Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γ. Σκουλάς

Η Αθήνα από ψηλά

Η ιδιαίτερη, λοφώδης γεωμορφολογία της πόλης προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον να απολαύσει μια υπέροχη θέα από πολλά προνομιακά σημεία της πόλης!

Λόφος Λυκαβηττού

Στην περιοχή του Κολωνακίου βρίσκεται ο περίφημος λόφος του Λυκαβηττού, ο οποίος με ύψος 227 μέτρα αποτελεί τον πιο ψηλό λόφο εντός της Αθήνας. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες ο λόφος ήταν «το καταφύγιο των λύκων» κατά την αρχαιότητα. Η ανάβαση στην κορυφή μπορεί να γίνει με τελεφερίκ (από την οδό Πλουτάρχου) ή για τους πιο τολμηρούς με τα πόδια! Η υπέροχη θέα προς την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο θα σας ανταμείψει σε κάθε περίπτωση! Στην κορυφή θα βρείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθώς και το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού. Επίσης στο καφέ-εστιατόριο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ένα ρομαντικό δείπνο με θέα τη φωτισμένη Αθήνα το βράδυ!

Λόφος Φιλοπάππου

Ο Λόφος του Φιλοπάππου, με ύψος 147 μέτρα, είναι γνωστός από την αρχαιότητα ως ο «Λόφος των Μουσών». Βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη και μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην κορυφή του με τα πόδια. Η θέα της Ακρόπολης να δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και του Αιγαίου να αγκαλιάζει αρμονικά το λεκανοπέδιο είναι απλά σαγηνευτική! Ακολουθήστε το πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στην ιστορική Πνύκα όπου κατά την αρχαιότητα συγκεντρωνόταν οι μεγάλοι ρήτορες της εποχής για να συζητήσουν τα πολιτικά ζητήματα του τόπου. Στην άλλη πλευρά του λόφου βρίσκεται και το Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου" καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Μονή Καισαριανής

Στους πρόποδες του Υμηττού, στο δήμο της Καισαριανής συγκεκριμένα, βρίσκεται η υπέροχη Μονή της Καισαριανής, χτισμένη κατά τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Η τοποθεσία της επιλέχθηκε μάλλον λόγω της πηγής που ανάβλυζε εκεί κατά την αρχαιότητα (ως κομμάτι του Ιλισού ποταμού). Το σκηνικό είναι ειδυλλιακό-πλούσια βλάστηση με κυπαρίσσια, ελαιώνες και αγριολούλουδα- ενώ η θέα εξαιρετική. Μνημονεύεται μάλιστα και στις επιστολές του μητροπολίτη Μιχαήλ Χωνιάτη ήδη από τον 12ο αιώνα! Λέγεται ότι η καλύτερη θέα προσφέρεται από τον φυσικό εξώστη που βρίσκεται στο ξωκλήσι του Αγίου Μάρκου. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε στην Καισαριανή και με αστικά λεωφορεία (όπως το 732 ή το 224 από το Σύνταγμα). Η ανάβαση στη κορυφή ωστόσο είναι δύσκολη με τα πόδια οπότε μπορείτε για παράδειγμα να ανεβείτε εύκολα και γρήγορα με ένα ταξί…

Αναφιώτικα, Πλάκα

Η πιο όμορφη και νοσταλγική γειτονιά της Πλάκας είναι σίγουρα τα Αναφιώτικα, ακριβώς κάτω από την σκιά της Ακρόπολης… Τα μικρά ασβεστωμένα σπιτάκια με τις ανθοστόλιστες αυλές, τα πέτρινα δαιδαλώδη δρομάκια, τα αμέτρητα σκαλοπάτια και οι πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό που παραπέμπει σε κυκλαδίτικο νησί ή ακόμη και σε μικρό, παραδοσιακό χωριό! Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεν είναι τυχαία αφού οι πρώτοι κάτοικοι ήταν εργάτες από την Ανάφη που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και θέλησαν να κατασκευάσουν τα σπίτια τους σύμφωνα με την λιτή, παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Κάντε λοιπόν ένα περίπατο στα Αναφιώτικα για να νοιώσετε τη μεθυστική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας αλλά και για να απολαύσετε, από συγκεκριμένα σημεία του οικισμού, μια μαγευτική θέα του Λυκαβηττού αλλά και όλης της Πλάκας!

Προφήτης Ηλίας, Πειραιάς (στην δυτική πλευρά του λόφου της Καστέλλας)

Η Καστέλλα, χτισμένη πανοραμικά στον λόφο του Προφήτη Ηλία, είναι η πιο αρχοντική συνοικία του Πειραιά. Αξίζει λοιπόν να περπατήσετε μέχρι την κορυφή του λόφου και να αφεθείτε στην υπέροχη θέα του απέραντου γαλάζιου: Μικρολίμανο, λιμάνι του Πειραιά και Σαρωνικός Κόλπος. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι όμως η θέα το βράδυ με την φωταγωγημένη Ακρόπολη να δεσπόζει στο μυστηριακό βραδινό σκηνικό της πόλης…

Νταμάρι, Πετρούπολη

Στην δυτική πλευρά της πόλης βρίσκεται ο Δήμος Πετρούπολης. Χάρις στην λοφώδη γεωμορφολογία του ο δήμος διαθέτει αρκετά σημεία με εντυπωσιακή θέα. Στο Νταμάρι λοιπόν μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα της Αθήνας, να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση στο θέατρο Πέτρας αλλά και να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα γνωστά καφέ του λόφου. Το Νταμάρι είναι προσβάσιμο και με μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την ακρίβεια πάρτε το μετρό μέχρι την στάση Αττική (γραμμή 2) και μετά συνεχίστε με το λεωφορείο Α11, 747 ή 719 μέχρι την τερματική στάση.


Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ρομαντικές Διακοπές

Στην Ελλάδα, μια χώρα στενά συνυφασμένη με την ιδέα του κάλλους, είναι λογικό οι έννοιες του έρωτα και του ρομαντισμού να φλερτάρουν με την εκπληκτική ομορφιά της ελληνικής γης.

Αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα

Την ώρα που ο ήλιος μάς αποχαιρετά, μοιάζει να συμβαίνει κάτι μαγικό! Κάθε μέρα, την ίδια περίπου ώρα, στον ίδιο καμβά, η φύση ζωγραφίζει με τα πιο απίθανα χρώματα τη μεγαλοπρεπή έξοδο του ουράνιου αναχωρητή.

Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της.