Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Κόκκινα ρόδια πάνω σε δέντρα μέσα σε έναν κήπο.

Ρόδι

Ο κατακόκκινος καρπός της καλοτυχίας και της υγείας

Σύμβολο καλοτυχίας, αφθονίας, νεότητας και γονιμότητας από την αρχαιότητα, το ρόδι, ο ευεργετικός καρπός με το κατακόκκινο χρώμα, την υπέροχη γεύση και τις σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της νέας χρονιάς που έρχεται! Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον νέο έτος σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας μας για καλή τύχη!

Ας ταξιδέψουμε λίγο πίσω στο χρόνο για να δούμε πως ο καρπός αυτός υμνήθηκε και αποτυπώθηκε μέσα από την ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να πάρουμε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στα πιάτα μας και όχι μόνο!

Λίγο από μυθολογία και ιστορία

Η ροδιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει ότι καλλιεργούνταν στο νησί των Φαιάκων, στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Αναφέρει επίσης ο Θεόφραστος αλλά και ο Ιπποκράτης τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του φρούτου αυτού.

Στην ελληνική μυθολογία, το ρόδι υπήρξε σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης και συνδεόταν στενά με τρεις μεγάλες θεότητες: τη Δήμητρα, την Αφροδίτη και την Ήρα. Μάλιστα στον περίφημο Ναό της Ήρας στο Άργος, ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχε χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς, που την αναπαριστούσε να κρατάει στο δεξί της χέρι ένα μεγάλο ρόδι.

Ο πιο φημισμένος μύθος που σχετίζεται με το ρόδι, είναι αυτός της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη. Σύμφωνα με αυτόν, ο Πλούτωνας προσέφερε τους καρπούς του σε αυτή για να σφραγίσει το αιώνιο δέσιμό της με τον Άδη. Το ρόδι συνδεόταν στενά και με τα Ελευσίνια Μυστήρια καθώς οι ιερείς φορούσαν στεφάνια από κλαδιά ροδιάς κατά τη διάρκεια των Μυστηρίων αυτών.

Τέχνη

Πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων αποδεικνύουν ότι αυτός ο καρπός υπήρξε γνωστός στη Μεσόγειο και αποτυπώθηκε ποικιλοτρόπως μέσα από την τέχνη. Στη Φυλακωπή της Μήλου, ρόδια έχουν βρεθεί ζωγραφισμένα σε αγγεία (1650-1450 π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), ενώ στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως εκτός από τους καρπούς, δίχρωμα αγγεία με κεντρικό ζωγραφικό μοτίβο τους το ρόδι (17ος αι. π.Χ.). Στη Μινωική Κρήτη έχουν βρεθεί αγγεία σε σχήμα ροδιού (17ου αιώνα π.Χ.), στις Μυκήνες περιδέραιο με χρυσά ρόδια (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 16ος αι. π.Χ.), ενώ από την Ακρόπολη των Αθηνών προέρχεται το ορειχάλκινο ρόδι που σήμερα φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη το ρόδι υπήρξε πηγή έμπνευσης πολλών Ελλήνων εικαστικών που την αποτύπωσαν με ξεχωριστό τρόπο όπως ο Γ. Ιακωβίδης, ο Ν. Γύζης, ο Ν. Λύτρας, ο Γ. Μπουζιάνης, ο Γ. Κόττης αλλά και λογοτεχνών όπως ο ο Γ. Σεφέρης, ο Οδ. Ελύτης, ο Ν. Εγγονόπουλος κ.α.

“Τύχη” αλλά και γεύση στο πιάτο μας

Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του ροδιού μπορεί συνήθως να καταναλώνονται ως φρούτο του φθινοπώρου και του χειμώνα ωστόσο μπορούν πανεύκολα να χαρίσουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση σε πολλά πιάτα. Δώστε γεύση και χρώμα στις πράσινες σαλάτες και στη γέμιση της γαλοπούλας ή του αρνιού. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ενώ ο χυμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα στα κρεατικά, να γίνει ζελέ, σιρόπι για παγωτά και γλυκά καθώς και λικέρ.

Ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Γνωρίζετε ότι το φρούτο που καλλιεργούσε στους κήπους του ο βασιλιάς Αλκίνοος είναι πολύτιμη υπερτροφή πλούσια σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο αλλά και με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, που ξεπερνά το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι;

Όμως οι θαυματουργές ιδιότητες του ροδιού δεν περιορίζονται εδώ καθώς αποτελεί μοναδικό φυσικό καλλυντικό! Διάσημες ελληνικές εταιρείες καλλυντικών βασισμένες σε φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης, χρησιμοποιούν το ρόδι σε πολλά προϊόντα για λάμψη και φροντίδα του δέρματος κατά της αντιγήρανσης.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Θερινό σινεμά με λίγο κόσμο. Δέντρα και φυτά τριγύρω. Βράδυ.

Ελλάδα: Σινεμά κάτω από τ'άστρα

Ο θερινός κινηματογράφος, πέρα από τη δεδομένη αισθητική και συναισθηματική του αξία, χάρη στην οποία κατέχει θέση σημαντική στη ζωή των Ελλήνων κάθε ηλικίας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως ιστορικό στοιχείο μιας περιόδου κατά την οποία οτιδήποτε υπαίθριο, όπως η ψυχαγωγία, συνδεόταν κυρίως με τη δημόσια ζωή των Ελλήνων. Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένα καλό παράδειγμα της επίδρασης του κλίματος στην αστική αρχιτεκτονική, αφού η Ελλάδα είναι προικισμένη με τις συνθήκες εκείνες που, για μεγάλο μέρος του έτους, καθιστούν την ύπαιθρο ευχάριστη και τους εξωτερικούς χώρους ιδανικό σημείο συνάντησης και συναναστροφής.

Γυναίκα με σκύλο κάθονται και βλέπουν τη θέα της πόλης από έναν πράσινο λόφο.

Εκδρομές με το κατοικίδιο

Οι πιο πολύτιμες στιγμές στη ζωή είναι αυτές που περνάμε με την οικογένειά μας, ειδικά στις διακοπές που μπορούμε να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων και των αγαπημένων μας κατοικίδιων.