Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Περίπατος στα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας

Βρίσκονται ανάμεσά μας κάνοντας τις βόλτες μας πιο όμορφες στις λεωφόρους, τους δρόμους και τα πάρκα της Αθήνας. Άλλοτε μας κοιτούν από κοντά, άλλοτε από μακριά ανάλογα με τις δικές μας διαθέσεις στους περιπάτους μας. Βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο για να μας θυμίσουν κάτι από το παρελθόν, να μας μάθουν κάτι για το μέλλον. Φύγαμε για μια βόλτα, να γνωρίσουμε κάποια τα υπαίθρια γλυπτά της Αθηναϊκής πρωτεύουσας.

Ραντεβού στο Σύνταγμα, την κεντρική πλατεία της πόλης, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά ακριβώς από τη Βουλή. Πρόκειται για ανάγλυφη απεικόνιση γυμνής ανδρικής μορφής νεκρού πολεμιστή που φέρει επιγραφή με αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Περικλή. Το μνημείο φυλάσσεται όλο το 24ωρο από δύο επίλεκτους φρουρούς, τους Ευζώνους, ενώ το τελετουργικό για την αλλαγή της φρουράς, πραγματοποιείται ανά ώρα. Μην χάσετε το μοναδικό θέαμα στις 11 πμ. κάθε Κυριακής, όταν η αλλαγή της φρουράς γίνεται με τη συνοδεία στρατιωτικής μπάντας και μεγάλου αγήματος Ευζώνων.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Από την πλατεία Συντάγματος ξεκινούν διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας μπορείτε να δείτε από κοντά πολλά υπαίθρια γλυπτά όπως “Στον αστράτευτο μαχητή της μάχης της Κρήτης” (Μανώλης Τζομπανάκης) στον αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, τη “Σύνθεση” (Χρήστος Καπράλος, 1966) και την "Μαζικοποίηση" (Γιώργος Λάμπρου, 1988) απέναντι ακριβώς στο Πάρκο Ριζάρη.

Λίγο πιο πέρα, στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά στο πρώην ξενοδοχείο Hilton, ξεπροβάλει ο γυάλινος “Δρομέας” (Κώστας Βαρώτσος, 1988), που συντροφεύει τους οδηγούς της πρωτεύουσας και μαγεύει ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, όταν τα φώτα της πόλης λαμπυρίζουν με σκέρτσο πάνω στις γυάλινες απολήξεις του. Αρχικά, είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Ομονοίας, όπου έμεινε μέχρι την έναρξη των εργασιών για το σταθμό του μετρό.

Από εδώ μπορείτε να κινηθείτε προς δυο πλευρές. Αν συνεχίσετε βόρεια, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας θα συναντήσετε σε λίγα μέτρα το ορειχάλκινο άγαλμα του “Ελευθερίου Βενιζέλου” (Γιάννης Παππάς, 1969) στο Πάρκο Ελευθερίας αλλά και την εντυπωσιακή “Κλυταιμνύστρα” (Χρύσα, 1992), φιλοτεχνημένη από ανοξείδωτο ατσάλι, πλέξιγλας και φώτα νέον που κοσμεί το Μέγαρο Μουσικής.

Αν πάλι πάρετε κατεύθυνση προς το νότο, θα βρείτε τη “Συνάντηση Ιδεών” (Γιώργος Καλακαλλάς, 1974) στο κηπάριο μεταξύ της Λεωφόρου Βασιλέως. Κωνσταντίνου και των οδών Ριζάρη, Ναϊάδων και Σπ. Μερκούρη. Εντυπωσιακός, με την παγωμένη κίνησή του και έτοιμος να εκτοξεύσει το δίσκο μακριά, θα σας υποδεχτεί ο χάλκινος “Δισκοβόλος” (Κώστας Δημητριάδης, 1927) απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) ενώ με μεγάλη δυσκολία θα ξεφύγει από τα ματιά σας ο "Ξυλοθραύστης" (Δημήτριος Φιλιππότης, 1908) στο Ζάππειο, (απέναντι από τον Αρδηττό). Από το 1908 ως το 1958 έστεκε στη λεωφόρο Αμαλίας, στη μικρή πλατεία πίσω από τη Ρωσική Εκκλησία, που είχε ονομαστεί προσωρινά πλατεία Ξυλοθραύστη.


ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Με αφετηρία τα ορειχάλκινα γλυπτά του "Παλαιστή", του "Ζαρκαδιού", και του "Ερμή Αναπαυόμενου", στην Πλατεία Συντάγματος, περπατήσετε στην οδό Σταδίου για να συναντήσετε ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά της Αθήνας. Πρόκειται για τον μνημειώδη "έφιππο ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη" (Λάζαρος Σώχος, 1894) μπροστά από το κτήριο της Παλαιάς Βουλής που φιλοτεχνήθηκε από το υλικό των κανονιών της Επανάστασης από το Κάστρο του Παλαμηδίου, στο Ναύπλιο. Εδώ βρίσκεται και ο "Ανδριάντας του Χαρίλαου Τρικούπη" (Θωμάς Θωμόπουλος, 1920) από μάρμαρο.

