διευκολύνει την πρόσβαση σε άτοµα µε κινητικά προβλήµατα και αναπηρικά αμαξίδια, στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού) που βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
  • Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, προσβάσιμος σε επισκέπτες με αναπηρίες.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας με ψηφιακή ξενάγηση με φορητές συσκευές στη νοηματική στους επισκέπτες με προβλήματα ακοής.

6. Κάντε το check in σας

Τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην ενδοχώρα θα βρείτε αρκετά ξενοδοχειακά καταλύματα με διευκολύνσεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Πολλά μεγάλα θέρετρα και all-inclusive ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια σχεδιασμένα για ΑμεΑ, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους τους από την πισίνα μέχρι το spa, όπου μπορείτε να απολαύσετε υπηρεσίες περιποίησης και αναζωογόνησης σώματος και πνεύματος.
Μπορείτε ακόμα να νοικιάσετε μια βίλα με ειδικές υποδομές προσβασιμότητας, κατόπιν συνεννόησης είτε μέσω τηλεφώνου και είτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνονται στις προσωπικές σας ανάγκες.


7. Αποκτήστε σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση από αξιόπιστες πηγές

Κάθε ταξιδιωτική απόδραση απαιτεί σχεδιασμό, σωστή πληροφόρηση και επικοινωνία.
Για να ελέγξετε τον βαθμό προσβασιμότητας της κάθε περιοχής, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της, για να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις προσφερόμενες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις σας.
  • Αν επισκέπτεστε την Αθήνα, στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων This is Athens, θα βρείτε αναλυτικούς οδηγούς για προσβάσιμες ασφαλείς διαδρομές στην Ακρόπολη, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, την Ομόνοια και τον Εθνικό Κήπο και τα κοντινά αξιοθέατα.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, το www.pantou.org, ένας αξιόπιστος οδηγός που αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την προσβασιμότητα στον τουρισμό (ΕΝΑΤ), παρέχει με δωρεάν εγγραφή στους χρήστες του έγκυρες πληροφορίες για επιχειρήσεις και δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, από ξενοδοχεία με κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ μέχρι ταξί και ιδιωτικές μετακινήσεις.
  • Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές εταιρείες που γνωρίζουν πώς να προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και οργανώνουν ιδιωτικές ξεναγήσεις σε μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα ή εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς και νησιά.
Γνωρίστε τις ομορφιές της ελληνικής γης, όπως αξίζει σε όλους μας!




Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Θερινό σινεμά με λίγο κόσμο. Δέντρα και φυτά τριγύρω. Βράδυ.

Ελλάδα: Σινεμά κάτω από τ'άστρα

Ο θερινός κινηματογράφος, πέρα από τη δεδομένη αισθητική και συναισθηματική του αξία, χάρη στην οποία κατέχει θέση σημαντική στη ζωή των Ελλήνων κάθε ηλικίας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως ιστορικό στοιχείο μιας περιόδου κατά την οποία οτιδήποτε υπαίθριο, όπως η ψυχαγωγία, συνδεόταν κυρίως με τη δημόσια ζωή των Ελλήνων. Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένα καλό παράδειγμα της επίδρασης του κλίματος στην αστική αρχιτεκτονική, αφού η Ελλάδα είναι προικισμένη με τις συνθήκες εκείνες που, για μεγάλο μέρος του έτους, καθιστούν την ύπαιθρο ευχάριστη και τους εξωτερικούς χώρους ιδανικό σημείο συνάντησης και συναναστροφής.

Τοπική παράδοση Γρεβενών

Έστω και αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει διαφορετικούς ρυθμούς και προτεραιότητες, τα κοινά έθιμα και οι παραδόσεις αποτελούν συνδετικό και συνεκτικό κρίκο για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα.