Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Σειρά από ψηλούς και απότομους βράχους πάνω από πυκνή βλάστηση και ένα μοναστήρι. Στο βάθος κοιλάδα και βουνά.
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Μετέωρα: Επιβλητική ομορφιά

Αιώνες τώρα, οι πανύψηλοι βράχοι δεσπόζουν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχάσια, & συνθέτουν ένα εντυπωσιακό γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα, 800 και πλέον βράχων·  τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθοδοξίας.

Εδώ η φύση, η πνευματικότητα και η παράδοση συνδιαλέγονται με ένα τρόπο μοναδικό, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο τους στους επισκέπτες, που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά μνημεία της ανθρωπότητας. Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που έρχονται στην περιοχή για περισυλλογή και προσευχή, επιθυμώντας να γνωρίσουν τη ζωή των μοναχών αλλά την αριστουργηματική αρχιτεκτονική των μοναστηριών.

Μετά το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα αποτελούν το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία μοναστικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο, από τον 11ο αιώνα, την εποχή δηλαδή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών, μέχρι και σήμερα. Από τις τριάντα μονές που μαρτυρούνται μέσα από τα ιστορικά στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε για την περιοχή, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Πολλά μικρότερα μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα. Ωστόσο, ο απόηχος της βαθιάς θρησκευτικότητας που αποπνέουν παραμένει ολοζώντανος, αντηχώντας το μεγαλείο παλαιότερων εποχών.

Ο παλαιότερος τρόπος πρόσβασης στις μονές των Μετεώρων ήταν η αναρρίχηση που στις μέρες εκείνες είχε την έννοια του αγώνα για την απομόνωση και την αναζήτηση του θείου. Σήμερα όμως που οι περισσότεροι προσκυνητές και επισκέπτες χρησιμοποιούν τα σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στους βράχους, η αναρρίχηση αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εναλλακτική δραστηριότητα και, ίσως, έναν από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσει κανείς τη μοναδικότητα του τοπίου.

Η περιοχή προσφέρεται παράλληλα για μαγευτικούς περιπάτους στα πανέμορφα μονοπάτια που κρύβουν με τον όγκο τους οι πελώριοι βράχοι που δημιουργήθηκαν 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, μετά από ένα διάστημα γεωλογικών ζυμώσεων διάρκειας 15 εκατομμυρίων ετών. Αυτές οι διαρκείς γεωλογικές μεταβολές, σε συνδυασμό με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές, έδωσαν με την πάροδο των ετών στους βράχους τη σημερινή τους μορφή.

Το 1988, η UNESCO συμπεριέλαβε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, και το χαρακτήρισε «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας».

Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πει κανείς πως πουθενά αλλού στην Ελλάδα, το πέρασμα του χρόνου και το άγγιγμα των στοιχείων της φύσης δεν συνεργάστηκαν τόσο τέλεια δημιουργώντας ένα αριστουργηματικό φυσικό τοπίο χωρίς προηγούμενο.