Συνεχίστε προς την πλατεία Κλαυθμώνος για να απολαύσετε το "Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης" (Βασίλης Δωρόπουλος, 1987), ενώ από τον πεζόδρομο της Κοραή περάστε απέναντι στην οδό Πανεπιστημίου για να φωτογραφίσετε την Αθηναϊκή τριλογία και τα υπέροχα γλυπτά της: τα τέσσερα αγάλματα της Ακαδημίας Αθηνών –"Αθηνά" και "Απόλλωνας" επάνω στους κίονες, "Σωκράτης" με τον "Πλάτωνα" μπροστά από τα σκαλιά της εισόδου και τον "Ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια" και του "Αδαμάντιου Κοραή" στο Πανεπιστήμιο. Συνεχίζοντας προς την οδό Ακαδημίας, στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, θα συναντήσετε τον “Κωστή Παλαμά” (Βάσος Φαληρέας, 1975), καθιστό, σε ήρεμη στάση περισυλλογής.

ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την Πλατεία Ομονοίας που κοσμείται σήμερα από το "Πεντάκυκλο" (2001), ένα έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου από ανοξείδωτο ατσάλι και στρίψτε στην οδό Αθηνάς με κατεύθυνση προς την Πλατεία Κοτζιά. Εδώ αξίζει μια στάση μπροστά στο ορειχάλκινο γλυπτό "Θησέας" (Fontana Thésée) της Σοφίας Βάρη-Μποτέρο που κοσμεί το σιντριβάνι της πλατείας, ενώ απέναντι στο προαύλιο του Δημαρχείου των Αθηνών φωτογραφήστε έναν από τους σημαντικότερους άνδρες της αττικής γης, τον "Περικλή" (Heinrich Faltermeier, 1971).

Έπειτα στρίψτε στην οδό Βύσσης, και στη συμβολή της με την οδό Αιόλου θα σας προϋπαντήσει ο ορειχάλκινος "Κερδώος και Φιλόξενος Ερμής" (1993) του Αλέκου Φασιανού. Περπατήσετε στην Ερμού με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα για να ρίξετε "Μια βουτιά στον κόσμο μας" (2000), ένα υπέροχο ορειχάλκινο γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου στη συμβολή με την οδό Βουλής ενώ λίγο πιο πάνω στη συμβολή με την οδό Νίκης θα γνωρίζετε την Αναδυόμενη ΙΙ (1975), ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του Δ. Αρμακόλα.

ΟΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αν βρίσκεστε στην οδό Πειραιώς, ταξιδέψτε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με την τεραστίων διαστάσεων "Υδρόγειο της Ειρήνης" ( Νίκος – Γιώργος Παπουτσίδης, 2000) με τα κλαδιά και φύλλα ελιάς και τα 5 ορειχάλκινα στεφάνια που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους να ενώνονται.
Περπατήστε μέχρι το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, για να απολαύσετε τα "Αιολικά Σινιάλα" του Τάκι (2006) που καλωσορίζουν τους επισκέπτες του Μουσείου. Πρόκειται για κάθετους μεταλλικούς άξονες στην κορυφή των οποίων συγκρατούνται ογκώδη ημισφαίρια που περιστρέφονται με την δύναμη του αέρα!

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Αν απολαμβάνετε τη βόλτα σας στην καταπράσινη συνοικία του Κολωνακίου με τα νεοκλασικά και μοντερνιστικά κτήρια, τα εμπορικά καταστήματα, τα δημοφιλή καφέ, τα πολυσύχναστα μπαρ και τα πολυτελή εστιατόρια, αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να γνωρίσετε μερικά από τα υπαίθρια γλυπτά της περιοχής. Στην οδό Καπλάνων, θα γοητευθείτε από την μαρμάρινη Αμοργό (Έκτωρ Παπαδάκης, 2009) ενώ στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας θα σας υποδεχτούν οι προτομές των Φιλικών Σκουφά, Τσακάλωφ, Ξάνθου και Αναγνωστόπουλου ενώ σε μια στήλη μπορείτε να διαβάσετε τα λόγια από τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας. Η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου (Θωμάς Θωμόπουλος, 1930) ήταν αρχικά τοποθετημένη στο σημείο της πλατείας που βρίσκεται σήμερα η εντυπωσιακή γυναικεία μορφή που επιγράφεται ως "Επινίκιο" (Γιώργος Γεωργιάδης, 1986).

© Χ. Κακαρούχας

© Γ. Σκουλάς

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Η Αθήνα από ψηλά

Η ιδιαίτερη, λοφώδης γεωμορφολογία της πόλης προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον να απολαύσει μια υπέροχη θέα από πολλά προνομιακά σημεία της πόλης!

greekend*

Ταξίδεψε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και απόλαυσε ένα ξεχωριστό city-break γεμάτο Ελλάδα & ό,τι καλύτερο έχει να σου προσφέρει.