
Καλλιεργώντας τον «κόκκινο χρυσό»
Από τότε και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι φυτεύουν τους βολβούς κρόκου που ανθοφορούν το φθινόπωρο και μετατρέπουν με μαγικό τρόπο τις ξηραμένες ωχρές εκτάσεις σε μια θάλασσα από απέραντο μοβ!
Σας προτείνουμε λοιπόν να επισκεφτείτε τα κροκοχώρια της Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου για να ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συλλογής του άνθους του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο. Από νωρίς το πρωί θα τους συναντήσετε παραγωγούς με τις οικογένειές τους σε συντροφιές, γονατισμένους να συλλέγουν προσεκτικά τους ανθούς μέσα στις ποδιές τους, κάνοντας μέχρι το τέλος της ημέρας το τοπίο να μοιάζει «ολόγυμνο». Και όμως με μαγικό τρόπο, το επόμενο πρωί, θα έχει ανθοφορήσει και πάλι!
Για 20-25 ημέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου με υπομονή και δεξιοτεχνία οι κάτοικοι συνεχίζουν την κοπιαστική αυτή εργασία. Στο τέλος της ημέρας, και παρά την κούρασή τους, μεταφέρουν στα σπίτια τους ανθούς που έχουν συγκεντρώσει σε μεγάλα κοφίνια για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού των πετάλων από τα στίγματα και τους στήμονες, προτού αυτά μαραθούν.
Ακολουθεί στη συνέχεια η ξήρανση της σοδειάς. Αυτή είναι και η πιο σημαντική και λεπτή διαδικασία για να διατηρηθούν αναλλοίωτες όλες οι πολύτιμες ιδιότητές του κρόκου και να βελτιωθεί η ποιότητά του, χωρίς να χαθεί η χρωστική του δύναμη και το αιθέριο έλαιό του. Σε μια θερμοκρασία μέχρι 40οC ο κρόκος στεγνώνει σε 8-12 ώρες. Μετά την αποξήρανση συσκευάζεται μέσα σε πλαστικές σακούλες και οι γυναίκες της περιοχής ασχολούνται υπομονετικά με το διαχωρισμό των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, τη γύρη και τις ξένες προσμείξεις. Η εργασία αυτή που γίνεται με το χέρι, χωρίς τη συμβολή της τεχνολογίας, διαρκεί από 20 μέχρι και 60 ημέρες. Τότε πλέον το προϊόν είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης για να συσκευαστεί και να φτάσει στα δικά σας χέρια.
Απομένει σε εσάς να τον αξιοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε!