Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ν. Κόκκας
ΚΟΖΑΝΗ

Ορθόδοξες διαδρομές στην Κοζάνη

Σε κάθε χωριό ή κωμόπολη της Κοζάνης υπάρχει μια εκκλησία ή μοναστήρι με ζωή αιώνων, που μέσα από τη λιθοδομή και τις υπέροχες τοιχογραφίες ή τα σκαλίσματα του τέμπλου τους αφηγούνται ιστορίες πίστης και τέχνης. Έργα επιδέξιων μαστόρων της πέτρας, λαϊκών ζωγράφων και ξυλογλυπτών, αποτυπώνουν συχνά και τις συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε περιοχή την περίοδο της δημιουργίας τους. Οπως, για παράδειγμα, οι ναοί χωρίς εξωτερικό τρούλο ή σχεδόν στο επίπεδο του εδάφους, σύμφωνα με τις επιταγές των Οθωμανών κατακτητών. 

Σε ένα μαγευτικό τοπίο, κατάφυτο με καστανιές και οξιές, ανάμεσα στα χωριά Βυθός και Αυγερινός, η Μονή της Αγίας Τριάδας στέκει περήφανη στην ίδια θέση από το 1792. Το αθωνικού τύπου Καθολικό της Μονής, χτισμένο με πελεκητές πέτρες από τον Ζουπανιώτη (Πεντάλοφος) πρωτομάστορα Γ. Κούστα, έχει εντυπωσιακή αγιογράφηση από τον λαϊκό ζωγράφο Μιχαήλ από τους Χιονιάδες της Κόνιτσας. Ιδιας τεχνοτροπίας και του ίδιου καλλιτέχνη είναι οι τοιχογραφίες στον Ναό του Αγίου Αχιλλείου, στην είσοδο του Πεντάλοφου, που χτίστηκε, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, το έτος 1742 από ντόπιους μαστόρους και αποτελεί την παλαιότερη από τις τέσσερις εκκλησίες του χωριού. Πολύ ξεχωριστές είναι οι παραστάσεις στον Γυναικωνίτη. Δεύτερη σε παλαιότητα, χτισμένη το 1816, η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αθανασίου, στην κεντρική πλατεία του Πεντάλοφου. 

Συνδεδεμένη με το έθιμο των Καβαλάρηδων της Σιάτιστας, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο και χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα αρχικά ως ναός, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε μονή, αναπτύσσοντας σπουδαία εθνική και φιλανθρωπική δράση. Το Καθολικό της κοσμείται από τοιχογραφίες βυζαντινής τέχνης.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Σιάτιστα αποτελεί σπουδαίο δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Χτισμένη στα 1677, σε σχήμα θολοσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής με εξαίσιες αγιογραφίες και σκαλιστό τέμπλο, δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της συνοικίας Γεράνεια, μαζί με το εξαγωνικό ψηλό Καμπαναριό της, το οποίο προστέθηκε το 1862. Εντυπωσιακός σε μέγεθος και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι και ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Χώρα, την άλλη συνοικία της Σιάτιστας. Χτίστηκε το 1912, σε σχέδια του Σιατιστινού αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, στη θέση παλαιότερου ναού που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το Καμπαναριό του, ύψους 25 μέτρων, παρόμοιο με αυτό της Αγίας Παρασκευής, με έτος ανέγερσης το 1856, θεωρείται τοπόσημο της πόλης.  
 

Μόλις 2 χλμ ψηλότερα από την Εράτυρα, στις πλαγιές του Σινιάτσικου, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Αθανασίου. Η ανέγερση της μονής τοποθετείται περί το 1600, ενώ ύστερα από καταστροφή, στα τέλη του 18ου αιώνα ανοικοδομήθηκε, οπότε και το Καθολικό πήρε τη σημερινή του μορφή. Τα γειτονικά κτίρια της μονής είναι πολύ νεότερα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με το πανύψηλο Καμπαναριό της, στο κέντρο της Εράτυρας, χτισμένη πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα, πιθανότατα από ντόπιους μάστορες, σε ρυθμό πεντάκλιτης βασιλικής, με το πέμπτο κλίτος ως εξωνάρθηκα, εντυπωσιάζει με το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο της και τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο, έργο επίσης αγιογράφων της σχολής της Σέλιτσας, όπως λεγόταν παλαιότερα η Εράτυρα. Λίγο έξω από την Εράτυρα, ο μικρός Ναός του Αγίου Νικολάου, απλός εξωτερικά, κοσμείται με πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, έργο ντόπιου μοναχού, οι οποίες θεωρούνται από τα καλύτερα δείγματα μεταβυζαντινής τέχνης στην περιοχή.
 

Η Μονή της Αγίας Παρασκευής, στις πλαγιές του Σινιάτσικου, κοντά στο χωριό Νάματα, που πιθανοτατα ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, καταστράφηκε πολλές φορές τόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όσο και της γερμανικής Κατοχής. Σήμερα διατηρείται μόνο το Καθολικό και αυτό πιθανότατα ανακατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, όπου σώζονται εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες. Τα υπόλοιπα κτίρια κατασκευάστηκαν μετά την επανίδρυση της μονής το 2001.
   

© Ν. Κόκκας

© Ν. Κόκκας

© Ν. Κόκκας

© Ν. Κόκκας

© Ν. Κόκκας

Στη Βλάστη, ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Μάρκου χτίστηκε αρχικά το 1856, αλλά ύστερα από διάφορες καταστροφές που υπέστη, με τελευταία την πυρκαγιά του 1993, ανακαινίστηκε διατηρώντας τη φυσιογνωμία του και κυρίως το Καμπαναριό του, που είναι ορατό απ’ όλο το χωριό. Ψηλά, πάνω από τη Βλάστη, στο όρος Μουρίκι είναι χτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, που καταστράφηκε ολοσχερώς τρεις φορές μέσα στους πέντε αιώνες της ύπαρξής του. Συνδέεται με το όμορφο έθιμο των Καβαλάρηδων της Βλάστης. 

Στην είσοδο του Βελβεντού βρίσκεται ο βυζαντινός Ναός του Αγίου Μηνά, κατασκευασμένος αρχικά τον 12ο ή 13ο αιώνα και συντηρημένος, ύστερα από καταστροφή, τον 15ο αιώνα. Και από τις δύο περιόδους σώζονται εξαίρετες τοιχογραφίες. Λίγο μακρύτερα, ο μεταβυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου, «ανακαινισθείς εκ βάθρων» το 1588, διαθέτει το παλαιότερο γνωστό χρονολογημένο τέμπλο στην Ελλάδα, φιλοτεχνημένο το 1591, ενώ λίγο παλαιότερες είναι οι αγιογραφίες τόσο στο εσωτερικό του ναού όσο και στον εξωτερικό δυτικό και νότιο τοίχο.  

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοζάνης, αφιερωμένος στον πολιούχο και προστάτη της πόλης Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε το 1664 και με διαδοχικές επεκτάσεις πήρε τη σημερινή του μορφή, στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ το Κωδωνοστάσιο -γνωστό και ως Ρολόι- κατασκευάστηκε το 1855. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό της εκκλησίας ανάγονται στο 1730 και είναι έργο αγιογράφων από τα Γιάννενα, ενώ πολύ όμορφα είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο θρόνος και ο άμβωνας, πιθανόν και αυτά έργα Ηπειρωτών μαστόρων.