Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΛΑΡΙΣΑ

Πηνειός ποταμός

Ο Πηνειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Θεσσαλίας με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την όμορφη Πίνδο, διασχίζει τη θεσσαλική πεδιάδα δημιουργώντας εντυπωσιακούς μαιάνδρους, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, καθώς διαθέτει παραποτάμια δάση, πλούσια πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του. Ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Μυθολογία


Ο ποταμός αναφέρεται από τον Όμηρο ως “αργυροδίνης”, λόγω της ομορφιάς των νερών του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν κατοικία των Νυμφών και δημιουργήθηκε από το κλάμα των βουνών Πίνδου και Λίγκου για τη χαμένη τους αγάπη.

Τι να κάνετε;

Ο Πηνειός, με τη γενικά ήρεμη ροή των νερών και το Δέλτα του, προσφέρεται για canoe kayak ακόμη κι αν είστε αρχάριοι ή έχετε παιδιά μικρής ηλικίας. Επιπλέον, στην παραλία του Στρίντζου μπορείτε να συνδυάσετε το canoe kayak με το άθλημα της τοξοβολίας, να κάνετε πικ νικ και βουτιές στο νερό όταν η θερμοκρασία το επιτρέπει!

Επίσης, η περιοχή του Δέλτα του ποταμού είναι ιδανική όλο το χρόνο για τους λάτρεις της παρατήρησης πουλιών, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περάσματα αποδημητικών πτηνών και έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών.

Τέλος, σε όσους προτιμάτε τις έντονες συγκινήσεις, προτείνουμε μία μικρή βόλτα στην περιοχή Βερνέζι στα Τέμπη, ως ιδανική επιλογή για rafting, καθώς το νερό γίνεται ορμητικό, αλλά και στο φαράγγι της Καλυψούς στον Κίσσαβο για canyoning ή rapel. Το τοπίο είναι μοναδικής φυσικής ομορφιάς με πεντακάθαρες λίμνες, άγρια βλάστηση και καταρράκτες που φτάνουν τα 70 μ.!


Πού να πάτε;

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Κοιλάδα Τεμπών με τις Πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης, το Περιβαλλοντολογικό κέντρο Δρυάς στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Τεμπών, τον αρχαιολογικό χώρο Ομολίου, το Ρωμαϊκό Λουτρό των Νερομύλων, τα περίφημα μοναστήρια του Όρους των Κελλίων και την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στο χωριό Στόμιο.